NA24.no

- Journalister kan fortsatt bli fengslet

Foto: Khin Maung Win (Ap)
Sist oppdatert:
Sjefredaktør sier mye ennå er uavklart etter at Myanmar opphevet pressesensuren.

I flere tiår har Myanmar, også kalt Burma, vært et av de landene i verden med strengest kontroll over informasjonsstrømmen. Journalistene har vært ofre for telefonavlytting, overvåking og sensur, og strenge medielover har ført til lange fengselsstraffer for regimekritikere.

- Mye er uavklart
Men mandag ble det kjent at myndighetene i Myanmar opphever den direkte pressesensuren overfor private medier.

- Det er fortsatt en del ting rundt dette som ikke er avklart. Tidligere måtte journalister sende inn artiklene til sensurkomiteen før det ble publisert. Nå er det omvendt. Nå kan journalistene publisere artiklene først, og deretter sende dem inn til komiteen, sier sjefredaktør i Democratic Voice of Burma (DVB), Aye Chan Naing, til Nettavisen på telefon fra Thailand.

Radiokanalen er uavhengig og har operert i eksil i en rekke år.

President Thein Sein har tidligere uttalt at sensurkomiteen, som innvilger publiseringstillatelser samt overvåker alle publikasjoner, vil forsvinne når pressefriheten blir innført. Men sensurkomiteen står fortsatt ved lag.

Bedrive selvsensur
Aye Chan Naing tror at denne ordningen kan føre til selvsensur blant journalistene.

- Dette kan ende med at journalistene bedriver selvsensur fordi du fortsatt kan bli bøtelagt eller fengslet om du bryter loven, sier han.

- Så det er ikke fullstendig pressefrihet. Det er fortsatt langt igjen, sier han.

Journalister må fortsatt være forsiktige med å rapportere om sensitive stoffområder som militæret og korrupsjon.

- Vil fortsatt overvåke
Sensurkomiteen vil under den nye ordningen fortsatt kunne følge med på alt som journalister publiserer, og dermed vurdere om journalistene har brutt noen lover.

Disse lovene, som ble innført etter militærkuppet i 1962, inkluderer forbud mot å skrive artikler som kan true freden og stabiliteten, samt artikler som kritiserer grunnloven eller fornærmer etniske grupper.

Kritiske røster sier imidlertid at disse lovene kan tolkes vidt og bredt, noe som gir myndighetene et enormt spillerom til å gå etter sine kritikere. Lovene har blitt flittig brukt til å arrestere og straffeforfølge journalister i årenes løp.

- De kan fortsatt arrestere journalister, sier Aye Chan Naing.

- Vil presse grensene
Han sier det vil ta litt tid å se hvordan pressefriheten vil utvikle seg etter kunngjøringen på mandag.

- Journalister i Burma vil prøve å presse grensene for å se hvor langt de kan gå i å være kritiske overfor myndighetene, uten å bli straffet. Så det vil ta litt tid før vi vet hvilken retning dette går, sier han.

Likevel sier han at det har vært store forbedringer innenfor pressekontrollen i landet. Aviser tør til og med å publisere bilder av opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, noe som hadde vært helt utenkelig under militærstyret.

- Våre journalister i felten i Burma opererer friere nå enn før. Og vi har til og med gjort intervjuer med offentlige tjenestemenn.

Selv journalister fra DVB, inkludert ham selv, har fått innvilget journalistvisum til landet.

- Jeg var der i februar og hadde en lang prat med offisielle fra Informasjonsdepartementet, sier han.

Skal flytte til Thailand
DVB har fortsatt base på St. Hanshaugen i Oslo. Men planen er å flytte hele virksomheten til Thailand.

- Jeg vet ikke når. Dette er noe som avvikles gradvis, sier han.

DVB var den eneste mediebedriften i verden som fikk tilgang på nyheter da syklonen «Nargis» herjet i landet i juni 2008. Radiokanalen ble sitert av medier over hele verden.

Radiokanalen har også flere ganger blitt foreslått til Nobels fredspris for det uavhengige, journalistiske arbeidet de har gjort.

Kilder: The New York Times, Associated Press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere