NA24.no

- Jeg kunne aldri hatt sånne raseriutbrudd som Yngve Hågensen

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Jeg har kun 10 prosent av Yngve Hågensens temperament.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er ikke nådig i sin bok, «Gi meg de brennende hjerter», når hun karakteriserer sin tidligere sjef, Yngve Hågensen.

Gerd-Liv Valla skriver:

«... når de aller nærmeste medarbeiderne er engstelig for å si noe, blir det feil. Selv prøvde jeg meg forsiktig, jeg spurte også Balstad om ikke han kunne ta opp et vanskelig punkt med Yngve. Det hele var nytteløst.»

«En gang sa jeg til sjefen på et møte at helgekonferanser er lite familievennlige. Da smalt det tilbake:

– Du kan ta fri, så får vi andre arbe’.

Mer enn en gang var jeg inne på tanken om å slutte.»

- Du kommer med mange karakteristikker av Yngve Hågensen som leder i boka?

- Hva mener du med karakteristikker?

- Blant annet skriver du: «Han har selv vist til at han kunne bite huet av folk til frokost, og skru det på igjen til lunsj». Hvordan var han som leder?

- Jeg føler at jeg får frem et nokså balansert bilde av Yngve Hågensen. Jeg har lagt vekt på å få frem de gode sidene med ham, og så har jeg trukket frem de sidene som var mindre bra. Det var ikke veldig enkelt å komme inn i LOs ledelse med et omsorgsansvar, sier Gerd-Liv Valla til Nettavisen NA24.

- Jeg har blitt karakterisert som en person med et stort temperament, men jeg tror jeg har kun 10 prosent av Yngve Hågensens temperament.

- Jeg kunne aldri hatt sånne raseriutbrudd som Yngve Hågensen hadde og gått fri for det. Jeg kunne aldri sagt at inne på mitt kontor, skulle jeg røyke så mye jeg ville.

- Det er jo litt farlig å si i disse Breivik-tider, men hun har klare psykopatiske trekk, helt utilregnelig, sa tidligere LO-leder Yngve Hågensen om sin etterfølger Gerd-Liv Valla.
- Det er jo litt farlig å si i disse Breivik-tider, men hun har klare psykopatiske trekk, helt utilregnelig, sa tidligere LO-leder Yngve Hågensen om sin etterfølger Gerd-Liv Valla.

- Du droppet de uformelle møtene klokken 08.00 på hans kontor blant annet som følge av røykingen, og fordi du hadde omsorg for et barn som trengte litt ekstra oppfølging?

- Nå må det ikke høres ut som at jeg ikke ville jobbe, for jeg jobbet mer enn de fleste. Men det har noe med å tilpasse arbeidstiden, noe som jeg var opptatt av og som LO burde kunne håndtere.

- Er det mulig å lede LO som kvinne med omsorg for et mindreårig barn?

- Jeg ledet LO i seks år og jeg ser at historikeren som skrev historien om LO beskrev meg som en av de mest markante og sterkeste lederne som LO har hatt.

- Så svaret er ja.

At forholdet mellom Gerd-Liv Valla og Yngve Hågensen ikke er like hjertelig er ikke nytt.

I forbindelse med «Det Store Intervjuet» i Nettavisen i juni i år, sa Hågensen følgende:

- Det er jo litt farlig å si i disse Breivik-tider, men hun har klare psykopatiske trekk, helt utilregnelig.

- Det som bekymret meg litt, var at hun hadde disse trekkene før hun ble LO-leder også. Det var jo bråk da hun var justisminister, og da hun var nestleder i Norsk Tjenestemannslag, var det jo de som foreslo henne som nestleder i LO.

- Gerd-Liv var en miljødreper i en del sammenhenger når det gjaldt personlige relasjoner, nesten uansett hvor hun var. Det burde vært noen klokker som ringte for mange den gangen.

LES HELE HÅGENSEN INTERVJUET HER:

Her følger Gerd-Liv Vallas tilsvar til Yngve Hågensens kommentar:

«Jeg har samarbeidet med Yngve i mange år i viktige saker for arbeidsfolk i Norge.Det er det jeg forholder meg til.»

BOKAKTUEL: Gerd-Liv Valla lanserte sin nye bok tirsdag.
BOKAKTUEL: Gerd-Liv Valla lanserte sin nye bok tirsdag.

I boken omtaler Valla blant annet den gangen Hågensen hev henne ut fra sitt kontor, noe han også fortalte i «Det store Intervjuet»:

«Selv sa jeg fra når jeg var uenig. Hele tiden. Ikke alltid like populært. En gang ble jeg nesten redd. Det var da jeg tok opp med Yngve at jeg syntes det var dumt at avgått nestleder Esther Kostøl fortsatt skulle sitte i styret i Norges Bank. Det var jeg som nå var nestleder, og det ville vært naturlig at jeg nå ble innstilt til dette vervet. Kanskje hadde han lovet Kostøl at hun skulle få fortsette. Samtalen endte med at han kastet meg ut.

– Ut! ropte han. – Ut!

Og slengte opp døra. Jeg er ikke sikker, men jeg tror det var den gangen biskop Gunnar Stålsett satt utenfor og ventet på å møte Hågensen og litt storøyd så meg komme løpende ut av den mektige LO-sjefens kontor. Den milde og kloke biskopen tenkte kanskje at ja vel, de sier jo at fagbevegelsen ikke er noen søndagsskole.

Jeg løp ned til Solveig Torsvik, som den gang var partisekretær og også en personlig venn. Vi gikk på kafé i Operapassasjen, drakk kaffe, jeg fikk roet meg ned.

– Han henger seg i taklampa stadig vekk, sa Solveig. – Så dette får du bare ta med ro.»

Yngve Hågensen ønsker ikke å uttalte seg noe om boken til Gerd-Liv Valla.

HER FØLGER FLERE «DET STORE INTERVJUET»:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere