*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg har jobbet 16 år i bransjen, som er 32 ganger lenger enn «Sofie»

Foto: (NEF/privat)

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det hun beskriver, sier leder av Norges Eiendomsmeglerforbund.

05.10.12 19:10

Onsdag skrev Nettavisen NA24 om den tidligere eiendomsmegleren «Sofie» (28) som fortalte om svært kritikkverdige arbeidsmetoder i bransjen.

Hun var vitne til både løgn, skitne triks, takstjuks og ren svindel under budrunder.

- Har 32 ganger lenger erfaring
Leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik er uenig i det som kommer fram i intervjuet med «Sofie».

- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det hun beskriver. Jeg har jobbet 16 år i bransjen, som er 32 ganger lenger erfaring enn «Sofie» har, argumenterer Boldvik overfor Nettavisen NA24.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

Han vil ikke kommentere kritikk av eiendomsmeglerbransjen fra en anonym kilde.

- Det er trist hvis hun har hatt en dårlig opplevelse, og jeg tviler ikke på at det er sant. Men jeg kan ikke kommentere enkelthendelser fra en anonym kilde som ikke sier hvem hun anklager. Nå er kritikken uhåndgripelig, sier Boldvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jobbet i Drammen
NEF-sjefen har imidlertid jobbet som eiendomsmegler i Drammen. «Sofie» sa til Nettavisen NA24 at hun trodde meglere i Oslo sentrum er preget av et holdningsproblem, og at hun har inntrykk av at problemet ikke er like stort i resten av landet.

- Du har jo ikke erfaring fra meglerbransjen i Oslo sentrum. Tror du det kan være verre der enn andre steder i landet?

- Det er klart at det kan være ulik praksis forskjellige steder i landet avhengig av tempo og temperatur i markedet. Men heller ikke i Oslo sentrum er det vanlig at meglere lyver og svindler, mener Boldvik.

Les også denne spesielle saken:

- Gripende og imponerende
Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, har enn annen holdning til at «Sofie» forteller hvordan hun oppfattet å jobbe i bransjen.

- Det fremgår av NA24s intervju at det har vært en belastning for «Sofie» å fortelle om sine opplevelser, men at hun føler at hun har en plikt til å gjøre det. Jeg synes alltid at det er gripende og imponerende, sier Bartholdsen til Nettavisen NA24.

- Jeg håper hun finner et yrke hun trives med hvor hennes evne til å reflektere over etiske problemer kommer til sin rett, legger han til.

Er du megler, eller har vært - og opplevd lignende? Tips meg på nina.schage@nettavisen.no eller ring meg 94234416

- Utfordringer i alle bransjer
NEF-sjefen mener at meglerbransjen har utviklet seg enormt i en positiv retning. Likevel har både Finanstilsynet og Forbrukerrådet mottatt et økende antall klager om mislighold i budrunder de siste årene.

Boldvik sier at NEF har en veldig lav terskel for å ta tak i budrunder som ikke har gått redelig for seg, og at forbundet har en etisk nemda som blir kvitt meglere som ikke følger spillereglene. Ifølge Finanstilsynet er det imidlertid svært vanskelig å bevise at meglere lyver eller gir misvisende informasjon under budrunder.

- Vi jobber målrettet for å bedre vårt renomé. Under kompetanseutviklingen og etterutdanningen av eiendomsmeglere er etikk i fokus hele veien.

- Ut fra «Sofies» erfaringer virker det ikke som at fokus på etikk under utdanning er tilstrekkelig?

- Det finnes utfordringer i alle bransjer. Det handler om iboende verdier til enkeltmennesket, mener Boldvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Myndighetenes ansvar
Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er ikke enig med NEF-sjefen i at den enkelte eiendomsmegleren kan ta skylden for uredelige arbeidsmetoder i en slik skala som «Sofie» beskriver.

- Det «Sofie» forteller er grovt. Dette fremstår jo ikke som en sak om enkeltmeglere, men om en ukultur i deler av meglerbransjen. Det er skuffende at ledelsen i eiendomsmeglingsforetakene ikke klarer å rydde opp i slikt, sier Bartholdsen.

Likevel mener Forbrukerrådet at det overordnede ansvaret ligger på regjeringens skuldre.

- Det er ellers myndighetenes oppgave å regulere og styre at boligomsetningen skjer på en tillitsfull måte i Norge. Det er behov for å endre lover og regler for å sikre forbrukerne bedre vern. Dette er en betydelig utfordring for flere departementer, sier Bartholdsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må være nulltoleranse
Styreleder i bransjeforeningen Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) Terje Buraas sier at bransjen tar påstandene til «Sofie» på alvor.

- Etter snart 18 år i bransjen kjenner jeg meg ikke igjen i de ekstremtilstander som her beskrives, men her må det være nulltoleranse. Ett tilfelle er selvfølgelig ett for mye, sier Buraas til Nettavisen NA24.

Buraas har jobbet i Romerike i 11 år, og har siden 2006 vært administrerende direktør i Postbanken Eiendom som har hovedkontor i Oslo.

Han oppfordrer publikum til å ta kontakt med Eff hvis de har oppdaget uredelige arbeidsmetoder hos eiendomsmeglere.

- Dagens eiendomsmeglere har personlig bevilling og avdekking av ureglementert budgivning vil kunne bety at vedkommende, i tillegg til å miste jobben, også mister bevillingen og dermed retten til å jobbe som eiendomsmegler resten av livet. Jeg tør påstå at det er få meglere som tør å «gamble» i en budrunde med jobben sin som innsats, mener Buraas.

- Manupulasjon ikke vanlig
Nettavisen NA24 har mottatt svært mange tips fra både tidligere eiendomsmeglere, boligselgere, boligkjøpere og takstmenn som forteller om uredelige arbeidsmetoder hos eiendomsmeglere etter at vi publiserte intervjuet med «Sofie»

- Kan dette tyde på at omfanget ikke er så lite som du foreslår?

- At en del ikke er imponert over budrunden har jeg respekt for, men å påstå at det bevisst manipuleres i stort antall, det tror jeg rett og slett ikke på, sier Buraas.

- Det er vårt ansvar
Han innrømmer imidlertid at Eff som arbeidsgiver har et ansvar for å ha gode rutiner som ikke gir rom for at meglerens integritet kan trekkes i tvil.

- Det som skjer i bransjen er vårt ansvar, og det ansvaret tar vi på alvor, noe Forbrukerrådet kjenner meget godt til, sier Buraas.

Han sier at meglerbransjen må bli bedre, og at Eff vurderer både elektroniske løsninger, telefontaping og andre løsninger for å gjøre budgivningen enda sikrere.

Mest lest på Nettavisen nå:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.