*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg sparer 100.000 på å selge selv

Foto: Ørjan Lande Hansen (Ørjan Lande Hansen)

Ørjan selger leiligheten sin uten hjelp fra megler

29.08.13 09:52

- At en megler tar 100.000 kroner er drøyt med tanke på arbeidstimer, gjenbruk av prospekter og gode leverandøravtaler - dette er penger man kan bruke til å pusse opp neste leilighet, sier Ørjan Lande Hansen, til Nettavisen NA24.

Da han skulle kvitte seg med sin 72 kvadrat meter store leilighet, sentralt i Oslo, var han fast bestemt på at han ikke skulle hyre inn noen mellommenn til å gjennomføre salget.

Det var flere årsaker til dette.

- Når jeg selv har vært på visning har jeg ofte møtt meglere med store ord, bakoversveis og perleøredobber. Megleren vet ikke hvor sikringsskapet er og mangler nøkkelen til boden. Men aller viktigst, megleren har ikke peiling på hvordan det faktisk er å bo der, og det er jo hele poenget med å kjøpe en leilighet, sier Lande Hansen, som ikke legger skjul på at det økonomiske aspektet spilte en stor rolle i valget.

Tips meg på elin.reitan@nettavisen.no!

- Salgsprosessen er lett
En undersøkelse gjennomført av Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), blant boligselgere i desember 2012, viser at meglernes høye honorarer er den viktigste årsaken til at mange velger å gjennomføre salget på egen hånd. Stor arbeidsmengde er imidlertid hovedårsaken til at mange velger og hyre inn en megler.

Tidligere denne uken uttalte Thomas Bartholdsen, i Forbrukerrådet, at tilgangen til nettverktøy der du nøyaktig skriver inn fakta og laster inn takstmannens rapport, fotografier og annen viktig informasjon, har bidratt til å gjøre boligsalget tryggere, enklere og mer tidseffektivt.

- Dette har utvilsomt bidratt til å gjøre boligsalget tryggere, enklere og mer tidseffektivt. Det finnes firma som tilbyr slike løsninger, og vi er glade for slike utslag av innovasjon, sa bartholdsen, til Nettavisen NA24, tidligere denne uken.

Lande Jansen forteller at han måtte investere en god del tid, og overkomme enkelte utfodringer, når han skulle forberede boligen sin for salg, uten bistand fra rutinerte fagpersoner.

- I utgangspunktet så er salgsprosessen lett, men man må sette seg litt inn i ting. Man blir også motarbeidet av de etablerte systemene, og det er mange steg i prosessen som er avhengig av hverandre, sier Oslo-boeren.

Les hele saken:- Det har blitt mye lettere å være megler

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Uforholdsmessige høye priser
For å markedsføre salgsobjektet sitt la Lande Hansen boligannonsen ut på Finn.no.

- Man må betale 5.000 kroner for å legge inn en annonse på Finn, og dette tror jeg er langt mer enn det eiendomsmeglerne betaler, sier han, og legger til at han synes det var en møysommelig prosess å gjøre objektet tilgjengelig for markedsplassens to millioner ukentlige brukere.

Bildene til annonsen tok han selv.

- Man må også legge inn mye informasjon, blant annet er det ti punkter av privatøkonomiske karakter, og i prosessen kan man bli litt overveldet. Alt blir plutselig så mye mer alvorlig, og det er med på å skape usikkerhet både for kjøper og selger. I tillegg kan man ikke bruke advokatlogo på Finn selv om man får bistand fra en advokat som gjennomfører den faktiske transaksjonen, fortsetter Oslo-boeren, som selv har fått juridisk bistand i deler av prosessen.

Lande Hansen opplyser imidlertid at det var flere aktører som bidro til å gjøre salgsprosessen noe humpete.

- Forbrukerrådet anbefaler deg å tegne eierskifteforsikring, men systemet er lagt opp slik at det nesten er umulig å skaffe det. En advokat må godkjenne deg før man får det innvilget, og så er det uforholdsmessige høye priser på denne forsikringen, sier boligselgeren, som medgir at dette bidrar til å skape ytterligere usikkerhet.

- For det å selge leilighet er veldig alvorlig. Det er så mye fokus på begreper som økonomi, objekt, investering og marked at man glemmer at det også er et sted man skal leve og trives over mange år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørjan Lande Hansen

- Benytter muligheten til å presse prisene
Utfordringene til tross, Lande Hansen har ikke latt seg avskrekke fra å gjennomføre et nytt boligsalg på egen hånd i fremtiden.

- Vi regner med å spare opp mot 100.000 kroner på å selge privat, sier Lande Hansen, som tror flere vil følge hans eksempel i fremtiden:

Ti steg for å selge boligen din selv

1. Bekreft grunnbokutskrift

2. Innhent kommunale opplysninger

3. Invester i en god teknisk tilstandsrapport

4. Innhent prisopplysninger på tilsvarende boliger

5. Lag en salgsoppgave som kan deles ut på visning

6. Vurder hvor og hvordan du vil annonsere

7. Planlegg forhold rundt visningen

9. Utform kontrakt

10. Oppgjør, helst ved hjelp av advokat eller eiendomsmegler, eventuelt bank.

Kilde: forbrukerrådet

- Usikkerheten kommer til å forsvinne, og flere kommer til å gjøre dette enten ved hjelp av netthjelpere, som ordner papirer for deg, eller helt alene.

Forbrukerrådet har laget en oversikt over hvordan private boligselgere kan gå fram når de skal selge bolig, men fagdirektør Bartholdsen sa til Nettavisen NA24 tidligere denne uken at de anbefaler at oppgjøret - der kjøpesum og eiendomsrett skal bytte hender gjennomføres av oppgjørsadvokat eller som et oppgjørsoppdrag fra et meklerkontor.

Han oppfodret videre boligeiere til å være kritiske til meklernes kostnader, innhente tilbud fra flere og sammenligne hva det koster å selge for eksempel i nabobyer, om man velger å gå for den løsningen.

- Noen av prisvariasjonene fra by til by tolker jeg som utslag av varierende konkurranse om oppdragene og at boligeiere i en by kan ha vennet seg til et høyere prisnivå enn andre steder. Salgsoppgaven for boliger gir en opplisting av kostnadene, men da kan det vært smart å sjekke meklerpriser utenfor eget nærområde også. Meklernes priser blir til i et fritt marked, og da er det viktig at du som forbruker bruker benytter din mulighet til å presse prisene, sa Bartholdsen, til Nettavisen NA24.

- Den som bor der som kan tegne hele bildet
Fouten boligselgere som vegrer seg for å gjennomføre salget av egen maskin, er det mange som er skeptisk til å kjøpe fra private selgere. En husholdningsundersøkelse fra SIFO viser at halvparten ønsket at en eiendomsmegler står for salget dersom de skal kjøpe bolig.

Landre Jansen på sin side mener at det å kunne gi grundig nok opplysninger om boforhold, nærmiljø og så videre en klar fordel for de som er på jakt etter ny bolig, og at dette er opplysninger som en eiendomsmegler ikke alltid har har like god oversikt over.

- Det er den som bor der som ver hvordan miljøet rundt bolien er, og som kan tegne hele bildet av hvordan det er å bo der, sier Landre Jansen, som i utgangspunktet ikke er bekymret for å få en dårligere pris for boligen sin, uten drahjelp fra en megler i en eventuell budrunde.

I den tidligere nevnte SIFO-undersøkelsen, blant boligselgere, kommer det fram at i 45 prosent av de private boligsalgene lå salgsprisen over prisantydning. Den var lik prisantydning i 34 prosent av tilfellene, mens den lå under i 20 prosent av dem. Det er naturlig nok vanskelig å avgjøre hvordan utfallet hadde blitt om en megler hadde stått for salget.

Lande Hansen har allerede hatt et par visninger på sin bolig, men har foreløpig ikke fått solgt.

- Om det er lurt å selge privat eller gjennom megler? Tja, vi får se om det dukker opp noen på helgens visningen, sier Lande Hansen.

- En rekke fallgruver
Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) fraråder folk å gjennomføre boligsalget selv, men bekrefter at det ikke eksisterer statistikk som støtter opp under et ofte benyttet salgsargument om at disse oppnår høyere pris på salgsobjekter enn det privatpersoner makter.

- Det er så forsvinnende antall som velger å selge bolig selv at det ikke er statistikk grunnlag for å gjøre slike undersøkelser. Vi har forsøkt, men vi har ikke nok data å bygge opp under statistikken, svarer Dreyer, som ikke tror på et trendskifte der flere velger å selge bolig selv, sa Christian Dreyer, administrerende direktør i EFF, til Nettavisen NA24, tidligere denne uken.

Han frarådet på det sterkeste privatpersoner fra å selge bolig selv, da man begir seg ut på et juridisk minefelt med mange fallgruver. Han påpekte videre at det kreves kreves en Bachelorgrad og to års praksis for å bli autorisert megler i dag, og at lovgiver har lagt opp til et tungt kompetansekrav og krav til å følge et omfattende juridisk lovverk.

- Det er en rekke fallgruver, så det er vanskelig å være konkret her. Det er mange opplysninger man må innhente og forstå, som man også skal videreformidle til kjøper, sa Dreyer.

Tips meg på elin.reitan@nettavisen.no!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag