- Jon Gunnar burde hatt jobben til Siv Jensen

Foto: Tor Martin Bærum (Finansdepartementet)

Han er regjeringens store edderkopp.

Som landets nye finansminister har Siv Jensen fått et av Høyres råeste kort under seg.

Jon Gunnar Pedersen, som nå er utnevnt til statssekretær i Finansdepartementet, er i sannhet Erna Solbergs store edderkopp.

Han blir den eneste statssekretæren til finansminister Siv Jensen fra Høyre, og det er tydelig at Erna ikke har ønsket å plassere en førstereisgutt i det tunge departementet.

- Det finnes knapt bedre personer enn Jon Gunnar. Han har et intellekt og en personlighet som overgår de fleste og som alle elsker, sier meglernestor Jan Petter Sissener til Nettavisen NA24.

Pedersen kommer nå fra stillingen som sentral partner og corporatesjef i meglerhuset Arctic Securities, som spesielt har vært spesielt sterke innen fusjoner og oppkjøp.

En bransje han kjenner meget godt.

Tidligere har han jobbet i Orkla Finans, Orkla Securities og Orkla Enskilda Securities, der han blant annet jobbet med og under Sissener.

Clemets sekretær
Pedersen er heller ingen novise når det kommer til politikk.

I en periode da Kristin Clemet var arbeids- og administrasjonsminister i 1989-90 var Pedersen den nåværende Civita-lederen sin personlige sekretær.

- Jon Gunnar Pedersen er meget belest, kunnskapsrik og dyktig - og svært behagelig å arbeide sammen med. Han har et rolig temperament og en lavmælt stil - og mye humor, sier Kristin Clemet til Nettavisen NA24.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Han har i tillegg også vært leder av politisk avdeling i Høyres hovedorganisasjon, og han har vært rådgiver for staten i eierskapsspørsmål.

Dermed har han en kombinasjon av finansiell styrke og solid politisk ballast.

- Jon Gunnar burde egentlig vært finansminister. Nå er det dessverre slik at man også i Norge velger ministere ut i fra politisk fartstid, og ikke kompetanse. Desto mer gledelig er det da at det kan se ut som at man denne gangen har valgt statssekretærer ut i fra faglig kompetanse, sier Sissener.

- De elsker ham
I løpet av sin karriere har Pedersen blant annet jobbet for Norge i forbindelse med de to viktigste statlige børsnoteringene i historien, nemlig Statoil og Telenor. Han hadde eneansvaret for rådgivningen knyttet til at staten kjøpte tilbake aksjer i Statoil for flere tittals milliarder kroner.

Han var også en av de viktigste personene i forbindelsen med børsnoteringen av Gjensidige, som var den største noteringen siden Statoil.

- Han var alltid med på de fleste dealene som Arctic gjorde. Det var alltid betryggende, sier en kilde til Nettavisen NA24.

Han har også være rådgiver for landets største bank, DnB.

- For noen år siden tok han sin helsesituasjon på alvor og trappet litt ned. Han jobbet da en til to dager for daværende DnB-sjef Svein Aaser og resten for et par departement, blant annet Næringsdepartementet. Der elsker de ham, sier Sissener.

I dag er Aaser styreleder i Telenor.

Foto: Paul Weaver

Rikinger i fleng
Som en betydelig i aktør i finansbransjen har han også gjort avtaler med flere av landets rikeste personer.

Etter hva Nettavisen NA24 erfarer har Pedersen blant annet jobbet tett med Kjell Inge Røkke og moldenseren sitt selskap Aker. En annen riking Pedersen kjenner godt til er Øystein Stray Spetalen, sannsynligvis landets råeste trader, for ikke å snakke om Sørlandets rikeste familie.

I 2010 gikk nemlig Rasmussengruppen, som ledes av Dag Rasmussen, inn og kjøpte 21 prosent av aksjene i Pedersens Arctic. Prisen Rasmussen skal ha betalt var på mellom 250 til 300 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Pedersen har foruten landets største bank også jobbet tett opp mot tilnærmet samtlige av de resterende store norske banker og sparebanker, samt de store bankene i Danmark og Sverige.

Foruten sitt enorme kontaktnett er Pedersen også velstående. Ifølge Dagens Næringsliv er aksjene hans i Arctic alene verdt 80 millioner kroner, noe som gjør han til den rikeste statssekretæren. Dermed burde han også ha råd til å redusere lønningsposene på flere milioner til en nå årlig gasje på 841.500 kroner.

Men kun tiden vil vise om det Finansdepartementet kan se frem til en aldri så liten omstilling.

- Han kan tilføre ethvert miljø kompetanse og kreativ nysgjerrighet - og stiller gjerne kritiske spørsmål til vedtatte sannheter. Han er flink til å tenke «ut av boksen» og finne nye løsninger, sier Clemet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.