NA24.no

Foto: SERGEI CHIRIKOV (EPA)

- Jeg innrømmer ikke noen skyld

Sist oppdatert:
En gang Russlands rikeste og i kamp mot Kjell Inge Røkke. Nå risikerer han 22 år i fengsel.

Den tidligere mektige oligarken Mikhail Khodorkovskij har i lengre tid kjempet med nebb og klør mot Vladimir Putin og russiske myndigheter.

NA24 - din næringslivsavis

Den russiske eksrikingen har sittet innesperret siden 2003. I 2005 ble han dømt til åtte års fengsel for skatteunndragelse, og siden den gang har myndighetene stadig kommet med nye siktelser og tiltaler.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tirsdag erklærte han seg ikke skyldig i nye tiltaler om tyveri og underslag, ifølge Associated Press.

- Underslo 170 milliarder
Khodorkovskij og forretningspartneren Platon Lebedev er anklaget av russiske myndigheter for å ha underslått olje, fra datterselskapene til oljeselskapet Yukos, verdt mer enn 25 milliarder dollar, vel 170 milliarder kroner etter dagens kurs. Myndighetene mener at mesteparten av pengene denne oljen har generert så har blitt hvitvasket.

- Nei, jeg innrømmer ikke min skyld. Dersom jeg stjal oljen¿ og profitten mens staten fikk 40 milliarder rubler i skatter, hva er skattene betalt for?, spør Khodorkovskij, ifølge Associated Press.

Partner Platon kaller tiltalene for schizofrene og totalt forfalskede.

De to partnerne, som risikerer opptil 22 år i fengsel, hevder at tiltalene er nonsens, og at beløpet det her snakkes om tilsvarer at Khodorkovskij skal ha stjålet all oljen som Yukos produserte fra 1998 til og med 2003.

- Kan kun håpe
I fjor søkte Khodorkovskij om tidlig løslatelse, men den russiske domstolen avviste løslatelsen fordi Khodorkovskij ikke ville delta i jobbtreningsprogrammet i fengselet. Der skulle den tidligere mektige oligarken fått undervisning i sying.

Løslatelsesbehandlingen ble sett på som en av de første testene på Russlands nye president Dimitry Medvedevs reform av rettsvesenet.

I sitt første ansikt til ansikt intervju siden han ble arrestert i 2003, sa Mikhail Khodorkovskij til Financial Times at han har liten tro på at Vladimir Putins arvtaker kan rette opp ødeleggelsene som Putin har forårsaket.

- Jeg kan ikke engang forestille meg hvor vanskelig det blir for ham. Tradisjonen og tilstanden til folks tanker, og mangelen på krefter som kan støtte noen bevegelse mot dem som styrer, alt er mot ham. Så må gud gi ham styrke til å gjøre det. Alt vi kan gjøre er å håpe, sa Khodorkovskij til Financial Times.

Khodorkovskij mener at Putins regime har benyttet loven for å få has på sine politiske fiender, spesielt forretningsmenn som han selv.

- Yukos er Rosneft
Energigiganten Yukos, som Khodorkovskij sikret seg gjennom en kontroversiell privatisering i 1995 og gjorde til Russlands største, har siden blitt auksjonert bort stykkevis av russiske myndigheter for å nedbetale et skattekrav på formidable 28 milliarder dollar.

Mesteparten av tidligere Yukos har blitt kjøpt opp av det statseide oljeselskapet Rosneft.

- Jeg brukte opp alle mine nerver i 2004, da et selskap som fungerte bra ble tatt og gitt bort til Rosneft. Rosneft i dag er i grunnen Yukos med noe lagt til, uttalte Khodorkovskij til FT.

Rokket ikke Røkke
Khodorkovskij sonet den første delen av straffen sin i en fengselskoloni nær grensen til Kina. Der sydde mannen som en gang var verdt 13 milliarder dollar hansker. Så ble han flyttet til regionens hovedstad hvor nye siktelser om underslag av over 30 milliarder dollar ble rettet mot han.

Da Kværner var på konkursens rand i 2001 forsøkte både Aker-konsernet, med Kjell Inge Røkke i spissen, og Khodorkovskij å ta kontroll over industrikjempen. Aker gikk som kjent av med seieren.

Politisk eller ikke?
Khodorkovskijs tilhengere mener at han har blitt utsatt for et politisk komplott og at han blir straffet for sitt politiske syn. I tillegg til at han er blitt et offer for Vladimir Putins kamp om å få statlig energikontroll.

Som et moteksempel til Khodorkovskijs unåde hos Putin trekker noen gjerne frem Chelsea-eier Roman Arkadievitsj Abramovitsh. Han solgte i 2005 sin andel på 72,6 prosent av Sibneft til den statlig kontrollerte gassgiganten Gazprom for 13,1 milliarder dollar.

Kreml hevder at alle siktelser mot den tidligere milliardæren er juridisk legitime.

De russiske myndighetene mener at de skapte orden etter kaoset på 90-tallet da de slo hardt ned på Khodorkovskij og andre såkalte oligarker, som hadde blitt styrtrike ved å sikre seg det som en gang var statlige ressurser.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere