NA24.no

- Jeg har mottatt drapstrusler

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke letter på sløret.

Kjell Inge Røkke er onsdag ute med sitt brev til aksjonærene i Aker. Dette er en årlig øvelse der han gir sitt syn på konsernets utvikling og året som har gått.

Det er nemlig ikke dagligdags at Røkke letter på sløret, eller som han sier selv.

- Jeg uttaler meg bare unntaksvis til medier, men norske medier omtaler meg hver eneste dag. I 2013 har jeg bare gitt én uttalelse i det offentlige rom. Det krever selvdisiplin, kjære medaksjonærer.

Truet på livet
I årets versjon kommer han med en avsløring som er sjelden kost. Nemlig at han etter alt bråket med fiskeriene i Nord-Norge har blitt truet på livet.

- Jeg er blant annet beskyldt for å være en pirat, sjørøver, raner og en kortsiktig egoist fra enkelte folkevalgte. Jeg har mottatt drapstrusler fra anonyme avsendere. Det kan jeg for så vidt leve med, men aksjonærene fortjener ikke å ha dødsdømt kapital til evig tid i fiskeri.

Bråket i nord dreier seg om at Røkkes selskaper har vurdert det som ulønnsomt å levere fisken til alle anlegg, noe som har medført at de vil nedlegge anleggene i blant annet Mehamn, Kjøllefjord og Hammerfest.

- Når det kommer til vårt engasjement i hvitfisk kan det være fristende å sitere den amerikanske forfatteren Jessamyn West når hun beskriver sex: Stønn, og glem det. Så enkelt er det ikke. Selv om det stormer rundt oss, har vi et ansvar for å opptre med et kaldt hode og varme hender av hensyn til ansatte, kunder, samfunnet og ikke minst aksjonærverdier, melder Røkke.

Bråk før årets start
På slutten av fjoråret skrev Dagens Næringsliv (DN) en artikkelserie der de mente at Aker har loppet Aker Solutions, der staten er på eiersiden, for rundt 300 millioner kroner.

Røkke er rimelig uenig i avisens vurdering.

- DNs artikkelserie gir meg assosiasjoner til TV-serien «Dead Famous DNA», og programmets analyse av Elvis Presley og et hårstrå fra rockekongens sorte manke.

Kjell Inge Røkke har blitt drapstruet etter kampen om fisken i nord.

I etterkant ble det meldt fra flere hold at det ikke var hold i beskyldningene om såkalt tunneldrift, at minoritetsaksjonærene ble ofre for de større. 

Les mer: Her er Røkkes monsterforsvar

- I Aker har vi sagt det vi har å si om Aker Wayfarer-transaksjonen. DN får tro, mene og skrive hva avisen vil om et hvert halmstrå - eller hårstrå - og gjerne gi inntrykk av at Elvis fortsatt lever. Jeg har godtatt at Elvis Presley døde 16. august 1977.

Leverte kun halvparten
Når det gjelder Aker-konsernets utvikling er Røkke langt i fra fornøyd.

I 2013 ble aksjonærene i Aker to milliarder kroner rikere, målt i verdijustert egenkapital og utbetalt utbytte.

- Det er lavere enn mine ambisjoner. Målet var å doble Akers verdijusterte egenkapital, inkludert utbytte, på fem år. Resultat ble 50 prosent fra 1. januar 2009 til 31. desember 2013, skriver Røkke.

- Jeg får si som Petter Northug jr. sa etter at medaljene glapp i Sochi-OL: Formen er god, men det ble ikke gull.

Røkke peker på at Aker har vært en dårlig investering dersom man sammenligner med et passivt indeksfond.

- På fem år er 250 kroner i aksjonærverdier i Aker blitt til 378 kroner, og 543 kroner hvis pengene ble plassert i et indeksfond. Dette tilsvarer en forskjell på 165 kroner per aksje. For å holde tritt med indeksen måtte Aker ha skapt 12 milliarder kroner mer i verdijustert egenkapital og utbytte til aksjonærene. Det er en tankevekker.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere