*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg har søkt på mellom 70 og 100 jobber

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen AS)

Nyutdannede Camilla (23) får ikke jobb.

28.10.13 09:11

- Siden slutten av august har jeg søkt på mellom 70 og 100 jobber. Selvtilliten har fått seg en knekk, sier Camilla Lingaas til Bergensavisen.

BA har fått se et utvalg av den lange listen søknader og avslag fra en rekke ulike bransjer.

For lite erfaring
I avslagene fra varehandel og servicenæringen får hun høre at hun er overkvalifisert.

Eller så foretrekker arbeidsgiver å ansette andre, fordi de forventer at hun ikke er interessert i å stå i stillingen for mer en kort periode.

I avslagene fra media er problemet omvendt, hun blir ansett som underkvalifisert.

- Mediebedriftene viser til at jeg har for lite erfaring. Men noen må jo slippe oss inn for at vi skal få mer erfaring. Hvordan skal vi ellers få det, spør Lingaas.

Hun vil ikke henge ut noen, men står frem i BA for å belyse hvor vanskelig det er for unge, nyutdannede å få seg jobb.

- Mange unge er i samme situasjon. Skal vi få noen sjanse må bedriftene bli klar over problemet, sier Lingaas.

Får støtte av venner
Etter to år på journalistutdanningen til Norges Kreative Fagskole (NKF) i Bergen, fullførte hun bachelorgraden i journalistikk og visuell media ved Griffith College i Dublin i mai 2013.

Hun kan også skilte med ett års erfaring fra militæret, nærmere bestemt Sjøforsvarsstabens presse- og informasjonsavdeling.

Under studiene på NKF hadde hun praksisplass i Askøyværingen i to måneder. Ellers har hun lite konkret journalistikkerfaring å vise til.

Lingaas forteller at mange som gikk i samme kull på journaliststudiet sliter med det samme.

- Det gjelder også mange andre i vennekretsen og de støtter meg som løfter frem problemstillingen, sier 23-åringen.

Er stresset
Ved siden av studiene jobbet hun deltid på Dolly Dimples, noe hun også gjorde like etter at hun var ferdig utdannet i sommer. Så fikk hun jobb som mediekonsulent i et selskap i Bergen.

- Men det viste seg å være en ren salgsstilling. Jeg kan jobbe med det meste, bare ikke salg. Jeg vet hvordan jeg selv reagerer når folk ringer meg for å selge meg ting. Nei, som selger føler jeg meg bare ukomfortabel, sier Lingaas.

Etter to uker sa hun opp og gikk løs på jobbjakten igjen. Den jobbløse tilværelsen har vart i to måneder.

- For meg er det ekstremt lenge. Jeg har jobbet siden jeg var 15 år og blir helt stresset uten, sier hun.

- Men jeg kommer aldri til å gi meg, selv om det er vanskelig.

Når ser det omsider ut til at hun får seg jobb som barnehagevikar. Dette beskriver hun imidlertid som en nødløsning, fordi det er så langt unna det hun egentlig kan tenke seg.

- Jeg blir nok ikke lenge, men det er de også fullt inneforstått med, sier hun til BA.

Angrer ikke
Helst vil hun jobbe med kommunikasjonsarbeid.

- Enten som journalist eller i en kommunikasjonsavdeling, sier Lingaas.

Etter å ha bodd alene i fire år, er hun tilbake i barndomshjemmet hos far og mor. Hun har ikke noe annet valg, fordi den økonomiske situasjonen gjør det nytteløst å forsøke seg i dagens leiemarked.

- Det er litt rart å bo hjemme igjen. Du vil ikke det når du er 23 år. Selv om jeg har verdens beste familie, vil ha mitt eget sted. Jeg er glad for at jeg får bo der, ellers vet ikke hva jeg hadde gjort.

- Angrer du på valget av studieretning?

- Nei, jeg har visst siden jeg var liten at det var journalist jeg ville bli. Ellers hadde jeg ikke brukt så mye penger på utdannelsen.

- Jeg kan ikke si at jeg angrer, men jeg visste ikke at ville bli så vanskelig. Jeg har søkt mediejobber i Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, ja, til og med London uten hell.

- Hva med frilansoppdrag, har du forsøkt det?

- Nei, det er for uforutsigbart. Jeg vil ha en stabil inntekt, svarer hun.

Generelt godt arbeidsmarked

- En 23-åring som er utdannet journalist, er ikke slått ut av arbeidsmarkedet ene og alene av den grunn.

- Klart det er demotiverende å søke så mange jobber, men det gjelder å holde motet oppe. Kommer man igjennom den første gangen, er mye gjort, sier Frode Storvik, strategisk rådgiver i Nav Hordaland.

Arbeidsmarkedet i Hordaland har generelt vært veldig godt og økende fra 2008, og har flatet litt ut siste perioden. Det er ikke fullt så stor tilgang på ledige stillinger som i fjor, men det er fortsatt et godt arbeidsmarked, opplyser Storvik.

Han forklarer at det ikke er unaturlig at nyutdannede møter motgang ved nedgangstider i bransjen. I slike tilfeller råder han å prøve andre typer jobber.

Yrkesretning har naturligvis en del å si.

- I mediebransjen er det tøffere tider på grunn av en stor omstrukturering og tøff konkurranse. Velger du utdanning innen helse og omsorg er sjansen for å få jobb overhengende stor, sier Storvik.

Gir bistand
Jobbsøkere som er registrert hos Nav, vil etter cirka tre måneder bli kalt inn og få tilbud om bistand i jobbsøkerprosessen.

Dette kan for eksempel være et jobbsøkerkurs der man blant annet trener på søknadskriving og CV, samt intervjusituasjon, forteller rådgiveren.

- Rådet er å søke bredt for å få seg jobberfaring. Du bør vise alle gode sider ved deg selv i søknaden og signalisere tydelig at du er motivert for jobben.

- Du bør vise til evnen til å tilpasse deg og lære nye ting, selv om du kanskje ønsker å jobbe med noe annet på lengre sikt. Arbeidsgivere er generelt ikke redd for at du skal slutte etter en stund, sier Storvik

Han foreslår også å ta en titt på jobbsøkerveiledningen på Nav.no

- Bakgrunnen din bør passe noenlunde til de jobbene du søker. Og hvis du kommer til intervju og det svikter der, kan det være her flaskehalsen ligger.

Han påpeker også at det er viktig å gjøre bruk av nettverket sitt aktivt.

- Langt over 50 prosent av stillinger som skal besettes blir ikke utlyst, sier Storvik.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag