- Jobber er hovedsaken

Foto: Tim Sloan (Scanpix)

Barack Obama holdt «State of the Union»-tale.

28.01.10 10:14

President Barack Obama gjorde det i sin årstale til Kongressen natt til torsdag norsk tid klart at han forventer at kongresspolitikerne vedtar en helsereform, tiltak for å stimulere arbeidsmarkedet og strengere regulering av finanssektoren.

Presidenten kom ikke med noen store, nye planer og valgte primært å oppsummere året som er gått siden han ble valgt og understreke at prosessene som nå er underveis må fullføres.

Jobbtiltak
Han trakk frem tiltakspakken som ble vedtatt I fjor, og som han hevder skapte eller berget 3,5 millioner jobber, og ønsker en ny jobbpakke fra Kongressen.

- Jeg vil ha en jobblov på min pult uten forsinkelse, sa han.

Siden resesjonen begynte i USA er omtrent syv millioner jobber blitt borte, og arbeidsledigheten er nå 10 prosent.

Han forsvarte også redningspakken til bankene, selv om han innser at det å hjelpe høyt gasjerte bankfolk på Wall Street er «omtrent like populært som en rotfylling».

Han ba også Kongressen raskt vedta lovforslag for å reformere det regulatoriske systemet for finanssektoren.

Helsereform
Og han understreket at han vil ha reformer av USAs helsesystem og måten det finansieres på, selv om dette punktet kom langt ute i talen og fikk mindre oppmerksomhet enn økonomi og jobber.

- Så ikke la det herske noen tvil: Helsereform kan ikke vente, det må ikke vente, og det kommer ikke til å vente et år til, sa han, men han ga ingen konkrete signaler om hva han mener Kongressen skal vedta.

Etter at demokratene tapte kampen om kampen om senatsplassen til avdøde Edward Kennedy, er det blir klart vanskeligere å få gjennom partiets helseforslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.