NA24.no

(Privat)

- Jeg klarte ikke slutte å gråte

Sist oppdatert:
Mette Vintertun (18) klaget etter å ha fått 3 på eksamen. Det endte med tragedie.

- Jeg håpet selvsagt på å få bedre karakter, men fikk istedenfor stryk, sier den fortvilte jenta til Nettavisen.

Mette er den eneste personen i hele Norge som opplevde å gå ned i eksamenskarakter i faget Politikk og menneskerettigheter i år. Totalt var det 174 elever som hadde klaget. Det er meget sjeldent at elever går ned i karakter etter å ha klaget, men en mulig risiko samtlige elever blir opplyst om.

- Jeg var på jobb da faglæreren min ringte fra Voss Gymnas og fortalte at Klagenemnda hadde satt ned karakteren min fra 3 til 1. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Jeg klarte ikke tenke, og satt meg bare ned og gråt, sier hun.

Planer i vasken
Mette hadde forestilt seg at hun skulle studere barnevernspedagogikk og psykologi til høsten, men uten gyldig vitnemål kan hun se langt etter høyskole eller universitet med det første.

- Plutselig gikk alle planene i vasken. Nå må jeg jobbe ett år, og ta opp eksamen igjen ved juletider. Jeg er ganske irritert ja, erkjenner 18-åringen.

Venner og familie støtter Mette, og er utrolig lei seg for det som har skjedd.

- Ingen skjønner at dette skal være mulig. Rektor på skolen min har sendt melding til Sivilombudsmannen i Oslo, så jeg håper på det beste, sier hun.

Men i utgangspunktet skal avgjørelsen fra Klagenemden være irreversibel. Den er endelig. Så sant det ikke er gjort feil i prosedyrene.

Sarkastisk
Faglærer Hans Erik Ringkjøb ga Mette treeren. Han skal visstnok ha blitt veldig overrasket da han fikk beskjeden.

- Jeg spurte først Hans Erik om jeg burde klage. Da mente han at jeg i hvert fall ikke kom til å gå ned i karakter, men eventuelt bli stående på tre. Avgjørelsen kom som et sjokk på han også, sier Mette.

Ingen har sett hele begrunnelsen, men faglæreren fikk vite deler av den.

- Jeg hadde vært litt for sarkastisk når det gjaldt alkoholpolitikken til Frp, og dette hadde de tatt meget alvorlig. Hans Erik kjenner meg, og vet hvordan jeg uttrykker meg. Jeg fatter ikke at det skal gi grunnlag til stryk.

Rettferdig og sikkert
Det var Fylkesmannen i Rogaland som administrerte klagenemnda for Politikk og menneskerettigheter. Rådgiver Aud Hilda Selnes ved Utdanningsavdelingen sier til Bergens Tidene at de ikke kan overprøve klagenemnda rent faglig.

- Vår oppgave er å sørge for en så rettferdig og sikker vurdering som råd, sier hun.

Selnes understreker at klagebehandling ikke er en ny sensur.

- Nemnda skal vurdere svaret og om opprinnelig karakter er rimelig i forhold til oppgavetekst og kompetansemål. Det kan gå begge veier, sier hun til BT.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere