NA24.no

- Jeg har ski, sykkel, bil og alt jeg trenger!

Olav Thon var til stede på Grand Hotell under Norges Banks årsmiddag
Olav Thon var til stede på Grand Hotell under Norges Banks årsmiddag Foto: Thomas Paust (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Olav Thon mener det er lurt å bremse ned oljebruken noe, til tross for at det vil ramme hans egne inntekter.

GRAND HOTELL (Nettavisen): Sentralbanksjef Øystein Olsen sier i sin årstale om tilstanden i norsk økonomi torsdag kveld, at usikkerhet både om nye inntekter og avkastningen til oljefondet, bør få politikerne til å begrense bruken av oljepenger.

Milliardær Olav Thon var til stede på Grand Hotell under Norges Banks årsmiddag. Han var på langt vei ening med sentralbanksjefen om at politikerne bør bremse oljepengebruken.

- Det å være litt nøktern, tror jeg ikke er så dumt. Jeg har noen gode par ski og jeg har sykkel og jeg har en sånn der bil, og jeg synes jeg har det jeg trenger, sier Olav Thon til Nettavisen og annen fremmøtt presse.

- Jeg er klar over at det kan gå utover min inntekt på kjøpesentre og sånt noe, men jeg mener oppriktig at det sentralbanksjefen hevdet, at vi kanskje må være litt mindre kravfulle og mere nøkterne. Dette gjelder lønnskrav og det hele. Så kommer vi fint ut av dette, sier Thon.

- Frykter ingen boligboble
Sentralbanksjef Olsen er enn så lenge ikke veldig bekymret over nordmenns boliggjeld, selv om den er stadig økende. Men i sin årstale understreker Olsen at høy gjeld skaper sårbarhet.

Thon frykter imidlertid ingen boligboble.

- Folk må ha et sted å bo, og når renten ser ut til å være så lave så lenge, så bedømmer ikke jeg det som noen boble. Men selvfølgelig, så må man der også ha en normal, nøktern vurdering. Men hvis du kan ta opp et lån på ti år til to elle tre prosent rente, og hvis du har jobb, så klarer du det, sier Thon.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre omtaler sentralbanksjefens tale som en interessant, faglig gjennomgang, som også inkluderte innspill til den politiske debatten.

- Vi kan ikke vente at oljefondets bidrag til norsk økonomi bare vokser. Vi må lykkes med omstillingen. Han kaller det fra særstilling til omstilling. Det synes jeg er en god oppsummering, sier Gahr Støre til Nettavisen.

- Også har han en påminning om at gjeld kan gjøre deg utsatt, særlig hvis boligmarkedet skulle falle, legger han til.

- Bremse bruken av oljepenger?
- Er du enig med sentralbanksjefen, at man skal bremse opp bruken av oljepenger, Gahr Støre?

- Han gir en ganske nøktern beskrivelse av det han tror er utsiktene. Både når det gjelder oljepris og avkastningen på investeringene. Så det han beskriver er en framskriving av det han ser. Og det tro jeg vi må ta med oss. Det er vanskelig å spå om disse tingene. Det kan både bli mer og mindre, sier han.

- Men han gir et veldig godt underbygget perspektiv. Og det minner oss om at vi har klart å opprettholde mange andre sektorer i norsk økonomi, selv om vi har hatt en voksende energisektor. Nå må vi klare å ta vare på energisektoren, samtidig som vi utvikler disse andre næringene.

- Så du er enig med at vi må bremse opp?

- Nei, jeg er enig med at det er grunn til i hvert fall ikke å planlegge for at det kommer til å øke. Og det han også advarer mot, det er at man nå pøser penger inn i økonomien kortsiktig for å løse en utfordring. Det kan bli en kortsiktig glede og et litt langsiktig problem.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere