- Jeg ville tenkt meg om tre ganger

- Markedet for næringseiendom er veldig volatilt, og nå er eiendom priset veldig høyt, mener professor Ola H. Grytten.

- Markedet for næringseiendom er veldig volatilt, og nå er eiendom priset veldig høyt, mener professor Ola H. Grytten.

NHH-professor Ola H. Grytten vil ikke si at vi har en boble i markedet for næringseiendom, men selv ville han tenkt seg om før han puttet penger i eiendom.

10.09.15 14:48

(ESTATE NYHETER): - Man skal være forsiktig med å mene at det er en boble i markedet for næringseiendom, men jeg mener faren for en boble er like stor i dette segmentet som i boligmarkedet. Jeg ville tenkt meg om tre ganger før jeg satte pengene mine i eiendom, sier NHH-professor Ola Honningdal Grytten.

Les også: Markedets store utfordring

Tror volumet daler
Transaksjonsmarkedet i Norge er rekordhøyt og det meldes
om et volum på tett opp under 70 milliarder kroner. Det er rekord og på linje med det som også er for et godt årsresultat å regne.

Samtidig er ledigheten, spesielt i de områdene som har vært tungt eksponert mot olje- og gassindustrien, på vei oppover.

Les også: Toppen av transaksjonsbølgen nådd?

- Markedet for næringseiendom er veldig volatilt, og nå er eiendom priset veldig høyt. Jeg tror ikke nødvendigvis at den utviklingen vi har sett i det siste er det vi vil se fremover, sier Grytten.

Han tror derfor at vi fremover ikke vil se et like høyt transaksjonsvolum som det vi har sett den siste tiden.

- Jeg tror volumet kommer til å dale og at sannsynligheten for et prisfall er ganske stor, sier han.

Forundret over investeringslysten

Han er dermed relativt bra på linje med administrerende direktør i CBRE, John Olof Solberg, som for noen uker siden uttalte at han tror på en normalisering av eiendomsmarkedet. Han viste blant annet til at mange selgere har fått svært høye prisforventninger, men at det er begrenset hvor lavt yielden kan gå.

- Jeg håper ikke at køen av investorer forsvinner, men jeg tror at vi i løpet av høsten vil kunne se en normalisering av transaksjonsmarkedet, sa han i slutten av juni.

Også leder for næringseiendom hos Nordea, Thomas Due, har forundret seg over den voldsomme investeringslysten. Han sa i mars:

- Særlig på slutten av 2014 så virket som om alle var helt «frelst» på eiendom, og at det ikke fantes mulige risikofaktorer.

Etter det har det mildt sagt tatt helt av, og volumene i 2014 blir for små å regne sammenlignet med det vi ser i 2015.

Vant til at det stiger

Grytten forteller at vi lever i en generasjon hvor vi tror at eiendom skal stige til evig tid.

Det er neimen ikke sikkert, ifølge ham.

- Bølgene innenfor eiendom er lengre enn på børsen, mye lenger. Vi har vært i en unntakstilstand siden 1993, spesielt i Norge, men det er ikke en selvfølge at vi skal forbli på bølgetoppen, sier Grytten.

Han vil ikke komme med noen anbefaling på hvor man burde putte pengene sine om man skulle være så heldig å ha noe til overs.

- Man kan putte dem i banken og få null i rente, men man kan også putte dem i både aksjer og eiendom og få negativ rente, sier Grytten.

Les flere nyheter på Estate Nyheters nettsider her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.