NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%

- Jeg vil få sparken

- Og saksøke dere, truer styremedlem i Johnsen Oil.

Chenghung Chen jobber til daglig i et av verdens største fond, Abu Dhabi Investment Council, ADIC.

Til daglig vurderer han mulige investeringsmuligheter for et av flere fond som kontrolleres av kongefamilien i Abu Dhabi, naboemiratet til Dubai.

I 2011 besøkte det danske selskapet Johnsen Oil, ADIC og Chen. Bak Johnsen Oil finner man nordmannen Jan Ingolf Kristiansen og hans sønn Leiv Are Kristiansen.

Med hjelp av blant annet en annen nordmann, den straffedømte Kristian Helgesen sitt nettverk i Dubai og Abu Dhabi, fikk Johnsen Oil audiens hos Chen og ADIC.

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Les mer: Professor: – Her må Økokrim på banen

Les også: - Denne rapporten har jeg forfalsket

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

– Da får jeg sparken

Chen likte selskapet så godt at han besluttet å bestille en såkalt Due Diligence, som er innsyn, rapport på vegne av fondet. Han liker dårlig at Nettavisen NA24 har fått tak i rapporten.

– Hvordan fikk du den rapporten, du skal ikke ha den. Det er et problem, og ingen skal ha den, sier Chen.

– Mitt navn og ADIC må ikke trykkes sammen, da får jeg sparken.

– Jeg vil få sparken og saksøke dere, sier Chen.

Chen sier at ADIC overhodet ikke vil komme i medienes søkelys. Noe han har sørget for å holde skjult selv.

I en rapport Nettavisen NA24 sitter på nevnes nemlig alle tidligere arbeidsgivere, men ikke den nåværende - annet enn som et av verdens største emirateide fond.

– ADIC var alfa og omega

Hvorfor Chen er så nervøs, er at etter at due diligence rapporten ble levert, takket hans arbeidsgiver nei til å investere.

Chen på sin side likte Johnsen Oil så godt, at han besluttet selv, sammen med private investorer som er tett på ADIC, å investere til sammen 4,7 millioner euro.

– Vi gjorde bare en due diligence, og vi bestemte oss for ikke å gjøre noe. Og det er det, fortsetter han.

Chen er ikke hvem som helst. Han har en utdannelse mange vil missunne, blant annet en Master of Business Administration og en Master of Public Administration fra Harvard.

Jobbmessig har han vært innom to av verdens største investeringsbanker, UBS og HBK, samt private equity selskapet, The Carlyle Group.

En kilde i investormiljøet i Abu Dhabi sier til Nettavisen NA24 at Johnsen Oil en periode ble omtalt som «den hotteste dealen i Abu Dhabi i 2011 og det hotteste som har skjedd siden vaskemaskinen ble oppfunnet».

Chen var solgt.

– Det at de fikk med ADIC var alfa og omega for Johnsen Oil. Jeg skjønner ikke hvordan de fikk det til, men der hadde de griseflaks, sier en annen kilde til Nettavisen NA24.

Satset 4,7 millioner euro

For etter at Chenghung Chen, sammen med venner personlig hadde satset 4,7 millioner euro, gikk han også inn i styret til selskapet.

– Jeg fikk med noen investorer. Som en del av betingelsene ønsket jeg også å vite hva som skjedde i selskapet, så jeg gikk inn som styremedlem. Jeg har fått noen oppdateringer fra selskapet siden, men det er alt. Så jeg vet egentlig ikke hva det er som skjer med det selskapet, sier Chen til Nettavisen NA24.

Forsinkelser skal være grunnen til at Johnson Oil ikke er i nærheten av å ha levert det Gert Mortensen i Schrøder Partners spådde at de kunne gjøre i år.

– Jeg er en profesjonell investor, så jeg vet at slike selskaper alltid bruker lang tid på å få produktene ut i markedet. Det eneste man vet med slike nystartede selskaper er at det aldri går i henhold til planen, sier Chen.

– Men ser man på prisvurderingen, så er den nokså høy?

– Enten så får du en stor avkastning, eller så går du i fengsel. Dersom det de sier er sant så er verdisetningen veldig lav, og det vil bli et selskap verdt mange, mange milliarder. Kjenner man teknologien så er det sant. Det er så billig å produsere og marginen er veldig høy. Det er derfor jeg har investert, for anslagene er ikke uhørte. Det er bare at alt har blitt utsatt, men om det tar seg opp så kan man fort se slike tall, sier Chen.

– Har du hørt om Marine Oil Technology eller Clean Oil Technology?

– Nei, jeg vet ikke noe om dem.

– Visste du at Kristiansen tidligere har blitt dømt i Norge for regnskapsjuks?

– Hvem ble dømt?

– Are Kristiansen.

– Are? Du mener presidenten i selskapet? Åh, det visste jeg ikke.

– Ja, han ble i november 1998 dømt for økonomisk kriminalitet. Den gang var det flere personer i Norge som solgte aksjer i selskaper til høy aksjekurs. Nå har flere som da var store i gråmarkedet solgt Johnsen Oil-aksjer. Noen av de for så mye som 16 euro per aksje.

– Jeg fikk vite det for to-tre uker siden, da Are fortalte meg at han var blitt lurt av et tysk advokatfirma.

– Haha, det ville jeg garantert ikke ha gjort

– Ville du ha kjøpt aksjer i Johnsen Oil til 16 euro?

– Haha, det ville jeg garantert ikke ha gjort, sier styremedlemmet.

Chen sier så at han har stor tro på selskapet og produktet, at ledelsen har gjort det bra og ikke engang hever lønn, men at det vil ta tid før selskapet slår ut i full blomst.

– Vet du hvem det er som er oppfinneren?

– Det er faren, er det ikke. Ingolf.

– Kjenner du bakgrunnen hans?

– Har han gjort noe? Nei, hva?

– Jeg befinner meg i sjokktilstand

– Han har ingen teknisk utdannelse. Han jobbet også sammen med Are i Marine Oil i USA, som har et ikke helt ulik produkt.

– Tror du at alt dette er sant?

– Vi har snakket med mange personer nå. Alle sier forskjellige ting og kommer med forskjellige historier. Det vi vet er at det har blitt solgt aksjer til høye kurser, så det kan ikke utelukkes. I tillegg har ADIC blitt brukt som salgsargument i forbindelse med salgene.

– ADIC? Dette har ikke noe med ADIC å gjøre, det er mine personlige investeringer og har ingenting med ADIC å gjøre.

– Om noe, så befinner jeg meg nå i sjokktilstand. Jeg er ikke involvert i noe av dette her, sier en fortvilet Chen.

– Jeg håper at dere ikke navngir meg i artikkelen dere skriver

– Selvsagt, du er jo styremedlem.

– Jeg må forsikre meg at dere forstår at det er en personlig investering. Det har ikke noe med ADIC å gjøre.

– Selvsagt.

– Men dere må ikke nevne ADIC.

– Vi sitter på rapporten, så det er vi dessverre nødt til.

– Nei. For nevnes jeg med ADIC får dere meg sparket. Gjør dere det, vil jeg saksøke dere.

Alle krangler

Det har brutt ut full krangel blant nordmennene involvert rundt kapitalinnhentingen og aksjesalg i det danske selskapet Johnsen Oil. De fire nordmennene Ole Petter Lindegaard, Leiv Are Kristiansen, Kristian Helgesen og Terje Hvidsten kobles alle til krangelen.

En fellesnevner i hele suppa er at alle partene snakker mot hverandre, og kommer med sprikende forklaringer.

Leiv Are Kristiansen beskylder Ole Petter Lindegaard for å ha vært hovedarkitekten bak salget av aksjene til skyhøye kurser.

Ole Petter Lindegaard på sin side sier at han jobbet sammen med Leiv Are Kristiansen om det, men at han ikke fikk betalt og at de så røk uklare.

Johnsen Oil lager produkter som renser olje for vann og partikler.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere