*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg har blitt gresselig rik

Christian Ringnes har veddet 350 flasker champagne på krakk i boligmarkedet.

27.04.07 14:15

HOLMENKOLLEN (NA24): I forbindelse med at Norges Eiendomsmeglerforbund fyller 75 år, analyserer eiendomsinvestor Christian Ringnes, fremtiden og fortiden i boligmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Forbundet feirer seg selv med jubileumskonferansen på Holmenkollen Park Hotel fredag. Christian Ringnes skuer utover meglerforsamlingen, som er atskillig yngre og vakrere enn forsamlinger i eiendomsbransjen pleier å være.

- Så skal jeg skremme vettet av dere. Det er fint på et 75-årsjubileum å vite at de neste årene blir riktig magre, truer Ringnes.

- Gresselig rik
Han mener han trosset forutsetningen om at teoretikere ikke hadde noe i eiendom å gjøre.

- Jeg har blitt gresselig rik. Eiendom har gått bra for alle de siste årene, sier han. Aksjekursen for selskapet Eiendomsspar har skutt i været siden 1995, men fremover ser det ikke like lyst ut. Nå senkes prisen på et av prosjektene til Ringnes. De ni eneboligene i Thorleif Haugs vei på Voksenkollen solgte ikke til utbudsprisen.

- Vi må ned i pris, dessverre. Det viser at markedet ikke spiser hva som helst lenger, sier Ringnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han hevder markedet har nådd toppen. Det har vært preget av det han kaller dobbelt solskinn de siste 14 årene. Og han mener at renten forklarer veksten.

Lei tomprat
Til tross for at Ringes har bommet stygt i sine spådommer om eiendomsmarkedet tidligere, ble han så lei av å høre seg selv gjenta at nå går det ned, at han slo til med et veddemål på begynnelsen av året:

- Jeg vedder en flaske Dom Perignon mot hver og en av dere. De som er villige til å vedde imot kan sende meg en e-post, så inngår vi en avtale, sa Ringnes til de omlag 350 tilhørerne på City-konferansen.

- Jeg har ikke tenkt å gjenta veddemålet her i dag, men boligmarkedet vil få en reaksjon, sier Ringnes til eiendomsmeglerne på Holmenkollen.

Ringnes' argumenter er at internasjonalt faller boligmarkedet, både Spania, USA og Danmark merker press. Samme dag som eiendomsmeglerne feirer sine 75 år, skriver også Finansavisen at meglere går konkurs.

Varsellampene blinker
Nå er det flere varsellamper som blinker.

- Det som bekymrer meg mest er igangsettelsen. Jeg har en mistanke om at det bygges altfor mye i Oslo. Det er tre ganger så høy igangsettelse enn det har vært. Man kan ikke bygge tre ganger mer enn man pleier før det blir for mange boliger. Jeg tror dette vil gi utslag, sier Ringnes.

I tillegg vil det bli høyere og raskere renteoppgang, enn hva man trodde tidligere, mener han, og tipper at vi havner på fem prosents rente på slutten av året. Og at seks prosent ikke er langt unna. Da vil boliglånsrenten ligge på syv prosent.

- Rentespøkelset lever i beste velgående inne i festbarskapet. Og 2008-2009 er perioden da dette vil slå ut, mener han.

- Markedet vil falle
Et argument til, er at vi har fått nye lånemuligheter.

- Det har ført til voldsom kredittvekst og negativ sparing. Sparingen har bare vært negativ en gang før i moderne tid, og det var i krakkåret 1987, sier Ringnes.

- Gjeldsbelastningen vil gå oppover. På grunn av rentenedgang er det ikke urovekkende, men med en mulig et mulig høyrentescenario vil rentebelastningen gå opp til 11 prosent, slik det var da det smalt forrige gang. Det er mye fundamentalt som sier at husholdninger vil få så dårlig råd, at de ikke klarer å betjene gjelden, sier Ringnes.

Den siste og viktigste årsaken til at markedet vil falle, mener Ringnes, er at prisene bare har gått én vei de siste 14 årene - opp. Ringnes minner om sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale, der Gjedrem påpekte mange likhetstegn med tidligere krakk.

- Vi har konstatert at markedet vil falle. Beskjeden til meglerne er at det gjelder å klamre seg fast til de ressursene man har, sier Ringnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.