*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg fikk sparken

Idrettsforbundets tidligere toppsjef hevder han fikk fyken av Kjell O. Kran.

28.01.08 17:45

OSLO TINGRETT (NA24): Det sa Ivar Egeberg da han forklarte seg i retten mandag.

- Kran vurderte ulike ting, men konkluderte med at det ikke var noen annen mulighet enn at jeg måtte gå. Det var klar tale, sa Egeberg.

NA24 - din næringslivsavis

Minus 75 mill.
Det er satt av tre dager arbeidsrettssaken Egeberg har anlagt mot sin gamle arbeidsgiver. Nå får offentligheten for første gang innsyn i maktkampen og valgene som ble gjort på bakrommet da Idrettsforbundet (NIF) nesten gikk konkurs i februar 2004.

I etterkant viste det seg at NIF hadde tapt opp mot 75 millioner kroner. Egeberg krever fem måneders etterlønn (kroner 75.000 per måned), renter og dekning av sakskostnader.

Idrettsforbundet hevder Egeberg gjorde en såpass dårlig jobb at det var grunnlag for at de kunne sagt ham opp.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vanstyrt økonomi
- NIF hadde grunnlag til å avskjedige Egeberg, men han kom styret i forkjøpet, sier Idrettsforbundets advokat, Erik C. Aagaard til NA24.

Også idrettspresident Tove Paule vitnet mandag, og tirsdag skal tidligere idrettspresident Kjell O. Kran og eks-toppidrettssjef Bjørge Stensbøl i vitneboksen.

- Økonomien var et vanstyre. Det bare bygde seg opp, og man burde grepet inn mye tidligere, sa Paule.

Permisjon og sparken
Idrettsforbundets advokat fremhevet at Ivar Egeberg ikke ville ha fått fornyet sin åremålskontrakt etter 31. august 2004. Egeberg forsvant sammen med Kran ut av Idrettsforbundet 17. februar 2004. Men ifølge Egeberg hadde han fått sparken seks dager før, og gikk ikke frivillig.

Egeberg fikk fra 1. februar 2004 ett års permisjon fra jobben som generalsekretær for å jobbe i det NIF-tilknyttede sponsorselskapet Ontarget.

- Han fratrådte i realiteten som generalsekretær 1. februar. Slik den økonomiske situasjonen var, skulle Egeberg jo ikke tilbake i stillingen etter permisjonen. Åremålet hans gikk dessuten ut før den tid, sa advokat Erik C. Aagaard.

Klausul om etterlønn
Ivar Egeberg begynte i Idrettsforbundet høsten 1998. Den nåværende Senterpartiet-generalsekretæren hadde en klausul om fem måneders etterlønn dersom han av helsemessige årsaker, eller om idrettsstyret ønsket det og han sa ja, måtte gi seg før åremålet gikk ut høsten 2004.

Dersom Egeberg hadde blitt avskjediget ville han ikke fått noen etterlønn. Og mens Egeberg altså hevder at idrettspresident Kjell O. Kran ga ham fyken, påstår NIF at den tidligere generalsekretæren gikk av frivillig og at hans avgang verken var iverksatt eller behandlet av idrettsstyret.

- Oppsiktsvekkende info
Egeberg selv viser til et møte seks dager før han offisielt sluttet i Idrettsforbundet, som ikke var planlagt på forhånd, og hvor det ikke ble skrevet noe referat.

Her skal Kran ha gitt ham sparken foran minst tre andre i NIF-ledelsen. Og tirsdag blir vitnene utspurt om denne episoden. Blant annet skal eks-toppidrettssjef Bjørge Stensbøl og økonomisjef Anita Pelsholen i vitneboksen.

- Det er ganske oppsiktsvekkende at denne informasjonen først kommer frem retten i dag, og det stemmer ikke med de opplysninger jeg har fått, sa NIF-advokat Aagaard.

Slik beskriver Ivar Egeberg selv møtet den 11. februar 2004:

Langangen og Stensbøl
- Dette var da vi så hvor landet lå, og tallene ble verre og verre dag for dag. Vi skulle sende ut 2003-regnskapet før et styremøte, og var i en situasjon der vi måtte se realiteten i øynene.

Egeberg pratet rett etterpå med tidligere Olympiatoppen-sjef Bjørge Stensbøl, og vurderte å ta opp kampen.

- Jeg aksepterte å få sparken. Men Bjørge konfererte med advokaten vi ofte brukte, Jan Erik Langangen. Han konkluderte med at det var dumt av meg i den situasjonen, og ba meg få en skriftlig erklæring fra styret på at jeg måtte gå.

Seks dager senere, den 17. februar 2004, fulgte idrettspresident Kjell O. Kran etter, og begge annonserte sine avganger på en pressekonferanse på Ullevaal stadion.

- For min del var det klart i seks døgn at jeg måtte slutte, mens Kran grublet natta helt frem til den dagen på om han ville fortsette, sa Egeberg i retten mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag