NA24.no

- Kan bli fengslet for å eie mobil i Myanmar

Matthew Smith, som leder organisasjonen Fortify Rights, er veldig glad for at stadig flere i Myanmar får tilgang til mobiltelefon, men påpeker at rohingya-minoriteten holdes utenfor også på dette området. De kan attpåtil bli fengslet får å ha en mobiltelefon, dersom de ikke har sikret seg myndighetenes tillatelse først.
Matthew Smith, som leder organisasjonen Fortify Rights, er veldig glad for at stadig flere i Myanmar får tilgang til mobiltelefon, men påpeker at rohingya-minoriteten holdes utenfor også på dette området. De kan attpåtil bli fengslet får å ha en mobiltelefon, dersom de ikke har sikret seg myndighetenes tillatelse først. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Folk fra rohingya-minoriteten kan bli fengslet for å ha mobiltelefon i Myanmar, sier menneskerettsaktivisten Matthew Smith. Han ber Telenor ta opp saken med myndighetene.

Folk i Rakhine-delstaten må ha tillatelse fra myndighetene for å kunne skaffe seg en mobiltelefon, forteller Smith, som leder organisasjonen Fortify Rights. Den overvåker overgrep i det tidligere militærdiktaturet.

- Dersom de blir oppdaget med en aktiv telefon uten tillatelse, eller de har en bangladeshisk telefon, kan de bli pågrepet, sier Smith til NTB.

- Jeg syns dette er noe Telenor bør ta opp med myndighetene i Myanmar, sier Smith.

Han varsler at han også vil ta opp problemstillingen når han skal møte representanter for Utenriksdepartementet i Oslo fredag.

Smith og flere andre aktivister mener minoriteten utsettes for overgrep så omfattende at det kan være tale om forbrytelser mot menneskeheten. Han tror myndighetene frykter at flere skal få vite sannheten dersom mobiltelefoner ble vanlig.

- Myndighetene vil ikke at noen skal få vite hva som skjer, mener han.

- Vi har en forpliktelse til å tilby mobiltjenester til alle og dekke alle områder av landet, sier pressetalsmann Glenn Mandelid.

Han medgir at krav om gyldige identitetspapirer kan by på problemer for folk som vil opprette mobilabonnement, men sier selskapet har en pragmatisk tilnærming og aksepterer alle former for ID-kort.

For mange rohingyaer byr det imidlertid på store problemer. Myndighetene anerkjenner nemlig ikke minoriteten som hjemmeværende i landet og har gjort dem statsløse. Dermed er det også vanskelig å skaffe seg identitetspapirer.

Telenors pressetalsmann vil ikke foregripe en eventuell konflikt med myndighetene om mobiltilgang i områder bebodd av rohingyaer.

- Vi vil ikke spekulere om dette, sier Mandelid.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere