NA24.no

- Jeg vil vite hvor mye som går til barnetrygd, kontantstøtte og sosialhjelp i utlandet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Christian Tybring-Gjedde mener arbeidsministeren «bruker penger som en full sjømann».

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde langer nå ut mot arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Han reagerer på at hun ikke kan redegjøre for hvor mange personer det er som bor i utlandet og mottar norske trygdeytelser eller hvor store summer det er snakk om.

- Det er overraskende og inngir liten tillit at arbeidsministeren ikke kan svare på hvilke ytelser og størrelsen på ytelsene som sendes ut av landet. Hadde en bedriftsleder oppført seg slik med aksjonærenes penger hadde det blitt ramaskrik, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen NA24.

Bakgrunnen er at han den 28.august sendte inn følgende spørsmål til Bjurstrøm:

«Hva er mandatet for arbeidsgruppen som utreder trygdeytelser i utlandet, og hva er de nøyaktige tallene for utbetaling av ulike velferds- og støtteordninger til utlandet totalt og fordelt på type ytelse?»

Han ønsket også å få svar på hvor store mye som var blitt gitt i «barnetrygd, kontantstøtte, utdannelsesstøtteordninger eller andre typer støtteordninger, samt trygd forøvrig (uføretrygd etc.)». Også utviklingen i disse utbetalingene for de siste ti år ble ønsket.

Nå har Bjurstrøm gitt sitt svar.

Her kan du lese både spørsmål og svar

Her viser hun til tall fra Nav over hvor mange pensjonister det er som bor i utlandet og hvor mye disse koster, men når det gjelder de andre gruppene svarer hun følgende:

«Med hensyn til de øvrige ytelsene representanten etterspør statistikk for, foreligger det av regnskapsmessige og datatekniske årsaker i dag ikke tilstrekkelig kvalitetssikret statistikk, men dette er noe man er i gang med å fremskaffe i forbindelse med det pågående arbeidet.»

- Oppfører seg som en full sjømann
Skriftlige spørsmål er en kort spørsmålsform, og er ikke gjenstand for debatt i Stortinget. Statsråden som spørsmålet er rettet til, skal gi et skriftlig svar innen seks virkedager til stortingsrepresentanten som har stilt spørsmålet.

Og det får Tybring-Gjedde til å fyre løs.

- En ting er at hun ikke holder svarfristen og bruker ti dager, men i tillegg kommer hun med et svar som bare viser pensjoner og uførepensjoner.

Han peker på at det er felleskapets midler som skipes ukontrollert ut av landet.

- Dette er skattebetalernes penger og dersom en bedriftsleder hadde oppført seg som en full sjømann hadde det blitt ramaskrik. Skattebetalerne er arbeidsministerens aksjonærer. Dette inngir ikke tillit, og det er noe man burde ha kontroll på fra første gang man sender penger ut av landet.

Det at Bjurstrøm sier at utenlandsboende med alderspensjonen fra folketrygden tilsvarer en samlet eksport på om lag 3,5 milliarder kroner er ikke nok, mener han.

- Jeg vil vite hvor mye som går til barnetrygd, kontantstøtte og sosialhjelp, om noe av det overføres ut av landet. Jeg vil også ha svar på følgende; Hvordan er regelverket og hvordan forholder Norge seg til regelverket?

- «Uklare ambisjoner»
Når det gjeder spørsmålet om mandatet er han heller ikke fornøyd.

Bjurstrøms svar er slik:

«Brochmann-utvalget ble oppnevnt av Regjeringen i 2009 for å vurdere de elementene i den norske velferdsmodellen som påvirker og påvirkes av en økende migrasjon. Utvalget leverte sin innstilling i 2011, jf. NOU 2011:7 Velferd og migrasjon. Blant annet som en del av oppfølgingen av utvalgsinnstillingen er det igangsatt et internt arbeid i departementet med sikte på å foreta en helhetlig gjennomgang av gjeldende regelverk for medlemskap i folketrygden og eksport av folketrygdens ytelser. I den forbindelse skal man se på det aktuelle regelverket for de ulike pensjonsytelsene, som alderspensjon og uførepensjon, midlertidige ytelser som sykepenger og dagpenger, samt øvrige former for kontantytelser fra folketrygden. Videre skal man se på regelverket for eksport både til EØS-land, land Norge har inngått trygdeavtale med og land uten slik avtale. Formålet med arbeidet er blant annet å gi grunnlag for en best mulig forståelse av utfordringer knyttet til økt mobilitet over landegrensene, rettslig handlingsrom og å avdekke eventuelle behov for justeringer. Det rettslige handlingsrommet beror blant annet på ulike internasjonale forpliktelser, i første rekke EØS-avtalen.»

- Jeg registerer også at arbeidsministeren ikke svarer på spørsmålet vedrørende mandatet. Hun nevner litt flytende om hva gruppen skal gjøre, men jeg forutsetter at gruppen har et konkret mandat, ikke kun noen «uklare ambisjoner».

Les også: To av tre innvandrere på trygd

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere