*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg vil ikke gi rike mennesker skattelette

Lysbakken varsler storsatsing på skolen i den neste stortingsperioden. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Audun Lysbakken slår kraftig tilbake.

12.02.13 10:21

En av Oslo Børs sine «Grand Old Men», Jan Petter Sissener, gikk mandag til frontalangrep på SV-leder Audun Lysbakken i Nettavisen NA24.

LES HER: – Lysbakken er helt fjern

Sissener er fly forbanna på politikerne, og især SV-lederen, for ikke å fjerne formuesskatten.

– Det er en misunnelsesskatt. Ikke noe annet, sa Sissener til Nettavisen NA24.

– Når Lysbakken får seg til å si at hvis man fjerner formuesskatten, så blir det skattefest på Oslo Vest og i Bærum. At det er flere menn som betaler formuesskatt enn kvinner og at det dermed blir kjønnsdiskriminerende. Har du hørt slikt sprøyt. Han er jo helt fjern, sier Sissener.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Sissener vil spare millioner

Nå slår Audun Lysbakken tilbake.

– Det er veldig tydelig at han har en dårlig sak når han må ty til slike karakteristikker, sier Lysbakken til Nettavisen NA24.

– Dette er ikke fjernt, men fakta. Det fins statistikk på dette, noe Sissener vet, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Petter Courvoisier Sissener Foto: Paul Weaver (Side2)

For SV-lederen er det viktig at de aller rikeste også betaler personlig skatt.

– Sissener er en av dem som vil spare millioner på å fjerne formuesskatten. Jeg vil ikke gi rike mennesker skattelette, sier Lysbakken.

Nullskatteytere

Nettavisen NA24 gjorde en beregning på hva de 10 med størst ligningsformue betalte i skatt i 2011. Til sammen hadde de en samlet ligningsformue på over 50 milliarder kroner og betalte 720 millioner kroner i skatt. Av det utgjorde 580 millioner formuesskatten og resten skatt på utbytte som de trolig tok ut for å betale formuesskatten.

– Det er ikke riktig at rike mennesker skal bli nullskattytere, sier Lysbakken.

Å fjerne formuesskatten vil skape store hull i norske statsfinanser, ifølge SV-lederen. Formuesskatten innbringer nærmere 15 milliarder kroner i året.

– Jeg sparker ballen tilbake til Sissener. Er det sikkert at det er god næringspolitikk å gi skattelette til de rike, eller kan det være bedre å styrke kompetansen til næringslivet via økte midler til forskning og utdanning eller å bygge ut infrastrukturen til glede for næringslivet? spør Lysbakken.

– Men har ikke Sissener et poeng, at skatten slår feil ut. Burde man heller ikke finne en modell som ikke rammer de med formuen bunnet opp i en bedrift som taper penger år etter år?

– De negative sidene med formuesskatten er langt overdrevet. Ja, den slår uheldig ut i visse tilfeller, men foreløpig har ikke kritikerne kommet opp med noe fornuftig alternativ. Høyre har lett i lang tid, uten å ha klart det, sier Lysbakken.

– Det som irriterer meg mest med Erna

Og der er de to kamphanene enig. Også Sissener mener Høyre ikke tar et klart nok standpunkt.

– Det som irriterer meg mest med Erna, er at hun snakker så fint om å avskaffe formuesskatten på arbeidende kapital, sa Sissener til Nettavisen NA24 mandag.

– Jeg har spurt henne, jeg. Hva er arbeidende kapital? For meg, er selv bankinnskudd, arbeidende kapital. Det har med risikoprofil å gjøre. Og hadde ingen hatt bankinnskudd, hadde ikke bankene hatt penger å låne ut og da hadde vi heller ikke hatt noe næringsliv, sa Sissener.

– All kapital arbeider, med unntak av hus, hjem og hytter, biler og båter, sa Sissener.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

– Det er jo gunstig å eie eiendom i Norge?

– Kjempegunstig. Vi har jo skapt en generasjon av mangemillionærer som har skapt sin formue på privat eiendom, sa Sissener.

– De beste investeringene jeg og min familie har gjort, er i bolig. Det gjelder de fleste i min generasjon, sa Sissener.

Tirsdag formiddag har Høyre-leder Erna Solberg og hennes partikollega, Jan Tore Sanner, kalt inn pressen til et avklaringsmøte på hva Høyre egentlig mener rundt formuesskatten.

Selger aktiva

Jan Petter Sissener har hatt stor suksess siden han startet innen finansbransjen for over 30 år siden. I 2008 sluttet han som sjef for den islandske banken Kaupthing og året etter så forvaltningsselskapet Sissener AS, dagens lys.

– Sissener AS er i en startfase og har tapt mange millioner kroner hvert år siden oppstarten i 2009.

– Stemmer. De aller fleste bedrifter i oppstartsfasen taper penger og må investere i vekst, sa Sissener.

– Hvordan klarer du å betale formuesskatten?

– Jeg tar ut penger av banken og selger finansaktiva.

– Så du selger eiendeler privat for å betale formuesskatten?

– Ja. Det er den brutale virkeligheten. Nå har jeg så jeg klarer meg, så det er ikke synd på meg. Men det er jo ikke som det burde være, sa Sissener.

Betaler 1,6 millioner

– Hvor mye må du betale i formuesskatt?

– Jeg måtte betale 1,6 millioner kroner i 2011 og i 2010 var det 1,9 millioner kroner, sa Sissener.

– Samtidig har Sissener AS gått med underskudd på fem millioner kroner i året i samme periode?

– Ja. Det tar tid å bygge opp en bedrift. Først i år håper vi at vi går i null. Vi tar heller ikke ut noen feite lønninger. 600.000 i året tjener jeg. Ikke mye å skryte av, sa Sissener.

LES «DE STORE INTERVJUENE» HER:

Sissener: - Jens lar seg smøre

Solberg: Erna - Hardcore

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.