NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Ifølge Helge Sudbø har grunnarbeidet ved Midt-Telemark næringspark ført til store skader både inne i boligen hans, og blant annet her, i grunnmuren til uthuset hans.
Ifølge Helge Sudbø har grunnarbeidet ved Midt-Telemark næringspark ført til store skader både inne i boligen hans, og blant annet her, i grunnmuren til uthuset hans. Foto: Bjørnar Hagen Vika (Telemarksavisa)

- Jeg satt i stua, og plutselig smalt det på kjøkkenet

Helge Sudbø mener anleggsarbeid har ødelagt huset hans.

SAUHERAD (Telemarksavisa): – Arbeidet ved Midt-Telemark næringspark skapte store skader på eiendommen min, sier Helge Sudbø. Erstatningssaken begynte i tingretten og fortsetter i lagmannsretten.

I oktober ble Helge Sudbø tilkjent 395 000 kroner i tingretten for skader på hus og uthus etter anleggsarbeid på nabotomta.

– Et altfor lavt beløp. Det er helt urimelig at jeg blir skadelidende, sier han oppgitt til Telemarksavisa.

Det har gått over fire år siden arbeidet ved Midt-Telemark næringspark (MTNP) ble igangsatt utenfor stuevinduet hans.

– I starten var jeg samarbeidsvillig og positiv, sier Sudbø, som mener Heldal entreprenør AS og MTNP har opptrådt uprofesjonelt før, under og etter anleggsarbeidet ved Brenna/Storkaas på grensa mellom Sauherad og Bø.

– Hele huset ristet

Heldal entreprenør la ut og planerte store steinmasser på tomta i 2010. I 2011 fortsatte det med sprengning, fjerning av jord og utlegging av 40 000 m³ med fjell.

– Jeg satt i stua og plutselig smalt det på kjøkkenet. Hele huset ristet. De kjørte vals på tæla bakke og steinfylling med vibrasjon. Jeg hadde besøk av en kamerat som jobber med grunnmurer. Han sa at jeg måtte få stoppet det så ikke hele huset skulle bli ødelagt, sier Sudbø.

Etter å ha kontaktet anleggsarbeiderne og styreformann i MTNP gjentatte ganger, fikk han besøk av en takstmann.

– Smellet kom av at et panel på kjøkkenet hadde sprukket. I tillegg hadde fugemassen mellom kjøkkenflisene sprukket og smuldret opp, og det lakk sotvann ut fra muren rundt pipa, sier Sudbø og viser fram skadene.

– Da takstmannen kom var ulykken allerede skjedd. Utbyggerne burde kartlagt potensielle skader på forhånd, sier Sudbø til Telemarksavisa

– Arrogante

Anleggsarbeidet har ikke bare ført til innvendige skader. Sudbø viser fram en stor, og flere mindre sprekker i grunnmuren til det ene uthuset på eiendommen.

– De fortsatte å arbeide sju meter fra huset og ristinga fortsatte. Da jeg løp ut for å få stanset arbeidet, sa de at de hadde fått beskjed om å fortsette å valse, av styreformannen i MTNP.

– Nå har jo takstmannen vært hos deg, sa styreformannen da jeg ringte han. Som om en takstmann kan forhindre at skadene blir verre, fortviler Sudbø.

Han viser oss også et støvlag som har lagt seg på husveggene.

– Jeg sa til styreformannen at jeg håpte de ville vaske huset etter at de ble ferdige. Da svarte han; du bor ved siden av et industriområde nå, du må regne med støv. Men vi får håpe på mye regn, la han til.

Endte i retten

Sudbø gikk til erstatningssøksmål mot entreprenør og MTNP. Han krevde til sammen 1,1 millioner kroner for blant annet skadene i boligen, skadebot for ulemper ved reparasjon av bolig, oppføring av nytt uthus, vasking av hus og støyulemper.

Øst-Telemark tingrett tilkjente han erstatning på 395 000 kroner og konkluderte med delseier til saksøker og de saksøkte.

– Retten har ikke fulgt med i erstatningsutmålingen de siste 20–30 årene, mener advokat Olav Felland. Sudbø skal ikke finne seg i å måtte bære noen utgifter selv. Hvor skal han være når snekkerne skal fjerne gulvplanker, ta ut isolasjonen og jekke opp gulvbjelkene som er ødelagt? En av Norges fremste geologieksperter har konkludert med at det er en årsakssammenheng mellom sprengning, kjøring og valsing og skadene, sier Felland. Saken er anket og skal opp i lagmannsretten seinere i år.

Les flere saker hos Telemarksavisa.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere