Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vet faktisk ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg

Korssmykke har ført til massiv debatt på sosiale medier.

Etter at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å ikke bruke et smykke med gullkors på TV, har mange engasjert seg i debatten. Det norske folk har reagert sterkt på at NRK ber Sællmann droppe korssmykket.

Grunnlaget for debatten er at en seer hadde ringt inn til NRK å for å klage på Sællmann sin bruk av korssmykker. Etter dette skal Sællmann fått beskjed om å ikke bruke kors på TV.

Les mer her: NRK-journalist ble bedt om å ikke bruke kors på TV.

NRK forklarer at grunnen til at hun ikke får bære korset rundt halsen er fordi de til tilstrebe en nøytral profil.

Blogginnlegg spres som ild i tørt gress
Så fort saken ble kjent i starten av oktober ble Facebooksiden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil » opprettet. I løpet av et døgn fikk Facebooksiden hele 70.000 «likes». Torsdag er den oppe i nærmere 110.000 «likes».

«Vi ønsker at det i Norge skal være lov å bære korset hvor og når en vil», heter det på Facebooksiden.

Bloggeren Borghild Vevle har skrevet et blogginnlegg om debatten rundt korssmykket. Nå har innlegget blitt spredd som ild i tørst gress.

Vevle har engasjert seg i debatten og reagerer på hvordan nordmenn har oppført seg rundt saken.

- Generelt synes jeg at mye har blitt tatt veldig ut av kontekst, og at deler av debatten på mange måter har blitt en debatt om noe helt annet enn utgangspunktet. I tillegg er det trist at så mange hisser seg opp uten å kjenne til fakta om hva det gjelder, sier Vevle.

Hun peker på eksempler fra debatter på Facebooksiden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil», der hun mener deltakerne har vært usaklige.

Vevle påpeker at det kun er NRK som kanskje har opplysninger som innringeren sin etniske bakgrunn.

«Jeg vet faktisk ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg blir kvalm. Disse kommentarene er plukket ut fra hundrevis av lignende kommentarer. De som prøver å antyde at diskusjonene er helt på ville veier er i mindretall», skriver Vevle om kommentarene på Facebooksiden, i blogginnlegget.

Se mer i blogginnlegget her.

Stor respons
- Jeg hadde aldri i verden forventet så stor oppmerksomhet og stor respons, sier Vevle, som står bak bloggen Nocturnalyouth, til Nettavisen NA24.

Torsdag formiddag har saken blitt likt av 7.239 stykker og kommentert av 94 stykker, og fortsatt sprer innlegget seg på sosiale medier.

- Responsen på innlegget har for det meste vært positiv. De fleste som kommenterer under innlegget er for det meste fra dem som er enige, eller takker meg for å sette ord på det de mener også. Dette blir jeg rørt av og føler meg veldig ydmyk når ukjente folk på nettet skriver for eksempel «tusen takk». Det har også vært noen kommentarer som er negative til det jeg skriver, men det var jeg innstilt på. Det synes jeg er helt greit, alle har rett til sin mening, sier Vevle.

Skepsis til symboler som viser religion
Skaut, turban og kors skal ikke prege klesdrakten til lærere, dommere og politi ifølge en ny undersøkelse fra Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO), skriver Aftenposten.

Undersøkelsen viser at det en generell skepsis til at yrkesgrupper som utfører oppgaver og tjenester på vegne av det offentlige, bærer klesplagg eller symboler som tydelig signaliserer religiøs tilhørighet.

Nå dropper hun korset
- I NRK har vi en klar føring på at nyhetsankere skal være kledd nøytralt og vi oppfordrer dem til å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning, sier distriktsredaktør Anders Sårheim til Vårt land.

Sælmann sier hun først opplevde det som korsnekt, men at hun nå selv har tatt valget om ikke å bruke korset på bakgrunn av føringene. Hun understreker at det ikke handler om noen konflikt mellom henne og arbeidsgiver.

- Jeg skjønner at jeg ikke kan gå med et stort kors hver gang jeg leser nyheter, men jeg går med mange smykker, og av og til med et bittelite gullkors med sorte diamanter, som er favorittsmykket mitt, sier hun til avisen.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene