NA24.no

- Jeg skal bli verdens eldste

(REUTERS)
- I dag hadde jeg min 44. og siste dag med strålebehandling, sier den 82 år gamle legenden.

82 år gamle Warren Edward Buffett - finanslegende, tidligere verdens rikeste mann og av noen gitt økenavnet Supermann - annonserte i april at han hadde fått prostatakreft.

Nå har mannen gjennomgått sin siste strålebehandling.

- Det er en stor dag for meg. I dag hadde jeg min 44. og siste dag med stråling, sier Buffett, ifølge sin egen avis The Omaha World-Herald.

Buffett spøker nå om at han planlegger å bli verdens eldste mann, men han uttrykker også lettelse over å være ferdig med strålebehandlingene. Som en konsekvens av behandlingene kan han ikke reise i særlig grad de to neste månedene.

- Jeg kommer til å føle noen bivirkninger enda noen uker, men jeg er så glad for å si at det er over nå.

Da han ble syk skrev Buffett et eget brev til aksjonærene i hans investeringsselskap Berkshire Hathaway. Tross stor sannsynlighet for at Buffett ikke ville dø av sykdommen vakte den stor oppsikt i hele finansverden.

FØLG NA24 på FACEBOOK!

- Overkåt fyr på horehus
Årsaken er at Buffett, i likhet med den avdøde Apple-sjefen Steve Jobs, er viktig for investorene fordi han mer enn kanskje noen annen sjef for et så stort selskap er selve selskapet.

Hans profil er også blitt ekstra høy fordi han også er en morsom og lite selvhøytidelig kommentator, som er et funn for enhver journalist.

På 1970-tallet mente Buffett - korrekt i ettertid - at aksjemarkedet var svært lavt vurdert, og han så kjøpsmuligheter overalt. Eller, som han sa det i et intervju med økonomimagasinet Forbes: - Jeg føler meg som en overkåt fyr på horehus.

Det ble litt for friskt for Forbes, som justerte det siste ordet til «harem».

Fargerikheten kom også fram i brevet han skrev til aksjonærene:

- Jeg er i storform
- Jeg føler meg i storform - som om jeg var ved min normalt utmerkede helse - og mitt energinivå er 100 prosent. Jeg oppdaget kreften fordi PSA-nivået (et enzym som produseres i overflatecellene på prostatakjertelen red.anm.) nylig hoppet over sitt normale nivå og en biopsi virket på sin plass.

Her kan du lese hele brevet fra Warren Buffett

Nyheten om at han nå er ferdig med strålebehandlingen er av den gode sorten for titusener av Berkshire-aksjonærer.

Utrolig teft
Det er nemlig ikke uten grunn at mange holder Buffett som verdens største nålevende finanslegende.

Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje.

Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire til investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i de aller fleste årene som Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene verdens dyreste, når det gjelder børsnoterte selskaper, da de koster 133.000 dollar per stykk. Prisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet A-aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør. B-aksjene uten stemmerett koster 88,70 dollar per stykk - de har derimot blitt splittet.

Og suksessen har gjort mannen både rik og gavmild.

Gir bort pengene
Ifølge Forbes er Buffett planetens tredje rikeste person med en formue på 44 milliarder dollar.

Tidligere har han meldt at han skal gi bort 85 prosent av sin personlige formue.

Store deler av pengene skal gå til stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, som Microsoft-gründer Bill Gates og hans kone Melinda opprettet for å fremme helse- og utdanningsfremmende tiltak verden over.

Den samme Gates, som også skal gi bort sin formue, er kun én av to som regnes som rikere enn Buffett. Den aller rikeste er meksikanske Carlos Slim Helu som har en estimert formue på 69 milliarder dollar.

Verdens dyreste lunsj
Foruten Bill og Melinda Gates stiftelse støtter Buffett også andre veldedige formål.

Hvert år holder han også en årlig auksjon på eBay der han selger en lunsj med seg selv til høystbydende. Denne har de siste årene fått personer til å hoste opp åttesifrede beløp. Penger som går til en stiftelse for fattige i San Fransisco med navnet Glide, som Buffetts avdøde kone engasjerte seg i.

Årsaken til at folk er villige til å hoste opp så mange millioner kun for å få en begrenset tid med den styrtrike investoren skyldes nok delvis at de håper de kan få noen investeringstips.

Men det trenger ikke koste millioner for å få råd av denne mannen.

Under har nemlig NA24 listet opp en god del pengetips som Buffett har frontet.

Svindyre råd gratis
* Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.

* Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.

* Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.

* Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi ...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.

* Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.

Flere gode råd
Dette leter han etter hos selskaper han vil investere i:

* Sats på handler som du forstår

* Som har fordelaktig langsiktig økonomi

* Dyktig ledelse du kan stole på

* Fornuftig prislapp

* Langsiktig konkurransefortrinn

Vollgrav
Det Buffett betegner som en virkelig god investering er selskaper med en vollgrav som sørger for fantastiske utbytter på den investerte kapitalen. Han mener at kapitalismens vesen garanterer at konkurrenter til stadighet vil angripe selskaper med store utbytter, og at en vollgrav i form av enten å være lavkostnadsprodusent eller å inneha en sterk merkevare, som for eksempel Coca-Cola, er essensielt for å kunne opprettholde suksessen.

I likhet med de fleste andre av oss mener også han at dess bedre ledere selskapet har jo bedre er det, men han sier også at dersom et selskap må ha en stjerne for å produsere gode resultater er ikke selskapet i seg selv noen stjerne. Da selskapets styrke vil forsvinne når superlederen gjør det.

Han har også råd til hva man overhodet ikke må investere i.

- Fly er skrekkelig
Buffetts skrekkeksempel på en forretning er en som vokser hurtig, krever store kapitalinnsprøytninger for å skape veksten og som så tjener lite eller ingen penger. Hans eksempel på en slik forretning er flyselskap.

Han mener at et varig konkurransefortrinn har vært unnvikende helt siden Wright-brødrene tok sin første flytur, og nevner at en fremsynt kapitalist ville gjort sine etterfølgere en stor tjeneste om han hadde skutt ned Orville.

Selv skammer han seg over at han i 1989 kjøpte seg opp i U.S. Air. Han har tidligere sagt at han var veldig heldig da han i 1998 ble kvitt selskapet, og det med fortjeneste. I tiåret som fulgte gikk U.S. Air. konkurs to ganger.

- Vi er for enkle
Rådene til Buffett kan for mange virke som enkle løsninger, noe han selv er fullt klar over. Men Buffetts historie viser at han har mer enn gjennomsnittlig «fingerspitzgefühl» når det kommer til gode investeringer.

- Akademikerne er ikke for interesserte i oss - vi er for enkle. Hva skulle professorene gjøre? Veldig mange av formlene (de bruker til å analysere aksjer og markeder) er helt feil. De eksisterer kun for å gi den intellektuelle klassen noe å gjøre. Vi gjør ingenting annet enn å utøve vår intellektuelle tilbøyelighet til matematiske formler, har Buffetts høyre hånd Charles Munger tidligere sagt.

I og med at Buffett ikke er helt ung, har mange lenge lurt på hva som skal skje med Berkshire Hathaway når han dør. Det har han forberedt. Han har flere ganger fortalt om en konvolutt med instrukser i tilfelle han dør. Han har til og med forklart hva det første punktet er:

- Når de åpner den konvolutten, er den første instruksen å ta pulsen på meg en gang til.

Mest lest i Nettavisen akkurat nå:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere