NA24.no

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

- Jeg har fire store grunner til å gi meg nå

Sist oppdatert:
Knut Storberget sier at helsen ikke er årsaken til at han går av. - Nå vil jeg hjem til familien, sier han.

SLOTTSPLASSEN/OSLO/NYDALEN (Nettavisen): I statsråd fredag ble det varslet om endringer i regjeringen. Flere medier melder at det er justisminister Knut Storberget (Ap) som går av, mens Grete Faremo (Ap) skal overta jobbe hans. Det er statssekretær Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet som nå skal ta over som forsvarsminister.

- Jeg bestemte meg for å gå av i februar da kommunevalget var over. Jeg har fire store grunner til å gi meg nå, det er mine tre barn og kona. Jeg gleder meg veldig til å tilbringe mer tid med dem. Jeg er også veldig trygg på at det er en riktig avgjørelse å overlevere nøkkelen til deg nå, Faremo, sa Storberget under dagens pressekonferanse i et improvisert lokale i Nydalen.

Grete Faremo takket Storberget for tilliten og fortalte at hun mener den avgåtte justisministeren har gjort en god jobb.

- Jeg har stor respekt for deg og du er en imponerende erfaren politiker, sa hun til Storberget.

Møtt mye motbør
- Det er ingen tvil om at Storberget har vært i hardt vær, både når det gjelder overfallsvoldtekter og terroraksjonene 22. juli. Hvis han hadde holdt ut ett år, tror jeg han ville hatt en høyere standing enn i dag, sa valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen tidligere i dag..

Tiden som justisminister har ikke alltid vært like lett for Storberget.

Han har møtt mye motbør for håndteringen av terrorangrepene 22. juli, og senest i går (torsdag) måtte han tåle kritikk for sin redegjørelse av angrepene på Stortinget.

Han har også vært hardt presset når det gjelder overfallsvoldtektene i Oslo.

Ble sykmeldt i 2009
Dette er imidlertid ikke første gangen Storberget har vært ute i hardt vær.

I februar 2009 ble han sykmeldt på grunn av tung arbeidsbelastning.

Storberget fikk «en fysisk reaksjon på tung arbeidsbelastning over tid» og ble innlagt på sykehus.

Den gang var justisministeren ute i hardt vær blant annet i forbindelse med den såkalte hijab-saken og blasfemi-saken.

Han var også under press fordi han ville utvide åremålet til politidirektør Ingelin Killengreen.

Storberget kom tilbake på jobb etter fire uker. På pressekonferansen da han kom tilbake, sa han følgende:

- Jeg har vært sliten helt siden jul. Onsdagen da jeg ble lagt inn på sykehus var en helt vanlig dag, men jeg følte meg dårlig hele dagen. Jeg ba om å bli kjørt hjem tidlig. Da jeg kom hjem, ble jeg kvalm, og jeg besvimte hjemme. Begge barna og kona var tilstede, og vi ble alle engstelige. Deretter ble jeg ble kjørt til Aker sykehus med ambulasne for observasjon og utredning, fortalte Storberget under pressekonferansen.

Storberget avviser på fredag overfor Dagbladet at hans helsen er årsaken til at han nå går av.

- Jeg har helt utmerket helse. Nå vil jeg hjem til familien, sier Storberget til Dagbladet.

- Fått nok av belastningen
VG Nett skriver fredag at Storberget skal ha fått nok av belastningen jobben som justisminister har påført han, ifølge kilder i regjeringssystemet.

Storberget skal ha planlagt å gå av ved årets kommunevalg, men på grunn av 22. juli ble avgangen utsatt til etter gårsdagens redegjørelse i Stortinget.

Forståelse for avgjørelse
- Jeg har forståelse for Storbergets avgjørelse om å gå av som justisminister. Den politiske oppfølgingen i etterkant av 22. juli, vil kunne skje uten spekulasjoner og med mindre politisk spill, uttaler KrFs partileder Knut Arild Hareide i en pressemelding.

- Knut Storberget har ofte vært en god medspiller for KrF. Han støttet oss i viktige alkoholpolitiske saker, gjort et viktig arbeid når det gjelder vold i nære relasjoner og vist forståelse for KrFs syn på menneskehandel, sier Hareide.

- Det står respekt av måten han har taklet situasjonen etter 22. juli. Det blir en for enkel konklusjon å si at Storberget går av på grunn av denne saken, sier Hareide.

Ingen overraskelse
For forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund kom det ikke som noen overraskelse at Storberget trekker seg.

- Storberget har vært under enormt press i lang tid. Men han har på mange vært en god justisminister. Selv om jeg og han har hatt mange tøffe fighter og Politiets Fellesforbund har vært kritiske til mye han har sagt, har jeg vært tydelig på at det er ingen justisminister som har levert så mye som Storberget av det vi har hatt på dagsorden. Det er for eksempel ingen tidligere justisminister som har levert så mye på utstyrssiden til politiet, sier Johannessen.

Fagforeningslederen sier det han har vært skuffet over er ministerens manglende evne til å innrømme at alt ikke er som det skal. Han mener også at Storberget har vært for dårlig til å takle kritikk og håndtere de vanskelige sakene.

- Norsk politi har problemer med blant annet for dårlig utstyr og for lite ressurser. Men justisministeren har aldri villet innrømme det og ikke gått konstruktiv inn i diskusjonene. Hadde han vært mer ydmyk i forhold til det, ville han ha fått betydelig mer kreditt for alt han tross alt har levert, sier fagforeningslederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere