*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg har vondt i hjertet

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Børsene og meglerhjertene blør. NA24 har tatt pulsen på pengeflytterne. Les også dagens børskommentar: Historisk massakre

18.05.06 17:18

FØLG KURSENE NÅ

- Mens vi spiste pølser og is, falt aksjemarkedet veldig i resten av Europa. Oslo Børs faller like mye i dag som tidligere i uken, men jeg tror det er en overreaksjon. De fundamentale signalene er gode, sier meglersjef Ståle Bjørnstad til NA24.

Les også:Fredriksen taper og taper

Det er høy aktivitet ved meglerbordet til et av Norges største meglerhus, mens regnet sildrer nedover rutene.

Mellom 40-50 personer sitter benket foran blinkende skjermer. Det er flest menn i blå skjorter i andre etasje i hovedkontoret til DnB NOR på Aker Brygge, med utsikt over Bryggetorget.

- Kjøp en hundrings på fire i PAN, ljomer gjennom rommet.

NA24 - din nye næringslivsavis

Mai- og oktober-syndromet
Meglersjefen Bjørnstad tar imot NA24 og forklarer at nedgangen i aksjemarkedet var like stor i oktober i fjor.

- Siden det i større grad er det norske folk som handler aksjer, blir det store svingninger på toppene, akkurat slik vi opplever nå. Det er verdt å merke seg at det falt nesten like mye i oktober i fjor, sier han.

På meglerbordet er det høy stemning og historiene fra gårsdagen sitter løst.

- Det vi opplever, viser at mange tar ut pengene sine fra fond. Spesielt etter den store nedgangen i Europa. Salget av fondsandeler er mye større i dag, sier han.

Følg utviklingen på Oslo Børs her

Mot normalt
Bjørnstad forteller at det underlige er at det ikke foreligger noen spesifikke hendelser som kan forklare det kursfallet markedet har opplevd de siste dagene.

- Det er vanskelig å si om dette er siste dag med nedgang. Men med fortsatt høye oljepris skal det ikke veldig mye ned, sier han

Han sier at dette ikke kan sammenlignes med dotcom-bølgen, hvor selskapene i stor grad var basert på luft og gode ideer.

- Å, jeg har vondt i hjertet, roper Heidi Ludvigsen. Hun sitter vis-à-vis meglersjefen.

- Hvorfor har hun så vondt i hjertet?

- Det er fordi hun handler så mye, sier Bjørnstad, og får med seg Ludvigsen i en kollektiv latter rundt meglerbordet.

DnB NOR omsatte for drøye 1,25 milliarder kroner etter en time og 16 minutter torsdag morgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inflasjonsfrykt
Finansmarkedet på begge sider av Atlanteren opplever en progressiv nedtur i aksjemarkedene basert på at inflasjonsfrykten er voksende i USA og Europa.

Den amerikanske børsindeksen Dow Jones (gjennomsnittlige industriaksjer) hadde sin verste dagsnedtur siden mars i 2003 onsdag.

Med knappe to prosent nedgang føyer den seg inn med resten av Europas børser som hadde en nedgang på knappe tre prosent onsdag.

- I et makroperspektiv var det egentlig ikke så lett å se at dette fallet skulle bli så dramatisk i Norge. Forklaringen ligger flere steder. En er at oljeprisen har falt fra 75 til 68 dollar fatet. Men i norske kroner er oljeprisen fortsatt veldig høy, sier analysesjef Morten Jensen i DnB NOR.

Han mener oppmerksomheten rundt den fallende dollarkursen tok lang tid før den fikk full effekt i verdens aksjemarkeder.

- Disse faktorene gjør at markedet opplever et såpass stort skrell i aksjekursene, sier Jensen til NA24.

Økning i råvareprisene internasjonalt, med olje og metaller i spissen og høyere kapasitetsutnyttelse i industrilandene synliggjort blant annet lavere arbeidsledighet, skriver Øystein Dørum i en rapport om de makroøkonomiske utsiktene i verden.

Se også innslag på TV 2 Nyhetene kl 18.30.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.