*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg hadde høyt alkohol- og pillemisbruk

Foto: (VG)

Stjernealpinist kjemper sin livskamp i retten. - Jeg var verdensmester, men overgangen til det normale liv ble tøff.

13.04.12 18:54

OSLO TINGRETT (Nettavisen) : Det er en tydelig preget Ove Nygren som sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett.

- Jeg var verdensmester

- Det har vært en tøff tid. Jeg kjørte som proffalpinist i USA i over 10 år og var verdensmester. Før det var jeg på alpinlandslaget, sa Nygren i sin forklaring for retten på torsdag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Livet var bra det, men overgangen til det normale liv ble tøff. Det var vanskelig å få jobb, så det ble mye alkohol og drikking på den tiden, sa Nygren.

Nygren var stjernealpinist fra den norske gullalderen med historiske navn som Jagge, Aamodt og Kjus.

- Han har levd et turbulent liv med mye alkohol

Mens de andere alpingutta gjorde det bra i verdenscupen og OL, ble Nygren verdensmester i proffsirkuset i USA, og millionene rant inn på kontoen hans.

Han har i to perioder, på henholdsvis fire og seks måneder, sonet dommer for gjentatte ganger å ha kjørt i påvirket tilstand.

- Han har levd et turbulent liv med mye alkoholmisbruk, sa Nygrens advokat, Per Johan Sjong-Larsen, til retten.

I februar slapp han ut etter den siste dommen og har vært på rehabilitering siden.

- Jeg hadde høyt alkohol- og pillemisbruk på den tiden, sa Nygren.

Tiltalt for svindel av 3,2 millioner

Nå kjemper han sin livskamp i Oslo tingrett tiltalt for svindel av alt fra pizzaer og frimerker, til mobiler og kredittinformasjon. Tiltalen beløper seg på hele 3,2 millioner kroner.

I retten hevder Nygren i all hovedsak sin uskyld. Han erkjenner at han som styreformann, er ansvarlig for at ikke regnskap for hans selskap Gimle Gruppen AS, er levert Brønnøysund.

At det var det komplette kaos i Gimle Gruppen, kan det ikke være noen tvil om. Nygren skylder imidlertid på sine partnere, som han mener lurte ham trill rundt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

- Jeg er blitt utnyttet

- Jeg er blitt utnyttet.

- Jeg kan ikke sitte i fengsel for noe jeg ikke har gjort.

- Jeg var dum, burde fortsått at noe var galt.

- Et sted i Thailand?

Nygren var klar i sin tale i retten. Han føler seg misbrukt, og flere av hans tidligere partnere er nå borte vekk.

- Jeg har prøvd å få tak i XX siden julen 2008, men han er borte vekk. Kanskje et eller annet sted i Thailand, sa en fortvilet Nygren.

Tiltalen lyde som følger:

«Straffeloven § 270 første ledd nr 1 jf annet ledd jf § 271 for i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved å fremkalle, styrke eller utnytte en villfarelse, rettsstridig forlede noen til en handling som voldte fare for tap, eller bruker uriktige eller ufullstendige opplysninger, idet bedrageriet anses som grovt, særlig fordi handlingen har voldt betydelig økonomisk skade, den skyldige har foregitt eller misbrukt stilling eller oppdrag, eller han har forledet allmennheten eller en større krets av personer.»

- De truet meg

Telenor, som er største kreditor, skal ha kjørt Nygren hardt, ifølge Nygren selv. Ifølge tiltalen skal Nygrens selskap ha svindlet Telenor for over 2,5 millioner kroner.

- De ringte meg en rundt 15 ganger, og jeg traff dem et par tre ganger. De truet meg med å ta ut tiltale, sa Nygren.

- Karen fra Telenor kjørte meg hardt han, men jeg har ingenting å skjule, sa Nygren.

«I perioden 22. august til ca 27. september 2008 i Oslo, forledet han ansatte ved firma Telenor til å tildele seg eller firma Gimle Gruppen AS telefonabonnementer tilknyttet nedenfor nevnte nummer, som han eller personer tilknyttet firmaet benyttet og belastet med samtaler til en samlet verdi av kr. 2 564 845,-. Han fortiet ved bestillingen at verken han eller firmaet hadde til hensikt å betale. Handlingen medførte tilsvarende tap eller fare for tap for Telenor», heter det i tilltalen.

Nygrens selskap ha hatt en rekke mobiltelefonnummere som er brukt til å ringe opp konkrete numre i utlandet.

«De oppringte numre har generert konferansesamtaler til andre numre. De oppringte numre har hatt en meget høy takst», skriver Opdal i innberetningen.

- Jeg brakk sammen

«Telenor, som har de abonnentene det har blitt ringt fra, gir uttrykk for å være utsatt for svindel og at den metode som er benyttet er den samme som innen mobil telekommunikasjonbetegnes International Premium Rate Services Fraud (IPRS-svindel)», skriver Opdal videre.

«Via avtaler med telefonoperatører i Øst-Europa, opprettet for å tilegne seg midler på ulovlig vis, vil det således kunne hentes ut en betydelig fortjeneste», heter det videre innberetningen.

Totalregningen kom altså på over 2,5 millioner kroner.

- Det er ikke rart man får nervesammenbrudd. Jeg brakk sammen, sa Nygren.

Nygrens advokat, Per Johan Sjong-Larsen, argumenterte med følgende:

- Det retten må ta standpunkt til er om Ove Nygren har vært med på dette, eller om det, helt eller delvis, er gjort uten hans viten, sa Sjong-Larsen.

Det er gjennom selskapet Gimle Gruppen AS at Ove Nygren har operert. Selskapet ble begjæret konkurs i 2010 av Telenor Mobil, og Erling Opdal fra advokatfiormaet Ræder ble oppnevnt som bobestyrer.

- Internasjonal kriminalitet

- Vi hadde antagelser, men ikke midler til å følge opp. Dette er en straffesak, hvor internasjonale krimminelle er involvert, sa Opdal til NA24 i mars.

Blant kreditorene finner vi mindre kjente selskaper som kredittinformasjonsselskapet Experian AS og Pan Vision Distribution AS til mer kjente selskaper som Posten Norge, Netcom, Network Norway, Peppes Pizza, Dolly Dimples, Samson Bakeri og Ekebergrestauranten.

Gimle Gruppen AS er ikke første konkursen Ove Nygren er involvert i. Også enkeltmannsforetaket ONY Service Ove Nygren har gått samme veien.

- Det drev Skjorte Expressen, som hentet skjorter på arbeidsplasser, sa Nygren i Oslo tingrett.

Sammen med to andre personer har Nygren også vært involvert direkte eller indirekte i følgende konkurser eller tvangsoppløsninger; Datasenteret Invest AS, Oslo Planbygg AS, Kirkegata Invest AS og GI Holding AS. Alle i perioden november 2008 til april 2009.

I september 2010 fikk Ove Nygren to års konkurskarantene gjeldene fra 17. mars 2009.

- I kveld blir det fest med ti liter champagne

I 2001 ble Ove Nygren frikjent for kokainsmugling i Oslo tingrett.

- Det er som å vinne i Lotto. Jeg kan bare si jippi! sa Ove Nygren til VG rett etter frikjennelsen.

Nygren var tilltalt, ifølge VG, for å ha medvirket til å finansiere smugling av tre kilo kokain til Norge fra St. Lucia på de karbiske øyer.

- Denne saken har vært en stor påkjenning for meg i lang tid. I kveld blir det fest med ti liter champagne, sa Nygren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.