NA24.no

- Jens og Jensen tør ikke...

Foto: Roald Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
...men det gjør vi, sier Erna Solberg (H).

Høyre og Sp har vidt forskjellig syn på norsk EU-medlemskap, men synes EU-spørsmålet bør opp i kommende stortingsperiode.

- Alle kandidater til Stortinget bør derfor føle en forpliktelse til å orientere velgerne om sitt syn på norsk medlemskap i EU, mener Høyre-leder Erna Solberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

På samme dag som Høyre fyller 125 år, møtes de til duell på Håndverkeren i Oslo tirsdag klokken 18.

- Skuffende
Nei til EU støtter kravet fra partilederne om klare standpunkt fra stortingsrepresentantene.

- Vi har spurt samtlige kandidater som har en mulighet til å bli valgt inn på Stortinget, og det er overraskende hvor mange som svarer «vet ikke» eller ikke svarer. Det synes jeg er skuffende og noe velgerne bør merke seg, sier presseansvarlig Inge Matland i Nei til EU til Nettavisen.

- Det er en god del politikere som ikke vil si hva de mener - og så er det noen som sier «ja», men så vet de ikke hva de synes om å legge ned veto mot direktiver.

Nei til EU er partipolitisk uavhengig.

- Nei til EUs avis «Standpunkt» sender i disse dager ut navn, bilde og partitilhørighet på alle potensielle kandidater til 1,3 millioner nordmenn. Den bør studeres nøye! Akershus har allerede fått sine. På den måten kan du sjekke hva dine favoritter mener, råder Matland.

Les mer om hva de ulike partene mener om EU (ekstern lenke)

- Like uklare
Han synes Ap og Frp er like ille:

- Jens og Jensen er like uklare. Ap har beskyldt Frp for å være vage, men Ap-ledelsen er like vag selv. Det synes jeg er et demokratisk problem.

- Når kan det bli en ny folkeavstemning i Norge?

- Det er uaktuelt nå. Og alle meningsmålinger de siste 4,5 år viser et klart nei til EU. Sånn sett er det ingen vinnersak før valget.

- Verden er større enn EU
- Hvorfor er det slik motstand i befolkningen?

- Verden er større enn EU. Norge har større handlingsrom uten et EU-medlemskap, og vi trenger ikke å være med i en union for å vise internasjonal solidaritet.

- Kan du se noe positivt med et EU-medlemskap?

- Det blir litt hypotetisk, fordi folket har sagt nei. Vi ser at befolkningen i EU er mot vedtak som tas, for eksempel irene som stemte mot Lisboa-traktaten. Jo mer tid som går, jo dårligere blir argumentene for å bli med. Utviklingen i EU viser at dette ikke er veien å gå. Nå er det viktig å få en utredning av EØS-avtalen, som er 15 år gammel - og at vi får utredet alternativet som en handelsavtale til EU vil være, mener Matland.

- Hva kan komme ut av kveldens debatt?

- Gode meninger og klare standpunkt, håper jeg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere