NA24.no

Foto: TIMOTHY A. CLARY (Montasje)

- Jeg trenger et mirakel

Tapte 11 milliarder da sveitserne klinte til.

NA24 skrev tirsdag om den den elleville handelen til UBS-traderen Kweku Adoboli. 31-åringen gikk bananas med 11 milliarder kroner, i ulovlig børshandling, og hele summen ventes nå å være tapt. Summen er nesten identisk kostnadskuttene storbanken venter å oppnå, ved nedbemanning av 3.5000 ansatte.

- Jeg trenger et mirakel, var det siste Adoboli skrev på Facebook'en sin, før han angivelig gikk til sin nærmeste overordnede hos storbanken UBS i London, opplyser Daily Mail.

Det spekuleres nå i at de enorme tapene kom etter at sveitserne gjorde grep i valutamarkedet. Nylig bestemte sveitserne, meget overraskende, å starte å trykke opp penger. Dette var et tiltak for å få ned den sveitiske francen sammenlignet med euroen og andre valutaer. Resultatet for den siktede UBS-traderen var enorme tap.

Satset hardt
Adoboli er sønn av en tidligere FN-medarbeider, og har ghanisk statsborgerskap. Han skal være kjent for å være en en hardtarbeidende og hardtsatsende trader. Han skal også ha vært kjent for å holde store fester med attraktive kvinner, i sin luksusleilighet i Øst-London.

Blant annet skal naboene ha klaget på Adobolis utagerende festlvsstil.

Fredag ble det også rapportert at Adobolis sjef skal ha trukket seg fra jobben, som følge av stortapene.

Tapte 40 milliarder
Dette er ikke første gang at en trader rammer hele banken han jobber for.

Det mest kjente tilfellet de siste årene er Jérôme Kerviel som var trader i den franske storbanken Société Générale.

Société Générale sjokkerte en hel bankverden da de i 2008 varslet om et tap på nær 5 milliarder euro, eller i underkant av 40 milliarder kroner. Tap som banken mener skyldtes uautoriserte tradingposisjoner Kerviel satt med.

Kerviel innrømte at han forfalsket dokumenter og skjulte sine handler fordi han ønsket å bygge opp sitt rykte som en fremragende trader. Han skal ha sittet på posisjoner for mer enn 50 milliarder euro, eller 400 milliarder kroner. Dette var mer enn bankens markedsverdi og mer enn noen trader tidligere har foretatt seg.

Til slutt endte det med skandale, og banken tapte 4,9 milliarder euro, nær 40 milliarder kroner på den elleville spekulasjonen.

Kervivel ble i fjor dømt til fem års fengsel, der to år er betinget, samt at han ble dømt til å erstatte bankens tap - altså vel 40 milliarder kroner.

Historiene føyer seg inn i rekken av flere store tap opp gjennom tiden.

Den kanskje meste kjente er historien om Nick Leeson, som midt på 1990-tallet klarte å kjøre en av Englands mest tradisjonsrike banker, Barings Bank, rett i grøfta med tap på ni milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere