NA24.no

- Jeg opplever at Kongsberggruppen og Jebsen i aller høyeste grad tar korrupsjon på alvor

Næringsminister Monica Mæland har nå kalt inn ledelsen i en rekke selskaper til et møte om korrupsjon, deriblant styreformann i Kongsberg Gruppen, Finn Jebsen (bildet).
Næringsminister Monica Mæland har nå kalt inn ledelsen i en rekke selskaper til et møte om korrupsjon, deriblant styreformann i Kongsberg Gruppen, Finn Jebsen (bildet). Foto: NTB Scanpix (kollasj Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Innkalte 21 styreledere til samtale om korrupsjon.

Den siste tiden har flere store norske delstatlige selskaper blitt knyttet til omfattende korrupsjon i utlandet.

Næringsminister Monica Mæland har nå kalt inn ledelsen i en rekke selskaper til et møte om korrupsjon.

Hensikten med møtet er å klargjøre statens forventninger, og å drøfte styrets rolle og ansvar knyttet til anti-korrupsjonsarbeid. Målet er også å bidra til at selskapene og styrene kan lære av hverandre.

Møtet skjer etter at både Yara og Kongsberg har fått korrupsjonssaker i fanget.

Solgte til versting

I februar ble det varslet at Økokrim har tatt ut siktelse mot konsernet Kongsberg Gruppen.

Siktelsen omhandler påstander om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999-2008.

I denne perioden inngikk Kongsberg Defence Communications (KDC) en rekke betydelige avtaler med rumenske myndigheter.

Samlet ble det inngått avtaler for flere hundre millioner kroner. Selskapets konsernsjef Walter Qvam har tidligere bekreftet at konsernledelsen i 2008 selv fikk nyss om mulig korrupsjon knyttet til et kundeforhold til rumenske myndigheter. Etter over ett års gransking av saken, blant annet ved hjelp av granskere fra PricewaterhouseCoopers (PwC), valgte ledelsen i 2013 å «henlegge» saken.

Selskapets norske styreleder Finn Jepsen sier til Nettavisen at styret fremdeles står bak konsernsjefen.

- Vi har full tillit til konsernsjefen. Han har gjort en veldig grundig og forsvarlig utredning av saken. At han ikke tok den til styret er ikke noe vi kan gjøre noe med i ettertid, men vi har jo naturligvis gjennomgang og drøftelser av saken generelt i styret og det vil vi fortsette å ha, sier han.

Har dette fått noen konsekvenser for konsernsjefen?

- Vi har full tillit til konsernsjefen, gjentar han. 

Han får støtte av næringsministeren, som også har full tillit til Kongsberg-styrelederen.

- Jeg opplever at Kongsberggruppen og Jebsen i aller høyeste grad tar korrupsjon på alvor og har regler og systemer. Når det gjelder den aktuelle saken, så kan jeg ikke kommentere den, siden den er under etterforskning, sier Monica Mæland til Nettavisen.

Les mer: Solgte for 800 mill. til korrupsjonsversting

Yara-tiltaler

I januar ble det kjent at Økokrim har tatt ut tiltale mot fire personer i gjødsel- og kjemiselskapets tidligere toppledelse for grov korrupsjon for overtredelser av Straffelovens § 276a, jf. § 276b.

De fire er konserndirektør Tor Holba, direktør Daniel Clauw, direktør Ken Wallace og tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

Alle fire er siktet for forhold i Libya, mens Enger, Clauw og Wallace også er siktet i India.

I 2007, trolig på nyåret, inngikk Wallace på vegne av Yara, en avtale om å betale 5 millioner dollar eller mer til Mohamed Ghanem, sønn av den libyske oljeministeren Shukri Ghanem, ifølge Økokrim.

Yara skal også på vårparten 2007 ha betalt ut millionbeløp til familiemedlemmer av Dr. Jivtesh Singh Maini, som på det tidspunktet var «Additional Secretary and Financial Adviser i Ministry of Chemicals & Fertilizers».

Telenor under etterforskning

Til stede på møtet hos Mæland, var også styreformann i Telenor, Svein Aaser. Deres datterselskap Vimpelcom, der Telenor eier 30 prosent av aksjene, er for tiden under etterforskning av norske myndigheter for økonomisk kriminalitet.

- Vi har et styreansvar. Vi søker å påse at Vimpelcom, der vi har en minoritetsandel, oppfører seg i henhold til de retningslinjer vi mener at de skal oppføre seg. Det mener jeg vi har gjort. Hadde vi oppdaget noe som vi ikke likte, så hadde vi selvfølgelig måttet ta aksjon på de, sier Aaser til Nettavisen.

Anklager om korrupsjon i Usbekistan kostet i fjor jobben til den daværende toppsjefen i TeliaSonera, Lars Nyberg, og tre andre i ledelsen for det svensk-finske teleselskapet.

Frykter du hva som nå vil dukke opp i Vimpelcom?

- Jeg håper ikke at det dukker opp ting, men det er bra å få det opp. Hvis det dukker opp noe. Telenor har gjennom sine igangsatte rapporter, ikke grunnlag for å si noe. Om økokrim i de forskjellige land finner noe annet, så er de velkommen til å si, hvis det skulle være noe, «få ryddet opp».

Fikk selskapenes redegjørelse

Næringsminister Monica Mæland vil ikke kommentere enkeltsaker, og om hun synes at selskapene bør kunne «gjemme seg bak» virksomheten til datterselskaper som har generert store verdier for Telenor.

Hun forteller at hun nå har fått redegjørelser fra selskapene om hvordan de arbeider mot korrupsjon.

-Det jeg kan si er at Telenor, i likhet med de andre selskapene som var her i dag, har avklart overfor meg at de oppfatter veldig tydelig hva som er statens holdning. De har redegjort hvordan de selv arbeider mot korrupsjon. Jeg har også invitert til og fått innspill på hvordan staten kan jobbe mot korrupsjon. Dette har vært et møte med over 20 selskaper hvor staten er inne på eiersiden, og hvor disse sakene var tema. Telenor har i likhet med de andre, gitt meg viktige innspill til hvordan de jobber, sier hun.

Næringsministeren erkjenner at alle selskapene har ansvar for sine datterselskap, men opplever ikke at de aktuelle bedriftene har fraskrevet seg ansvaret.

- Jeg opplever ikke at noen av selskapene skyver fra seg ansvaret. De redegjør for det jeg ønsket å få vite mer om, hvordan de jobber med disse spørsmålene og hvor komplisert det kan være

Fire Yara-topper tiltalt for korrupsjon

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere