*Nettavisen* Økonomi.

- Jeg vil ikke løpe fra Terra-skandalen

Ordfører Kjell-Idar Juvik i Hemnes møtte sammen med representanter de andre åtte Terra-kommunene hos Paretro i Oslo. Foto: Sara Johannesen/Scanpix

- Det var en kjempetøff tid, sier ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap). Likevel stiller han til gjenvalg.

18.08.11 08:38

Fire år har gått siden finansskandalen gjorde førstesideoppslag av nordlandskommunene Rana, Narvik, Hemnes og Hattfjelldal. De brøt kommuneloven da de investerte i amerikanske obligasjoner gjennom Terra Securities.

To av de fire sittende ordførerne under Terra-skandalen i 2007 stiller til gjenvalg under det kommende Fylkes- og kommunevalget. Kjell-Idar Juvik (Ap) i Hemnes er blant disse.

- Vil ikke løpe fra Terra-saken
På spørsmål om hvorfor han stiller til gjenvalg, svarer han følgende:

- Fordi jeg synes det er veldig interessant å drive med politikk og jeg ønsker å videreføre de sakene vi har holdt på med i denne perioden inn i den neste. Jeg har et stort ønske om å gjøre denne jobben. Ikke minst vil jeg ikke løpe fra Terra-saken, sier han til Nettavisen.

- Mener du at du er rette person til å lede kommunen etter Terra-saken?

- Jeg har stilt meg til disposisjon, og Arbeiderpartiet har vurdert meg som jeg er egnet kandidat. Derfor stiller jeg til valg og så er det opp til velgerne og andre om jeg får fortsette. Jeg er villig til å gjøre jobben om jeg får tilliten.

- Forstår at det ikke var en aktiv handling
Juvik forteller at han har blitt møtt med forståelse fra kommunens innbyggere i tiden etter Terra-saken:

- Generelt har alle den samme oppfattelsen, nemlig at dette er en kjempekjedelig sak for kommunen. Samtidig har vi fått mye positiv tilbakemelding på håndteringen av saken i ettertid. De jeg har snakket med sier at de ser at det ikke er en aktiv handling verken fra ordfører eller kommunestyrets side.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Falch, Knut

- Det som skjedde var nesten uvirkelig
- Hvordan har du opplevd tiden etter Terra-saken?

- Det er ikke til å legge skjul på at det var en kjempetøff tid da dette sto på. Det som skjedde var nesten uvirkelig. Det var en uvant og tøff situasjon, men jeg hadde fokus på å finne løsningen. Det fokuset har jeg hatt hele tiden og har det fortsatt. Men det er klart at man kan være etterpåklok og si at «dette burde ikke vi gjort», og jeg kan ikke annet enn å beklage dette, sier Juvik.

- Jeg ønsker å ta ansvaret
Til Nettavisen forteller ordførerkandidaten at både han og kommunen har lært av finansskandalen, og at det er tatt grep for å forhindre at noe lignende skjer igjen.

- Alle politikere har nok lært av den saken. Jeg ønsker å ta ansvaret som ordfører for kommunen. Vi blant har annet skjerpet finansreglementet vårt, og har tatt med oss at man ikke skal høre bare på en part - da går vi ut og får ekstern bistand. Dette er vi veldig bevisst på.

Skulle ønske saken var ferdig
- Hvordan står det til med kommuneøkonomien nå?

- Hemnes er i utgangspunktet ikke blant de fattigste kommunene. Men etter denne saken har vi lagt en økonomiplan de neste fire årene som er i balanse, og vi har en liten reserve. Det er klart det blir en tøffere tid enn før om vi skal dekke hele underskuddet fra 2007, men jeg synes det er viktig å få fram at Terra-saken fortsatt er i en prosess. Selv om vi har budsjettert med tap, vet vi ikke utfallet av rettssaken før til neste år. Jeg skulle selvsagt ønske at den var ferdig behandlet, men det blir den jo ikke til valget.

I Rana kommune var det Inge Myrvoll (SV) som hadde ordførerkjedet da Terra-skandalen pågikk for fullt i 2007. Han står ikke på listen over kandidater til høstens valg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Vi er rundsvindlet
Det gjør derimot nåværende ordfører, Geir Waage (Ap), som sier at det har vært hans oppgave å få kommuneøkonomien på rett kjøl:

- Jeg var ikke vært involvert i den saken. Det har derimot vært min oppgave å stake ut en kurs for en bedre økonomi i etterkant av den. Rettssaken kommer opp i USA om en stund, og vi mener at vi er rundsvindlet. Min strategi er at vi ikke skulle komme på ROBEK-listen, og vi har greid å sette av penger slik at vi kan møte eventuelle tap. Vi har fulgt dette etter boka, men vi skal i resttsak.

(ROBEK er et register over kommuner og fylkeskommuner som må ha godkjenning fra Kommunal- og regionaldepartementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktige leieavtaler, journ.anm.).

Les også:
Nordland-kommuner brøt loven
Tapet kan bli på én milliard
Vil vurdere sin stilling

-Er en forferdelig sak
- Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra kommunens innbyggere etter Terra-saken?

- Folk synes at det med Terra er en forferdelig sak – det er jeg enig i – men jeg oppfatter at kommunens innbyggere er fornøyd med at vi har greid å etablere en ny økonomisk plattform, forteller Waage til Nettavisen.

Stiller ikke til gjenvalg
Ordfører i Narvik, Karen M. Kuvaas (Ap) står ikke på kandidatlisten for det kommende kommunevalget, men avviser at dette har noe med Terra-skandalen å gjøre:

- Jeg er på ingen måter «fed up» med jobben, det har vært fire fantastiske år. Men nå fylte jeg 64 år i sommer, så det begynner å haste litt om jeg skal gjøre noe mer i min yrkeskarriere. Jeg ønsker å gjøre noe annet før jeg blir pensjonist, derfor stiller jeg ikke til gjenvalg, forklarer Kuvaas til Nettavisen, og understreker:

- Dette har overhodet ikke noe med Terra å gjøre. Det mener jeg vi har full kontroll på.

- Hvordan står det til med kommuneøkonomien nå?

- Når det gjelder kommuneøkonomi, er vi i samme situasjon som mange andre kommuner. Vi sliter med å opprettholde et kvalitativt godt kommunetilbud, men jeg kan ikke se at vi har andre problemer enn det knyttet til Terra-saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Positive utfall etter skandalen
På spørsmål om hvordan Terra-saken har påvirket henne, repliserer den avtroppende ordføreren at det har gått helt fint.

- Terra-saken har ikke preget perioden noe mer enn at vi har måttet konsentrere oss om å ta visse kjernegrep, og har gjennomført en del nødvendige endringer som har vært positive for kommunen.

- Så det har kommet noe positivt ut av Terra-skandalen?

- Ja, det vil jeg si det har, avslutter Kuvaas.

Ordfører i Hattfjelldal kommune, Asgeir Almås (Ap) var også sittende ordfører under Terra-skandalen. Han stiller til gjenvalg i kommende fylkes- og kommunevalg. Nettavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med Almås.

Har du tips om nyheter eller valget? Tips meg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.