NA24.no

Jan Petter Sissener er hard mot de rødgrønne, som ble ledet av Nato-sjef Jens Stoltenberg.
Jan Petter Sissener er hard mot de rødgrønne, som ble ledet av Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Jens har skakkjørt dette landet i åtte år

Sist oppdatert:
Alt faller og Sissener raser mot Norges posisjon uten olje.

Torsdag har det vært stor dramatikk i finansmarkedene.

Det viktige Opec-møtet i Wien endte opp med at kartellet ikke endrer på sin oljeproduksjon.

Som en følge av dette svarer markedet med å sende alt ned. Oljeprisen faller med fire prosent til 74,7 dollar per fat.

- Jeg er litt overrasket. Jeg trodde at det var diskontert inn. Da er 75 dollar blitt den nye 100 dollar streken, sier finansnestor Jan Petter Sissener til Nettavisen. 

Nettavisens Gunnar Stavrum er tilstede i Wien.

- Skakk-kjørt landet
Dette betyr titalls milliarder i tapte inntekter for oljeeksportører som Norge.

- Men glem ikke at dette er positivt for store deler av verden og spesielt for fremvoksende økonomier. Dette betyr mer aktivitet, noe som vil komme resten av verden til gode, og forhåpentligvis også Norge etter hvert, sier Sissener. 

Han ser med bekymring på landets vei videre.

- Vi har dessverre hatt en rødgrønn regjering som har skakk-kjørt dette landet i åtte år og som etterlater seg en ikke eksisterende eksportindustri utover oljen.

Oljefallet drar med seg kronen, som raser mot alle de viktige valutaene.

- Viktig å tenke positivt. Krona har jo svekket seg med en prosent, så da har oljefondet alene tjent på valutasvekkelsen 60 milliarder kroner. Det blir jo litt penger det.

- Som ventet
- Opec-avgjørelsen var som forventet. Mange har håpet at dette var diskontert inn på forhånd, men håp er en dårlig strategi i alle finansmarkeder, sier finansnestor Peter Warren til Nettavisen.

- Vi får sikkert en overreaksjon. Jeg er ikke overrasket over dette. Til en hvis grad begynte man i går å reflektere et fall.

- Hvor langt vil dette gå før det snur?

- De siste tre årene har vært unormale takket være penge-innsprøyting fra offentlige myndigheter i de fleste finansmarkeder. Det ser vi mye mindre til nå og dermed vil vi gå inn i en mer normal periode. Det betyr større svingninger.

- Hva skjer med renten nå?

- Jeg tror fortsatt på lave renter, fordi de vi konkurrerer med har lave renter. Det blir tøft for oljeindustrien fremover og norsk myndigheter ønsker ikke å ødelegge veksten i andre deler av næringslivet med å heve renten, sier Warren.

- Tøft på børsen
Men der oljefondet tjener så taper Folketrygdfondet og de andre investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen raste hele 2,5 prosent.

- Det blir tøft på børsen den nærmeste tiden, særlig innen offshore hvor bransjer som supply, drilling og seismikk vil slite ekstra mye.

Samtidig vil ikke Sissener male fanden på veggen.

- Men jeg er ikke veldig bekymret. Nå smartmaler man litt, men du vet, verden er dynamisk, så den tilpasser seg alltid en ny virkelighet. Og renten kommer til å forbli lav, sier han.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere