*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg kommer ikke til å flytte til noe skatteparadis

- Riktig eller galt. Skatten er sånn den er.

Petter Stordalen er en av Norges rikeste menn. Over 10 milliarder kroner har Telemarks store sønn klarte å skape i verdier.

Men ser man på hans ligningsformue har den krympet til litt i overkant av 100 millioner kroner. Hans formuesskatt har havnet på en million, eller 0,01 prosent av den reelle formuen.

- Du betaler nesten ingen skatt personlig. Er det noe galt med skattesystemet?

- Nei, kommer det kontant fra hotellkongen.

- Er det riktig?

- Riktig eller galt. Skatten er sånn den er, sier Stordalen.

Betaler skatt med stor glede

Stordalen forstår imildertid at spørsmålet stilles. Han vedkjenner at hans reelle formue er mye større enn ligningsformuen.

- Jeg har utviklet selskapene i over 20 år. Som du vet like godt som meg, så gir skattesystemet fordeler til de som eier eiendom og virksomheter som ikke er børsnoterte, og da får man en lavere formuesskatt, sier Stordalen.

Hotell-gründeren presiserer at hans selskaper betaler betydelige skatter.

- I fjor betalte jeg flere hundre millioner kroner i skatt. Det gjør jeg med stor glede.

- Jeg kommer ikke til å flytte til noe skatteparadis. Jeg forholder meg til de reglene som til enhver tid gjelder.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han har en skjult formue på opp mot 45 millioner kroner. Hadde skattesystemet vært rettferdig, skulle han betalt 400.000 til 500.000 kroner i formuesskatt, men det gjør han ikke, sa Øystein Stray Spetalen om Jens Stoltenbergs formue.


Nullskatteytere

Stordalen er ikke den eneste rikingen som betaler lite i skatt.

En oversikt Nettavisen lagde høsten 2012 viste at Norges ti rikeste målt i likningsformue, hadde en ligningsformue på til sammen 51,9 milliarder kroner. Målt i reelle verdier, har de samlet sett ifølge bladet Kapital, en verdi på 95 milliarder kroner tilsammen.

Samlet sett betalte de 712 millioner kroner i skatt, hvorav formuesskatten utgjorde 570 millioner kroner, uten at vi har tatt hensynet til bunnfradraget.

Det gir en gjenværende skatt på 142 millioner kroner, eller 0,27 prosent av likningsformuen, eller 0,15 prosent av den reelle formuen.

LES HER: - Norges ti rikeste ville blitt nullskatteytere

Investorkollega Øystein Stray Spetalen langet ut mot daværende statsminister Jens Stoltenberg og formuesskatten i forbindelse med«Det store intervjuet» i Nettavisen uken før valget i fjor høst.

LES HER: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

Spetalen sa følgende:

- Jens Stoltenberg har et hus verdt rundt 15 millioner kroner, en hytte til en 10 millioner kroner og en lukrativ statspensjon til en verdi av 15 millioner kroner.

- Han har en skjult formue på opp mot 45 millioner kroner. Hadde skattesystemet vært rettferdig, skulle han betalt 400.000 til 500.000 kroner i formuesskatt, men det gjør han ikke.

- Det vil bety at 80 til 90 prosent av hans statsministerlønn vil gå i formuesskatt. Stoltenberg har en formue på 45 millioner plassert i «død» kapital som ikke beskattes. Personen som får verdsatt sin bedrift til 45 millioner og som kanskje sysselsetter 100 personer må tjene 1 million bare for å betale formuesskatten. Det er det store paradokset.

Saken ble en av de mest delte sakene på Facebook i Norge i fjor med over 38.000 delinger og over 6.000 kommentarer.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag