NA24.no

Foto: Berit Almendingen

- Jens regner feil

Sist oppdatert:
- Jens Stoltenberg regner helt feil når han sier at nordmenn må betale mer enn svenskene for grønne sertifikater, hevder en sentral energimegler.

- Det er ikke nordmenn, men svensker som må betale mest for grønne sertifikater, sier daglig leder Arne Jakobsen i GreenStream Network til TV 2 Nettavisen.

Lett antennelig
Jakobsen kaster inn denne brannfakkelen mens miljøbevegelsen, kraftutbyggere og opposisjon er i harnisk over at regjeringen har sagt nei til grønne sertifikater. Stoltenberg begrunnet avslaget med er at ordningen ville bli for dyr for norske forbrukere.

Men det er Jacobsen helt uenig i.

- I 2007 ville en norsk gjennomsnittshusholdning få en ekstrakostnad i strømprisen på 51 norske kroner. Samme år ville en svensk familie måtte betale 392 norske kroner mer for strømmen, gitt et felles svensk-norsk sertifikatmarked, sier han.

- Hvordan kan tallene bli så forskjellige?

En grønn, politisk bombe

* Grønne sertifikater er et system for subsidiering av ny fornybar og ikke-forurensende energi - som vindkraft og bioenergi - slik at den kan konkurrere med olje, gass og vannkraft.

* Gjennom å betale en høyere strømpris vil forbrukerne være med på å betale utbygging av annen energi med liten forurensning.

* Saken er en politisk bombe fordi et samlet Storting har at bedt regjeringen om å få til grønne sertifikater.I Soria Moria-erklæringen fulgte de rødgrønne opp med å love et «pliktig grønt sertifikatmarked for fornybar energi».

* Saken er også en politisk bombe fordi SV, som ser ut til å tape kampen om vern av Barentshavet, nå også har tapt kampen om grønne sertifikater.

- Stoltenberg ser ut til ha regne med moms og for høye administrasjonskostnader. Han har heller ikke tatt høyde for at den svenske kvoteplikten vil ligge høyre enn den norske fram til omtrent 2014, sier Jakobsen.

- Er det ikke du som har regnet feil siden du har klare interesser i saken?

- Vi har ingen posisjoner og vi eier ingenting. Vi er rådgivere og meglere i bransjen. Vi er helt avhengige av at det vil legger fram er etterrettelig. Ellers er vi ute av bransjen, sier Jakobsen.

- Ingen feil
Jens Stoltenberg står fast på at regnestykket som han presenterte for Stortinget onsdag er korrekt.

- I Sverige koster elsertifikater nå 20 øre pr. kilowatttime. Jeg brukte et eksempel med en sertifikatpris på 15 øre, og en strømpris på 25 øre, som er rimelig sannsynlige priser. En produsent av ny fornybar energi, som er berettiget til sertifikat, vil etter dette eksempelet få 40 øre pr kilowattime av sin kunde, sier Stoltenberg på mail til TV 2 Nettavisen.

- Flere svensker = lavere regning
Stoltenberg fastholder også at en sertifikatordning vil koste en norsk forbruker omtrent 1000 kroner i året.

- Dersom den totale norske betalingsforpliktelsen blir satt til 12 TWh vil strømprisen til forbruker øke med anslagsvis 5 øre per kilowattime i 2016, gitt en sertifikatpris på 20 øre/kWh. Dette vil tilsvare ca 1.000 kroner i året for en gjennomsnitts husholdning. I Sverige ville kostnadene for en tilsvarende husholdning bli omtrent halvparten av summen fordi regningen kan fordeles på dobbelt så mange mennesker, sier Stoltenberg.

Men Jakobsen mener at regnestykket til Stoltenberg blir feil blant annet fordi olje- og energidepartementet bygger på at det er halvparten så mange innbyggere i Sverige som i Norge.

- Men det har egentlig veldig lite med saken å gjøre. Det er også slik at vi i Norge bruker mer elektrisitet per hode enn svenskene. Svenske forbrukere betaler også høyere el-avgift enn nordmenn, sier han.

Ikke svar
Statsministerens kontor henviser TV 2 Nettavisen til olje- og energiministeren på påstandene om at regjeringen har regnet med moms, for høye administrasjonskostnader og at det blir galt å se på kvotene per år, og ikke som helhet fram til 2016.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen opplyser via sin informasjonssjef at han ikke har anledning til å svare på spørsmålet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere