- Jeg vil peke nese til den norske stat

Foto: (Novemberfilm)

Nå smugler Erik Fallo igjen.

17.01.12 12:38

I en dokumentar laget av Kjetil Johnsen og Novemberfilm kalt «Insider» står 64 år gamle Erik Fallo frem og viser hvor lett det er å smugle alkohol fra Tyskland.

- Vi har arbeidet redaksjonelt mot spritsmuglermiljøet i mange år og fikk nå anledning til å fortelle denne historien. Insider er et undersøkende dokumentarformat som passer Novemberfilm godt, historien om smuglerne er et selvskrevet tema i denne serien. I programmet avdekker vi for første gang hvordan smuglerne opererer, fra innsiden, sier Kjetil Johnsen til NA24.

Ved å lure tollere i flere land klarer mannen, som tidligere har blitt dømt for uaktsomt drap, å flytte alkohol over grensene.

Han stiller opp usensurert, og med fullt navn på Insider.

- Jeg står for alt jeg gjør og sier i den filmen. Jeg ønsker å peke nese til den norske stat, sier Fallo til VG.

Dokumentaren som skal vises tirsdag kveld vises på TVNorges kanal Max har blitt til over en lengre periode.

- Vi har arbeidet opp mot dette miljøet i mange år. Insider-serien konkret har vi jobbet med det siste året. Eksakt når vi gjorde opptakene med Fallo ønsker vi ikke gå inn på av redaksjonelle hensyn, sier Johnsen til NA24.

Johnsen har lang erfaring som gravejournalist fra blant annet NRK Dagsrevyen og Etterlyst.

LES OGSÅ:

Pårørende reagerer
Ved starten av 2000-tallet ble Norge rystet av den såkalte metanolsaken, hvor 18 mennesker døde etter å ha kjøpt smuglerspirt og Fallo ble utpekt som hovedmann.

Fallo ble dømt for fem giftdrap og ett uaktsomt drap i 2005, men etter to anker i rettsapparatet ble han til slutt funnet skyldig for uaktsomt drap på to personer og dømt til fengsel i åtte år.

Charlotte Sanne som mistet moren sin etter at moren hadde drukket smuglerspriten reagerer kraftig.

- Det som provoserer mest er at han viser null tegn på anger. Sist satt han med åpne øyne og lot folk dø. Han fortalte ikke om metanolspriten i frykt for å tape penger. Det at han nå har startet igjen, viser at han egentlig ikke burde gå ute blant folk, sier hun til VG.

Hun reagerer i VG også på at Fallo får slippe til på skjermen.

Teaser programmet
TVNorge har tirsdag sendt ut en teaser på sendingen.

- Mens noen gravejournalister står på utsiden og ser inn, blir vi i Insider med på innsiden og ser ut. Insider er en situasjonsdrevet dokumentarserie som oppsøker mennesker, miljøer og steder folk flest ikke har tilgang til. Vi tar for oss skyggesidene og skildrer viktige samfunnsutfordringer fra innsiden. Våre kamerateam er med i frontlinjen og filmer dramatiske møter, både med de som har falt utenfor loven og de som beskytter den, sier Stein Morten Lier, som skal lede det nye programmet, i en melding.

- Programmet dokumenterer hvor lett det kan være å smugle store partier alkohol inn i Norge, og hvordan norske smuglere opererer ved hjelp av baltiske kurerer på norske grenseoverganger. Gjennom én time får vi være med den norske spritsmugleren, og får se hvordan han jobber og hvilke vurderinger han gjør underveis, sier Lier.

- Det kommer klart fram i serien at vi står overfor en betydelig utfordring når smuglere som Erik Fallo oppfatter landegrensene våre som vidåpne og enkelt kan operere på måten han gjør. Vårt mål er å bidra til en debatt som kan føre til en løsning på problemet, sier Lier.

Lier presiserer at det kun er legale varer som blir brakt over landegrensen.

Han erkjenner at metoden kan virke noe utradisjonell, og at fremgangsmåten kan skape debatt. Han mener likevel at programmet er godt innen både juridiske og presseetiske rammer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Erik Fallo

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag