Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

- Jo lengre periode uten rente, jo skumlere blir ubalansene

- Jeg tror det er grunnleggende bra at man begynner å få fornuftige renter igjen, sier porteføljeforvalter Harald Jeremiassen i Holberg Fondene.
- Jeg tror det er grunnleggende bra at man begynner å få fornuftige renter igjen, sier porteføljeforvalter Harald Jeremiassen i Holberg Fondene. Foto: Erik Pettersen (NA24)
Sist oppdatert:
Aksjeforvalter ønsker høyere renter velkommen.

Verdens aksjemarkeder har hentet seg inn etter at Kina-frykt og rentenerver herjet på sensommeren, og styrer samlet sett mot et nytt solid år.

For de globale forvalterne i Holberg Fondene ser året ut til å bli enda litt bedre, med en meravkastning så langt på to prosent mot verdensindeksens avkastning på 16,9 prosent.

Verdens økonomiske vekst har imidlertid skuffet i forhold til mange prognoser, og ligger ifølge IMF an til å ende på 3,1 prosent, ned 0,3 prosentpoeng fra 2014.

- Veksten i verden har kommet ned. Vekstmarkedene har fortsatt å være svake. Europa har paradoksalt nok blitt noe sterkere. Nettopp fordi man ser svakere vekst så har man signalisert mer kvantitative lettelser, som igjen har svekket euroen. USA har stått igjen som at av de få markedene der man har hatt grei vekst, oppsummerer porteføljeforvalter Harald Jeremiassen i Holberg.

Priset inn renteøkning
Forbedringen i amerikansk økonomi gjør at den amerikanske sentralbanken har signalisert at en renteøkning er på vei, den først i sitt slag siden 2006. Siden tampen av 2008, da finanskrisen herjet, har styringsrenten vært tilnærmet null.

Selv om utsiktene til økte renter i USA tidvis har vært en kilde til nervøsitet i aksjemarkedene, som har nytt godt av lave renter i mange år, mener forvalteren av fondet Holberg Global det er gode grunner til at en heving ikke vil skape dramatikk på børsene.

- Man må skille mellom uventede og ventede hendelser i aksjemarkedet. Er det en ting som virkelig er diskontert inn, så er det effekten av både en mulig gjeldsboble i Kina og ikke minst at amerikanerne skal begynne å øke renta etter hvert.

- Kan bygges opp bobler
I en verden med både nullrenter og stedvis negative styringsrenter er en renteheving velkommen i forvalterens øyne.

- Jeg tror det er grunnleggende bra at man begynner å få fornuftige renter igjen. Vi snakker i første omgang om en økning på 0,25 prosent, så snakker vi kanskje om en prosent eller to i løpet av et par år. Det er faktisk bra, fordi hele finansmarkedet er avhengig av renter som mekanisme for å fungere normalt. Jo lengre periode der vi ikke har rente, jo skumlere blir ubalansene som bygger seg opp.

- For eksempel, når man ikke har rente koster det ingenting å kjøpe eiendom. Eiendom er et marked hvor det helt åpenbart kan bygges opp bobler hvis markedet ikke begynner å fungere fornuftig på lang sikt. Det er en risiko, sier Jeremiassen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!