NA24.no

- Jeg kan ikke leve lenge med dette

Sist oppdatert:
Privatinvestor som har satset huset på aksjer trøster seg med at rentene er lave.

Han vil helst være anonym, investoren som har gått fra å være millionær til å være svært bekymret for om huset ryker.

NA24 - din næringslivsavis

- Hvis oppgangen kommer i løpet av et halvt år, skal jeg klare meg gjennom dette. Det blir litt verre hvis oppgangen ikke kommer før om ett til to år, sier investoren til NA24.

Tapt 75 prosent
Han har vært i aksjemarkedet lenge nok til å ha opplevd nedturer før, men denne nedturen var verre enn han hadde trodd.

- Jeg leste en del om problemene på boligmarkedet i USA for noen år siden, og jeg lurte på om jeg skulle være mer forsiktig. Men jeg tenkte at oppgangen nok kommer til å vare litt til. Sett i etterkant burde jeg nok hørt litt mer på de som var negative på den tiden, det var jo tross alt en rekke svært anerkjente økonomer som kom med klare advarsler, sier investoren nå.

På det meste hadde investoren aksjer som var verdt et tosifret antall millioner. Hadde han solgt aksjene på toppen kunne han levd et liv uten særlig mange bekymringer. I stedet har aksjene rast i verdi. Nå sitter han med aksjer som er verdt drøyt to millioner kroner, og noen umiddelbar hjelp ser ikke ut til å komme.

Tirsdag faller Oslo Børs tilbake til det laveste nivået siden begynnelsen av desember.

Les mer her: Børsen under 200

Lånte penger
Aksjekjøpet er finansiert med et millionlån i banken. Til sammen har han lån som nesten er dobbelt så høyt som aksjeverdien ligger på. Pantet ligger i huset.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

- Da jeg for alvor startet å handle, hadde jeg et lån på 2,5 millioner kroner. Det har økt, og jeg har nå omtrent fire millioner i gjeld. Heldigvis er rentene lave.

Til tross for lave renter - dersom lånet er på fire millioner kroner og har en løpetid på 25 år koster det over 21.000 kroner i måneden å betjene lånet.

- Det er vanskelig nå, men jeg har sluppet å selge aksjer for å betjene lånet. Imidlertid må jeg ha en oppgang, jeg kan ikke leve med dette i lang tid.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tvunget til å selge
Investoren tjente flere millioner da børsen suste oppover etter forrige nedtur. Oppturen kom i enkeltaksjer som han kunne, og gevinstene har blitt reinvestert i selskaper som han har satt seg inn i og etterhvert kan svært godt. Som en følge av oppturen kom det et stort skattekrav mot ham for et par år siden.

- Jeg måtte selge unna noen aksjer, med gevinst, for å betale både formuesskatt og inntektsskatt, sier han.

- Etter det har jeg ikke solgt mye, bare noen små poster med tap. Jeg håper på å unngå å selge aksjer nå.

- Sover du godt om natten?

- Ja, jo, for så vidt gjør jeg jo det. Men jeg er veldig avhengig av at en eller to av aksjepostene mine får vind i seilene. Hvis ikke går dette galt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere