NA24.no

- Jeg organiserte bestikkelsene

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Takket være denne mannen ble gigantskandalen til Siemens et faktum.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kjempekonsernet Siemens AG tidligere leder Reinhard Siekaczek la kortene på bordet da han møtte i retten i München mandag, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

Siekaczek som frem til 2004 jobbet i Siemens ICN kommunikasjonsenhet forklarte at hans overordnede i 2002 hadde bedt han om å organisere en ny måte de kunne foreta bestikkelser på.

- Visste jeg sto bak
Dermed konstruerte han et system bestående av såkalte «slush funds», hjelpe- eller reservefond som kan inneholde ulovlige, urettmessige eller hemmelige elementer for blant annet å skjule pengeflyten og hvordan de ble opprettet.

- Alle i enhetens ledelse visste at jeg tok meg av denne oppgaven, sa Siekaczek, ifølge Bloomberg.

Påtalemyndigheten hevder at han konstruerte et system med falske kontrakter, som ble brukt til å få hentet ut 53,3 millioner euro, om lag 420 millioner kroner etter dagens kurs, fra selskapets lovlige kontoer.

Siekaczek og hans medskyldige skal ha plassert pengene i fond som han administrerte, for så å videreføre midlene som svarte penger til salgsansatte.

- Uvitende toppsjefer
Men selv om systemet ble satt opp etter initiativ fra noen av hans sjefer, og med hjelp fra flere ansatte, mener påtalemyndigheten at Siekaczek bevisst skal ha sørget for at selskapets sentrale ledelse aldri fikk vite noe som helst.

Rettssaken mot Siekaczek er den første siden smøreskandalen ble et faktum i november 2006.

Les mer her: Storrazzia hos Siemens

Siden den gang har det blitt foretatt undersøkelser i mer enn et dusin land, over 270 personer er mistenkt i saken og det har blitt oppdaget mistenkelige utbetalinger verdt 1,3 milliarder euro for regnskapsårene fra 2000 til 2006.

Både styreleder Heinrich von Pierer og toppsjef Klaus Kleinfeld trakk seg i fjor fra stillingene sine.

Les mer her: Siemens-topp går av og her Siemens-sjefen går etter skandalen

Reinhard Siekaczek som begynte i Siemens i 1966 er siktet for 58 tilfeller av tillitsbrudd, og han regnes som arkitekten bak systemet som gjorde de omfattende bestikkelsene mulig.

I oktober ble Siemens dømt til å betale en million euro, maksimalstraffen, for 77 tilfeller av mellom 2001 og 2004 til embetsmenn i Libya, Nigeria og Russland. Det ble også beslaglagt 200 millioner euro, som det er anslått at var gevinsten selskapet fikk av handlingene. Bestikkelsene ble betalt av kommunikasjonsdelen i selskapet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere