NA24.no

- Jeg fatter ikke hvordan nordmennene tenker

(Montasje:Scanpix/Aftonbladet.se)
Sist oppdatert:
Redaktør i Sveriges største avis skjønner seg ikke på nordmenn, mens BBC-kommentator mener Nobelkomiteen er som en forelsket tenåring.

Sverige er hjemlandet til Alfred Nobel, og deler uten alle prisene med unntak av den gjeveste: Fredsprisen.

Bare noen timer etter at kunngjøringen ble klar får Nobelkomiteen kritikk fra politiske sjefredaktør i Sverige største avis Aftonbladet.

«Barack Obama? Uh, jeg må innrømme at jeg egentlig ikke forstår hvordan nordmennene tenker. Det ble tent et håp i de fleste av oss da Obama ble valgt til president, og han har helt klart satt en stopper for den katastrofale Bush-æraen. Men hva har han egentlig gjort for fred? Krigene i Irak og Afghanistan er godt i gang og er alt annet enn i riktig retning. Midtøsten-krisen er verre enn noensinne,» skriver Helle Klein i en blogg i Aftonbladet.

Tydelig sjokkert
Men det er flere enn «søta bror» som stiller seg undrende til Nobelkomiteens avgjørelsen. I USA og Storbritannia skjønner folk lite av nobelprisutdelingen.

CNNs nyhetsanker Jonathan Mann er ekspert på Fredsprisen og har personlig dekket utdelingsseremonien i Oslo de siste ti år.

Han var tydelig sjokkert da han fikk nyheten at USAs president Barack Obama hadde fått den anerkjente prisen. Manns kollega Kristie Lu Stout spurte Mann på direkten om hvorfor han var så overrasket:

- Jeg trodde ikke at Nobelkomiteen ville vurdere Obama nå. Han har jo bare vært president i ni måneder og da tidsfristen for å melde på kandidater til fredsprisen gikk ut i vår, hadde han bare vært president i to uker, svarte Mann, tydelig overrumplet av nyheten.

Mann gjentok flere ganger det bisarre i at eneste offisielle post i Obamas program fredag er et møte med krigskabinettet der han skal diskutere et forslag om å sende 40.000 flere soldater til Afghanistan.

Egeland: - Dette er et spark i baken til surpompene
Støre: - Jeg håper prisen vil tjene som inspirasjon
Les også: Fredsprisen går til Barack Obama
Jens Stoltenberg: - Spennende valg
Reaksjoner: - Svært overraskende
Twitter: Dette skrives på nett om Obama
Bildespesial: Se Obamas store øyeblikk

Kommentator i The Times mener avgjørelsen bærer politiske undertoner.

- Sjelden har en prisutdeling vært så partisk og hatt en så dårlig skjult politisk agenda, sier Michael Binyon.

Latterliggjør Nobelkomiteen
BBCs korrespondenter og ekspertkommentarer var minst like sjokkerte.

- Komiteen har opptrådt som en forelsket tenåring, og forelskede tenåringer burde ikke dele ut fredspriser, sier en av ekspertene BBC hadde hentet til studio.

Redaktør Gil Hoffman i Jerusalem Post var enda mer nådeløs.

- Obama har beveget fredsprosessen i Midtøsten bakover. At han får fredsprisen vil fremkalle sjokk og hånlatter i Israel, sier Hoffman til BBC.

BBCs korrespondent i Washington, Paul Adams, meldte om sjokk blant vanlige folk.

- De våknet først til nyheten om at USA hadde bombet månen. Dernest at landets president hadde fått fredsprisen, sier Adams.

Han forklarte at amerikanerne er lite opptatt av og oppdatert på hva Obama foretar seg i utlandet.

Da Nettavisen sjekket hva BBC seere og lesere syntes var de aller fleste svært så negative til utdelingen. «Han har jo ikke gjort noe ennå» var budskapet fra mange.

- Det er i i beste fall barnslig
Nobelkomiteen begrunnet avgjørelsen med blant annet Obamas initiativ til å forsone seg med den muslimske verden. Men dette har ifølge mange muslimske representanter ikke gjort ham fortjent til prisen.

Den palestinske gruppen Hamas latterliggjør prisen og mener avgjørelsen i beste fall er barnslig.

- Obama har en lang vei å gå og har mye arbeid som gjenstår før han fortjener en fredspris. Obama har bare gitt løfter og har ikke bidratt med noe til verdensfreden. Og han har ikke gjort noe for å sikre rettferdighet for araberne og muslimenes sak, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri til Reuters.

Partileder Liaqat Baluch for Jamaat-e-Islami, som er et konservativt religiøst parti i Pakistan, omtaler prisen til Obama som en spøk.

Ikke overraskende kommer det få godord fra Taliban.

- Nobels fredspris? Obama burde ha fått Nobelprisen for å fremme vold og drap på sivile, lyder kommentaren fra Talibans talsmann Zabihullah Mujahid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere