*Nettavisen* Økonomi.

- Jens skyver 22. juli-kommisjonen foran seg

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Siv Jensen mener tiltakene kommer alt for sent, men Stoltenberg er uenig.

03.10.11 19:31

STORTINGET (Nettavisen): Mandag åpnet kong Harald det 156. storting. I trontalen, som beskriver hvilken politikk regjeringen vil føre det neste året, var terrorangrepene 22. juli naturlig nok et av temaene.

- Regjeringen vil gå nøye gjennom både beredskapen i forkant av hendelsene 22. juli og håndteringen i etterkant. Rapporten fra 22. juli-kommisjonen vil være et sentralt bidrag. I lys av denne gjennomgangen vil Regjeringen vurdere behovet for økte ressurser og eventuelle lovendringer på ulike områder, sa kongen.

Les også: - Jeg er klar som et egg!

- Det bekymrer meg
Frp-leder Siv Jensen er lite fornøyd med det hun hørte i trontalen.

- Det mest alvorlige signalet er at de skyver 22. juli-kommisjonen ganske hardt foran seg. Det bekymrer meg, sier Jensen til Nettavisen etter den høytidelige åpningen.

Jensen mener kommisjonen er blitt en sovepute for regjeringen.

Les Hans Majestet Kongens tale her.

- Jeg advarte jo mot det da den ble satt ned, at den skulle bli en sovepute som gjorde at man ikke tok de nødvendige grepene i tide. Det tyder det på at de skyver den fortsatt foran seg, og det mener jeg det er all mulig grunn til å bekymre seg over, sier hun.

- Men hva konkret burde regjeringen gjort annerledes?

- De bør komme mye tidligere med en del konklusjoner, løsninger og tiltak til forbedringer. Så vi ikke trenger å vente på noen 22. juli-kommisjon for å finne ut av, sier Jensen.

- Mange ting haster
Hun hevder det er flere ting som det haster med å få på plass.

- Det er mange ting som haster. Situasjonen er jo den at dette ikke kommer som noe sjokk på noen. At vi har en dårlig ressurssituasjon i politiet har vi visst lenge. At politihelikoptrene står på bakken har vi også visst lenge, sier Jensen, og fortsetter:

- At det er en viss mangel på koordinering av beredskapsaktørene i Norge, vet vi også. Det ble avdekket i forbindelse med sårbarhetsutvalget. Da fremmet vi forslag om en bedre koordinering, men det ble nedstemt, sier hun.

Jensen mener tiltakene må på plass omgående.

- Mange av disse problemstillingene er kjente, men uløste fordi regjeringen ikke har tatt tak i dem. Da hjelper det ikke nå at svaret er at å vente nok et år. Nå må det handles, og det må skje ganske fort, sier partilederen bestemt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Det har kommet tiltak
Statsminister Jens Stoltenberg mener imidlertid at Siv Jensen snakker mot bedre vitende.

- For det første har det allerede kommet tiltak. Politiet er styrket, helikopterberedskapen er styrket og vi har iverksatt tiltak for å styrke samarbeidet mellom Forsvaret, redningshelikoptertjenesten og politiet. Og da taler Siv Jensen mot bedre vitende, for hun vet at dette har skjedd, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Han påpeker at de heller ikke vil vente med ytterligere tiltak om det er nødvendig.

- For det andre har vi altså varslet gang på gang at etter hvert som vi får erfaringer og kunnskaper som gjør at det er riktig å iverksette tiltak, vil vi iverksette tiltak uten å vente. Så dette vet Siv Jensen veldig godt, sier Stoltenberg.

- Det vet hun utmerket godt
- Så dere skyver ikke 22. juli-kommisjonen foran dere?

- Nei, det vet jo hun utmerket godt selv. Men vi har jo hele Stortinget som sto bak kommisjonen, og det er jo fordi at selv om det på noen områder er mulig å konkludere, så er det samtidig viktig å få en mest mulig helhetlig beskrivelse og gjennomgang, for så å trekke enda flere konklusjoner. Men vi er i gang altså, sier statsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag