*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg vet om flere korrupte statsledere i Norge

Foto: Privat

- Jeg kan bevise det jeg snakker om, sier varetektsfengslede Waleed Ahmed.

Grønt Norge-gründeren, Waleed Ahmed, sitter varetekstfengslet i USA for å ha lurt til seg nesten én millioner dollar. Waleed ble pågrepet etter at han utga seg for å være booking-agent for Justin Bieber.

BAKGRUNN: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Nordmannen har sittet fengslet i Los Angeles over ett år nå. Han er ikke fornøyd med bistanden fra norske myndigheter. Det forteller han i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

- Når jeg fikk juling i fengselet, rapporterte jeg dette til den norske konsulen, men svaret hans var: «Du får bare leve med det.», sier Waleed til Nettavisen.

- Tro meg, utenriksdepartementet gir ingen hjelp. Jeg har flere ganger prøvd å få svar på mine spørsmål, men konsulen svarer bare: «Jeg vet ikke», fortsetter han.

Les også: - Jeg er glad for at jeg ble tatt

- Norge kaster penger ut av vinduet
Spørsmål knyttet til soningsoverføring er ett av temaene som han har tatt opp.

- Norge kaster penger ut av vinduet ved å ansette folk som ikke har noe peiling på det juridiske, men som er mer opptatt av å ha en høy levestandard i utlandet, sier 22-åringen.

Han hevder de bruker skattepenger til å kjøpe seg luksusbiler.

- Jeg har vært oppe på nivå med dem, og sett at diplomater som kjører Porsche 911, Porsche Cayenne og Ford Mustang. De har ikke peiling på noe som helst. Hvorfor i alle dager betaler Norge så mye til norske diplomater som ikke kan gi svar? Det er helt sykt! Norges diplomatiske kanaler suger heftig, sier han.

Hans amerikanske advokat skal flere ganger ha sagt at hvis diskriminering eller feilaktige anklagelser finner sted, så bør utenriksdepartementets steppe inn og finne en diplomatisk løsning.

- Det har flere ganger skjedd i USA. Jeg var fortalt at det var en franskmann og en kineser som ble diskriminert, og da steppet den franske staten og den kinesiske staten inn. De tok saken opp på diplomatisk nivå og personene ble løslat i løpet av noen dager, hevder han.

Skiensmannen mener utenriksministeren må på banen.

- Børge Brende trenger kun å ta en telefon til Department of State i USA og be om min løslatelse. Hvorfor er Norge så tilbaketrukket? Jeg har lært leksa mi. Jeg har en «normal» sak, og ikke en alvorlig sak, sier Waleed.

Helt forferdelig
Nordmannen var bare tenåring da han våren 2010 kom i norske mediers søkelys med det han hevdet var sin oppfinnelse, en solcellelader for iPhone. Næringstopper, kongelige, politikere og media sto i kø for å hylle nordmannen.

Av Innovasjon Norge ble Waleed sammenlignet med Facebook-gründeren Mark Zuckerberg, men det stemte kanskje ikke helt.

To år etter innrømmet at store deler av Grønt Norges var basert på en bløff. Dette var bare noen måneder før han ble pågrepet av FBI i USA for å ha lurt en amerikansk investor.

- Fengselssystemet og rettssystemet i USA er helt forferdelig. Jeg har vært her i 17 måneder uten en dom, og de kommer med feilanklagelser, hevder han.

Domsavsigelsen er utsatt til 24. februar i påvente av nye oversettelser av E-poster Waleed har sendt fra fengselet. Waleed mener at aktoratet og FBI har kommet med feil anklager knyttet til kommunikasjonen han har hatt fra fengselet.

Han håper på en dom under fire år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Olsen

Vet om korrupte statsledere
Det er mye som tyder på at 22-åringen ikke vil holde en lav profil i fortsettelsen.

- Jeg vet om flere korrupte statsledere i Norge. Det går helt opp til toppen. Husk: Jeg var der en gang, sier han.

- Jeg vil offentliggjøre navn, og hva jeg vet når jeg er ute av USA. Jeg kan bevise det jeg snakker om, og jeg vet hva jeg snakker om! fortsetter han.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Klikk på bildet for å forstørre.

- Utenforstående
Svein Michelsen, kommunikasjonsrådgiver hos Utenriksdepartementet har følgende kommentarer:

- Vi stiller oss uforstående til kritikken han kommer med. Fengslede har fått konsulær bistand etter reglene.

- Den fengslede har fått oppnevnt amerikansk advokat og har også en norsk advokat. Klage på fengselsforholdene er noe han må ta opp med advokatene. Mottar vi troverdige rapporter om at fengslede utsettes for overgrep i fengselet vil vi ta dette opp med amerikanske myndigheter.

- Både hans amerikanske og norske advokat vil være vel kjent med at soningsoverføring kun er aktuelt når det foreligger en rettskraftig dom. Fengslede sitter i varetekt.

- Akkurat som det norske rettssystemet ville reagert kraftig på om utenlandske ambassader i Norge involverert seg i straffesaker i Norge, så kan ikke Norge gå inn i en rettsprosess i USA når det er snakk om en straffbar handling begått i USA.

- Som alle honorære konsuler mottar heller ikke konsulen i Los Angels lønnsgodtgjørelse for å ivareta norske interesser på stedet.

LES OGSÅ: Waleed ber om å bli sendt til Norge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.