*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg vil ha norske bøker til 200 kroner - ikke til 400 kroner

Frp er i harnisk over at kulturminister Hadia Tajik (Ap) vil kneble bokmarkedet.

05.02.13 16:13

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) ønsker å hastevedta et forslag om fastpris på bøker.

Lovforslaget som nå er sendt på høring, omfatter både skjønnlitteratur, sakprosa og fagbøker - og presenterer flere alternative.

Sentrale spørsmål er om man kun skal lovfeste dagens frivillige praksis, eller om fastpris skal være obligatorisk for alle forlag; om e-bøker bør omfattes av loven eller ikke; og om bokloven bør ha regler om rabatt-/avanseregulering, dvs. fordelingen av bokprisen mellom forlag og bokhandel, og hvordan dette i så fall skal utformes.

Les mer om forslaget her.

Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen sier dette vil være å gå baklengs inn i fremtiden.

- Dette er feil retning, og i Frp er vi mot forslaget. Jeg vil ha norske bøker til 200 kroner - ikke til 400 kroner. Det vil styrke det norske språket, sier Thomsen.

- Dessuten vil man ikke lenger kunne garantere for smale utgivelser - eller mulighetene til å selge bøker i hele vårt vidstrakte land, skyter han inn - og beskriver en slik utvikling som «faretruende».

- Gullkantet for forlagene
- Jeg tviler på at forlagene gir oss en garanti på at de vil sikre en bokhandel i alle kommuner i nord, for eksempel.

Thomsen sier avtalen vil være gullkantet for de store forlagene:

- Dette er en gullkantet for de store forlagene, med Aschehoug og Gyldendal i spissen. De eier bokhandlene og er forleggere, de styrer alt på alle nivåer. Private aktører vil få monopol på prissetting av bøker, i alle ledd. Ingen andre bransjer har det slik, bortsett fra Vinmonopolet, sier Thomsen oppgitt.

De største forlagseierne i Norge er søkkrike: Erik Must, Nygaard-familien, Erling Kagge og selv Arve Juritzen drar inn bra med penger.

- Fjern momsen fra lesebrett
Frps kulturpolitiker er overrasket over at man ikke går inn for å fjerne momsen fra e-bøker:

- Hvorfor har man moms på norske e-bøker? De fleste voksne mennesker har i dag har en form for lesebrett – så da må man legge til rette for bruken og gå inn for like avgifter eller kutt over hele fjøla, sier han.

Thomsen svarer slik på hvorfor Tajik kommer med dette nå:

- Jeg er litt forundret. Man sier at dette er en hastesak, så de vil vedta loven før valget, trolig fordi de frykter den ikke vil vedtas etter 9. september, sier Thomsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

- Da vil jeg endre loven!
- Hvis loven blir vedtatt og du blir kulturminister til høsten. Hva skjer?

- En slik lov kan vi ikke leve med. Den må stoppes prompte. Hvis jeg hadde vært kulturminister for en dag 10. september, hadde dette vært en prioritert sak å retardere.

- Forfatterne er tjent med et fritt marked
Thomsen er forundret over holdningen mange forfattere uttrykker i saken:

- Jeg er overrasket over at forfatterne ikke ser at de tjent med et fritt marked – for det vil gi et høyest mulig salg. Det må da være i deres interesse!

Thomsen savner flere detaljer i forslaget til Tajik - og savner helt konkret hvordan hun vil ivareta smale utgivelser, økt leseglede og bedre norskferdigheter hos barn og sørge for e-bøkene i konkurranse med Kindel.

- Vi vil ha frislipp av bøker i et fritt marked - og vekk med momsen på e-bøker. Det skal vi kjempe for, sier han engasjert.

Norge sakker akterut
Norge har ikke hatt en nobelprisvinner i litteratur siden Sigrid Undset - og det 85 år siden! I den litterære gullperioden i Norge var forfattere og forlag fri business.

De siste 75 årene har, til sammenligning, Finland kunnet smykke seg med én nobel vinner (1939), Danmark én (1944), Island én (1955) og Sverige to (1951, 1974).

Høyre: - Ikke tatt et standpunkt
Nettavisen har også vært i kontakt med Høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen.

- Jeg kan foreløpig ikke kommentere forslaget, da jeg nettopp har fått det på bordet, sier Thommessen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.