- Jeg syntes han var en flott fyr å se på

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Høyres Per-Kristian Foss skriver om kjærligheten i sin nye bok.

15.09.10 17:00

Boken «Innenfra» av Per-Kristian Foss (60) er en av høstens boknyheter.

I boken forteller han om sin legning og minner om at han selv som homofil «ble født kriminell».

«Ordet homo var ikke akkurat noe honnørord i 1970-årene. Kim Friele var en ensom kriger for homosaken, men hun kunne jo vanskelig være en rollemodell for en mann i 20-årene. Som for så mange andre på den tiden: De verste fordommene du sliter med, er dine egne.»

Etter at Per-Kristian Foss gikk av som leder i Unge Høyre, fikk han mer tid til sine statsvitenskapsstudier – og stevnemøter:

«Men det ble også tid for tanker om egen seksualitet og de første treff med personer av eget kjønn», forteller han.

- Del av diagnosen
Foss forteller at han var på utkikk etter noe varig, samtidig som han var usikker på om han var klar.

«Mangel på rollemodeller ville vært en del av diagnosen i dag. Jeg lette jo egentlig etter et menneske med politisk interesse og engasjement som meg selv.»

Med tiden følte han ikke skam over sin legning:

«Etter hvert tror jeg ikke jeg følte noen skam ved å erkjenne for meg selv at jeg var homofil. Men jeg visste knapt om noen andre som var helt som meg. Det ble en slags dobbel ensomhet: Ingen rollemodeller å tenke på i det offentlige rom, og heller ingen i min lille bakgårdsleilighet på Uranienborg i Oslo.»

- Rått parti
Så møtte Foss redaktør Knarbakk (Jan Erik, red.anm.), under en middag i regi av Norges Rederiforbund:

«Jeg hadde hørt at han var homofil, og jeg syntes han var en flott fyr å se på.»

To år yngre Knarbakk var på den tiden nytilsatt redaktør i Norges Handels- og Sjøfartstidende. Knarbakk er i dag administrerende direktør i Schibsted forlag.

Siden har de holdt sammen, men det var ikke gitt, ifølge Foss:

«Det var jo et slags rått parti. Etter middagen ble vi bedre kjent. Men jeg hadde verken ant eller tenkt meg at vi etter hvert skulle bli kjærester. Vår forhold holdt vi til å begynne med for oss selv. Etter hver ble venner og familie innviet i vårt samboerskap. Familien kom sist i rekken.»

I 2002 inngikk de to partnerskap.

«Det ble en del presseoppslag etter partnerskapsinngåelsen med Jan Erik i 2002, ikke minst i utlandet», minnes Foss.

Fra forlaget
«Per-Kristian Foss forteller om sin vei til nasjonalforsamlingen, om årene på Stortinget, om forandringene i politikerrollen i hans tid, om gode og ikke fullt så gode kolleger - og om ytre og indre personlige og politiske kamper med og rundt sin seksuelle legning. Per Kristian Foss var den første åpent homofile statsråd i Norge.

Her følger vi Høyres opp- og nedturer fra sentral plass på innsiden av partiet, helt fra Willoch-periodens glansdager i 1970-årene og til i dag. Foss skriver åpent om den andre Bondevik-regjeringens trange fødsel og indre liv, med til dels sterke politiske motsetninger.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.