- Jeg gir dere mitt ord

Foto: Evan Vucci (Ap)

- BP har ansvaret, men jeg gir dere mitt ord: Vi skal stoppe denne katastrofen, sa president Barack Obama i Louisiana fredag.

29.05.10 08:27

Fredag landet president Barack Obama i Louisiana for å ta oljesølet etter Deepwater Horizon-ulykken nærmere i øyesyn og bli orientert om det pågående oppryddingsarbeidet. Senere, fredag kveld norsk tid, holdt han en direktesendt tale på Grand Isle. Her lovet han at myndighetene har som sin høyeste prioritet å få stoppet oljekatastrofen, rydde opp og hjelpe kystbefolkningen som er rammet.

«Et angrep på kysten vår, på våre folk og på den regionale økonomien», var ordene Obama brukte. Han gjentok at han holder oljeselskapet BP ansvarlig for oljesølet, det største i USAs historie, og at de må stanse utslippet og rydde opp og kompensere skadene, men han la til at ansvaret for at aksjonen lykkes til sjuende og sist hviler på ham som president.

- Vi skal stoppe denne katastrofen
- Jeg gir dere mitt ord. Vi skal stoppe denne katastrofen, vi skal rydde opp, og vi skal hjelpe dere som er rammet, sa Obama.

Vurderer kunstig øy
Presidenten røpet at ett av tiltakene som nå vurderes er å bygge en kunstig øy som en barriere for å hindre mer olje fra å skylle i land.

- Hjerteskjærende historier
Han skisserte hvordan lokale og føderale myndigheter nå jobber for å støtte fiskere og andre som er direkte rammet økonomisk. Han fortalte at han har hørt hjerteskjærende historier om folk som lurer på hvor neste lønning skal komme fra og hvordan de skal betale lånet.

- Disse tingene må håndteres nå, sa han.

Videre gjorde han rede for status med oppryddingsarbeidet langs kysten, der 20.000 personer nå er i sving

Tidligere på dagen var presidenten på befaring i kystkommunen LaFource, der han ble vist rundt av en representant for de lokale myndigheter, Charlotte Randolph, og kystvaktgeneral Thad Allen, mannen som overvåker oppryddingsarbeidet.

Fant tjæreklumper
- Her er tjæreballene de snakker om. Du kan faktisk sende ut folk for å plukke dem opp etter hvert som de skyller i land, sa han ifølge USA Today og pirket borti oljeklumpene.

Fredagens befaring var presidentens andre besøk siden BPs borerigg eksploderte 20. april og utløste det største oljeutslippet i USAs historie. 11 arbeidere omkom i ulykken.

Frustrerte innbyggere
Lokale innbyggere, som er frustrert og sinte over tempoet i arbeidet med å stanse lekkasjen, forventet seg ikke mye av besøket, ifølge USA Today.

- Det er et show. Hva kan han egentlig gjøre? uttalte Billy Ward (53), som har hatt som tradisjon å reise ut til strandhuset på populære Grand Isle ytterst på Louisiana-kysten hver helg med familien.

- Hvis han vil utrette noe, så kan han dra ut dit og pumpe slam og sement inn i det hulet. Bare fiks det. Hjelp oss, sier Ward.

Jobber for å tette lekkasjen
38 dager inn i katastrofer jobber oljeselskapet BP for fullt med å tette hullet på havbunnen. Det er ventet at arbeidet vil pågå i ennå noen dager før utfallet er klart.

På en pressekonferanse torsdag understreket Obama at føderale myndigheter har hatt styringen med tiltakene i kjølvannet av katastrofen fra dag én, selv det er oljeselskapet BP som i praksis leder arbeidet.

- BP opererer på våre anvisninger. Hver viktig avgjørelse og tiltak må de få godkjent hos oss på forhånd, sa Obama.

Både BP og sentrale myndigheter har fått kritikk for å ha vist for lite handlekraft.

Lover hjelp til kystbefolkningen
Obama understreket videre at hans administrasjon har fokuset rettet mot å gjenopprette livsgrunnlaget for kystfamiliene som er rammet av katastrofen. Det gjelder alle fra fiskere til restauranter og hotelleiere, sa presidenten til pressen ifølge whitehouse.gov.

Se Obama på stranda i Louisiana i videovindu under (AP)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag