NA24.no

- Jeg har vært en skam

I FLOTT SELSKAP: Kronprins Haakon inviterte Waleed Ahmed til å holde et innlegg på en temadag på en videregående skole i Oslo.
I FLOTT SELSKAP: Kronprins Haakon inviterte Waleed Ahmed til å holde et innlegg på en temadag på en videregående skole i Oslo. Foto: Privat
Waleed ønsker å beklage overfor kronprinsparet.

Det er snart tre uker siden Waleed Ahmed (23) mottok den nedslående dommen. Nordmannen ble dømt til elleve år i amerikansk fengsel.

Nettavisen har som første medie fått intervjue Waleed om dommen.

- Hele prosessen er overdramatisert. Jobben til dommeren er å være en nøytral part, og de går sjelden utover det statsadvokaten legger ned påstand om, sier han.

Føler seg diskriminert

Aktor la opprinnelig ned en påstand om ni år i fengsel. Selv håpet han på 18 måneder.

- Dette viser at jeg har ingen form for rettsvern i USA. Mesteparten av saken har vært basert på diskriminering mot meg. Jeg håper virkelig at Norge hjelper meg, sier han.

Har du nyhettips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Waleed mener dommeren har oversett alle argumenter.

- Min advokat fortalte meg flere ganger at vi mest sannsynlig kommer til å tape fordi jeg er en muslim. Hadde jeg vært hvit derimot, hadde saken vært helt annerledes, hevder han.

- Bæsj og urin ble liggende i ukevis

Næringstopper, kongelige, politikere og media stod i kø for å hylle Waleed Ahmed, men våren 2012 ble glansbildet knust i fillebiter. Til slutt ble han varetektsfengslet i USA, siktet for å ha lurt til seg nesten én millioner dollar. Waleed utga seg for å være booking-agent for Justin Bieber.

- Jeg ønsker å beklage Norge og Kronprinsparet fordi jeg har vært en skam ovenfor dem, men når jeg kommer tilbake skal jeg fikse alt, sier han.


Før Waleed Ahmed fikk dommen var han plassert syv uker i isolasjon.

- Jeg fikk ikke dusje på syv uker, fikk ikke varm mat, fengselsbetjentene behandlet meg som et dyr, ikke lys på cellen, ikke vann, ikke kloakksystem. Bæsj og urin ble liggende i ukevis før det kom noen for å kunne vaske det. Jeg personlig tror at det her er verre en «Guantanamo Bay». Jeg har det forferdelig, og jeg vil at Norge forstår situasjonen min, og bidrar med hjelp.

Han skal ikke ha fått noen grunn til at han ble isolert.

- Jeg regner med at USA ser på meg som en trussel, fortsetter han.

Burde ha gjort bedre research

Det er allerede kjent at Ahmed anker straffeutmålingen i saken.


- Det å si at jeg er en trussel for USA og landets sikkerhet er helt sykt. Spørsmål vi burde reise er hva har jeg blitt anmeldt for? Og hvordan er jeg en trussel for USAs sikkerhet? spør han.

Waleed forteller at det vil ta syv til ti måneder å få anken behandlet. Hele tiden må han være i USA. Selv tror han det er stor sannsynlighet for at anken fører fram.

- Jeg forstår norske myndigheter, etter å ha diskutert dette med dem, at det er ikke mye de kan bidra med når det gjelder utenlandske dommer. Jeg respekterer det, og jeg har masse kjærlighet for Norge, men det er noen ting myndighetene burde ta opp sånn som diskriminering mot norske statsborgere, sier han.

Han forteller at han er «delvis skyldig i saken».

- Jeg burde ha gjort bedre research når partnerne mine kom med selve papirarbeidet. Amerikanere som jeg jobbet med brukte meg som en forsøkskanin, og dro til Påtalemyndigheten etter at de hadde pengene og tystet at det var meg. Jeg er ingen tyster, og derfor tok jeg ansvaret, sier han.

Denne uken blir Waleed overført til Oakdale Facility i den amerikanske delstaten Louisiana.

Slottet ønsker ikke å kommentere saken.

Har du nyhettips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere