*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg selger ikke aksjer

Foto: Falch, Knut (Scanpix/Montasje)

Nå mener DnB-topp at du bør åpne lommeboka.

12.01.12 22:41

DRONNINGENS GATE (NA24): Det er en kjent sak at Europa sliter med store problemer. Høy gjeld og høy arbeidsledighet preger flere land, noe som går utover finansmarkedene.

På torsdag skrev NA24 om aksjestrateg, Peter Garnry, i Saxo Bank. Han mener aksjemarkedet generelt i Europa vil falle omtrent 25 prosent før det snur.

Les også:- Børsen faller 25 prosent

Torkild Varran er administrerende direktør for DnB Kapitalforvaltning. Han mener at problemene i Europa ikke trenger å ha så mye å si for det norske aksjemarkedet.

- Vi syns ikke problemene i Europa er så viktige for Norge i en børssammenheng, uttaler Varran til NA24.

- Verdenshandel mer viktig
Direktøren mener at situasjonen globalt er mer viktig enn den i Europa.

- Norge har på mange måter en økonomi som er veldig giret mot nye lands etterspørsel mer enn mot gamle lands etterspørsel. Dels fordi vi har mye olje og stor offshoreindustri, og dels fordi vi har en shippingsektor som frakter varer til og fra mange steder. Verdenshandel er dermed mer viktig for oss, egentlig, enn Europa, forklarer Varran.

- Sånn sett er Sverige og Tyskland i litt samme posisjon, med mye eksport av kapitalvarer. Så vi har noen bånd med store handelspartnere i Europa, noe som hjelper Norge, legger han til.

Varran tror man kan se fram mot et godt aksjemarked i 2012.

- Vi tror at veksten kommer til å være forholdsvis lav i år, og også i 2013. Vi tror at problemene som skal løses med statsfinanser kommer til å være et drag på økonomisk vekst i lang tid. Men vi tror at veksten kommer til å være sterk nok til å ha et bra aksjemarked, uttaler DnB-sjefen.

Anbefaler kombinasjonsfond
Torkild Varran mener det finnes gode investeringer i 2012, men kommer med få konkrete anbefalinger til mannen i gata.

- Vi er veldig kjedelige på anbefalinger til mannen i gata, nettopp fordi at vi ser at det er mye støy og vi ser at ting svinger, sier Varran.

- Men DnB mener at kombinasjonsfond er en veldig god løsning – altså et fond der du både har aksjer og obligasjoner. Det så du i fjor da aksjemarkedet falt med 12,5 prosent, men vi fikk et rentefall som gjorde at obligasjonsavkastningen ble god. Det alternativet er det beste for de som ikke skal treffe markedet opp og ned, forklarer han.

Direktøren mener imidlertid at man må ha litt tålmodighet om man skal begi seg ut på aksjemarkedet.

- Vi mener aksjeinvesteringer er gode i 2012, spesielt hvis du har mulighet til å vente litt. Vi er sikre på at verdien er. Verdien i aksjemarkedet en veldig dårlig timingindikator, fordi det kan både bli billig og ligge billig lenge. Men har du tid til å vente, så mener vi aksjer er en veldig bra investering. For å ta mitt eget råd, ville jeg spredd investeringene litt, men gå absolutt inn i dag, sier Varran.

- Jeg selger ikke aksjer i dag, slår han fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.