*Nettavisen* Økonomi.

- Jonas Gahr Støre ivrer etter å gjøre fortidens feil

Kåre Willoch hos Civita:

Tidligere statsminister Kåre Willoch frykter at Arbeiderpartiet vil pøse milliarder inn i industri som ikke har fremtiden foran seg. Foto: Gunnar Stavrum (Mediehuset Nettavisen)

Kåre Willoch frykter at Arbeiderpartiet vil gjøre de samme feilene som på 70-tallet.

01.10.15 10:23

En stappfull forsamling hos den liberale tankesmien Civita fikk høre den tidligere Høyre-toppen presentere sin nye bok «Strid og samhold».

Willoch advarer mot å pøse milliarder av kroner inn i oljeindustrien som et middel for å unngå økt arbeidsledighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for ikke å bruke nok penger på å avhjelpe jobbkrisen i oljebransjen.

- Vi så det samme på 70-tallet, da Arbeiderpartiet pøste milliarder på milliarder inn i bedrifter som ikke hadde livets rett, sier Kåre Willoch.

«Tid for måtehold»
Den tidligere Høyre-politikeren klarer ikke helt å holde seg unna dagens aktuelle politiske situasjon, og han har en klar melding bare noen få dager før statsbudsjettet.

Et stort spørsmål er om regjeringen vil bruke mer enn 130-140 oljemilliarder i statsbudsjettet - og om oppisisjonen synes det er for lite eller for mye.

- Hva er det verste politikerne kan gjøre mot arbeidsledighet og oljeprisfallet nå?

- Å bruke for mye penger. Nå kaller ikke dagens situasjon på bremsing, men på måtehold, sier Kåre Willoch til Nettavisen.

Ulønnsom statsindustri
I boken går Kåre Willoch gjennom det han mener var en elendig økonomisk politikk på 1970-tallet, da Arbeiderpartiet brukte milliardbeløp på ulønnsomme statsbedrifter - bedrifter som siden gikk over ende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere statsminister Kåre Willoch snakket for flere hundre fremmøtte hos den liberale tankesmien Civita. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Han advarer mot å gjøre de samme feilene en gang til, og mener at et stort problem er at oljeindustrien har fått vokse seg så sterk på bekostning av andre bedrifter.

- Det er problematisk at mange andre bedrifter er fortrengt. Nå er det vanskelig å få dem igang igjen, sier Kåre Willoch.

«Gjentar fortidens feil»
I helgen gikk Arbeiderpartiets leder til hardt angrep på statsminister Erna Solberg, og kritiserte henne for å være passiv i forhold til den økende arbeidsledigheten.

- De har kommet med for lite for sent og konsekvent vært på etterskudd, sa Jonas Gahr Støre til VG.

Les saken her: - Konsekvent på etterskudd

Denne kritikken har ikke Willoch sans for: - Jonas Gahr Støre ivrer etter å gjenta fortidens feil når han nå vil bruke penger på en virksomhet som ikke har fremtiden for seg, sier Willoch

- Når politikere vil bestemme hva vi skal leve av i fremtiden, så tar de alltid feil. Andre tar også feil, men ikke så feil som politikerne.

Lite vekst under Gerhardsen
I boken beskriver Willoch det han mener er Arbeiderpartiets sosialistiske fortid. Han mener også at Gerhardsen-perioden på ingen måte var så vellykket som folk har inntrykk av, og mener at deres egentlige prosjekt var å fjerne private bedrifter, for å skape statsbedrifter og kooperativer.

- Det er riktig at Norge hadde bedre vekst enn på 30-tallet. Men ser vi etterkrigstidens Norge opp mot andre land som førte en liberal økonomisk politikk, så var vår vekst elendig. At folk ikke ser dette, skyldes at verdensøkonomien ga oss store vekstimpulser som gjorde at folk flest fikk det bedre under Gerhardsen, mener Willoch.

Ikke noe sosialisme tilbake
At Arbeiderpartiet står så sterkt i dag, mener den tidligere Høyre-lederen skyldes at partiet har kvittet seg med sin sosialistiske fortid.

I boken lister han opp det han mener var merkelige sosialistiske programforslag på 70-tallet, og nevner eksamenfri skole og forbud mot privat fjernsyn.

- Når sosialdemokratiet står så sterkt i dag, så er det fordi det ikke er noe tilbake av den sosialistiske fortiden.

- Dagens Arbeiderparti delprivatiserer Statoil og Televerket, og har helt forlatt det de stod for tidligere.

Velferdsstaten et fellesprosjekt
I foredraget dro Willoch linjene tilbake til 1814 og 1905, og han mener at fremveksten av velferdsstaten på ingen måte er noe Arbeiderpartiet alene har æren for.

- De har klart å innbille folk at sosial-demokrati betyr at de var først med et sosialt demokrati, men det er feil. Velferdsstaten var et fellesprosjekt mellom Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet. Og sosial-demokrati stod for et sosialistisk demokrati, mener Kåre Willoch.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag