NA24.no

- Jeg skulle jobbet bak skranken på NAV

Torstein Lerhol
Torstein Lerhol
Sist oppdatert:
Hvis Torstein Lerhol hadde jobbet i NAV, ville han utfordret trygdemottakere på hva de kan bidra med.

Torstein Lerhol er 26 år, veier 17 kilo, og er permanent liggende. Hans funksjonshemning gjør at han må ligge, men det betyr ikke at Lerhol ikke gjør noe. Langt i fra. I disse dager gjør han ferdig en mastergrad i historie ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Når studiene er ferdig, venter et vikariat som samfunnsfag-lærer for innvandrere til Norge.

Da Nettavisen snakket med Lerhol, lå han på toget til Bodø der han skal delta på Senterungdommens landsmøte. Han sitter i sentralstyret.

- Jeg har vært heldig. En veileder i NAV så muligheten og ga meg sjansen. Det finnes flinke mennesker i NAV, men det er mange dårlige også, sier Lerhol.

Lerhol ble født med muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA) og ville hatt små problemer med å motta trygd uten å bidra til samfunnet, men Senterparti-politikeren mener at alle mennesker bør bidra.

- Hva kan du bidra med?
- Hvis jeg var veileder i NAV, så ville jeg sagt til de som ber om hjelp: «Du kan gjerne få hjelp, men er det noe du kan bidra med?»

- Jeg mener at alle mennesker kan bidra, og jeg tror det er bra for den mentale og fysiske helsen, sier han.

Lerhol forstår godt at ikke alle klarer å jobbe 100 prosent, men:

- Har du en restarbeidsevne, så bør det kunne forventes at du bidrar, og da tenker jeg ikke nødvendigvis gjennom lønnet arbeid. Hvis du er ufør fordi du har vondt i ryggen så kan du for eksempel være frivillig samtalepartner gjennom frivillighetssentralen de dagene du er i bra form, sier Lerhol.

Les: Trygd en smittsom sykdom

I dag ligger arbeidsløsheten i Norge på 3,1 prosent. Blant unge under 25 år er den på hele 8,4 prosent. I 2012 har begrepet «naving» blitt introdusert som betegnelse på unge mennesker som tar et friår ved å hente inntekt fra NAV-systemet. Fra 2003 har andelen uføre blant de under 25 år økt jevnt fra 0,9 til 1,1 prosent, mens andelen uføretrygdede totalt i befolkningen har gått ned fra 10,4 til 9,5 siden 2003.

Alle må bidra
Lerhol er irritert over norske borgere som utnytter systemet.

- Det er mange som tar velferd for gitt. Velferdsstaten er en hjørnestein i Norge. Det er en av hovedgrunnene til at det går bra med landet vårt. Samtidig er det viktig å huske på at velferdsstaten er et spleiselag som betales av summen av arbeid. Hvis alle tar uten å gi, så vil velferdsstaten forvitre, sier Lerhol.

- Hvordan mener du at dette skal fungere i praksis?

- Alle partene har et ansvar. NAV må tørre å ha litt fantasi. Tenke litt utenfor rammene, sier Lerhol og viser til at hans egen veileder så mulighetene for ham selv, fremfor å se problemene. Det ga ham et lærervikariat som venter.

- Arbeidsgivere må også tørre å ta sjansen på flere typer ansatte, og arbeidstakerne selv må tørre å jobbe, sier Lerhol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere