*Nettavisen* Økonomi.

- Kan bli mye, mye verre

Foto: Heiko Junge

Gullalderen er over - nå må du forberede deg på doblet arbeidsledighet. Les hvilke sektorer som rammes.

15.01.09 21:31

På dagens presentasjon av fremtidsutsiktene i norsk økonomi tegnet DnB Nor Markets et mørkt bilde.

NA24 - din næringslivsavis

- Bildet på forsiden av presentasjonen skal egentlig symbolisere markedssynet vårt, fortalte Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets, og henviste til et bilde hvor man kunne skimte en sol bak mørke skyer.

- Men det gjør det ikke nå. Bildet skulle vært helt svart, men det gjør seg ikke så godt på trykk rent grafisk, fortsatte økonomen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ledigheten rammer hardt
Det som kommer til å ramme svært mange i løpet av året er økt arbeidsledighet. Ifølge anslagene fra DnB Nor Markets kommer den såkalte AKU-ledigheten til å dobles - opp til over fem prosent. Dette tilsvarer 130.000 mennesker, og nivået kommer til å vedvare frem til 2012.

- Det er imidlertid viktig å legge merke til at dette er et nettotall, sier DnB Nor Markets sjeføkonom Øystein Dørum på presentasjonen.

- Langt flere enn dette vil komme til å merke bortfallet av jobber. Så når regjeringen sier at de fleste beholder jobben, er dette en sannhet med modifikasjoner.

2009 blir svakt
Dørum tror brorparten av dette kommer til å bli tatt ut i løpet av 2009, et år som kan vise seg å bli grusomt rent økonomisk.

- Vi tror 2009 blir det dårligste året fremover, og mesteparten av økningen i ledighet og reduksjon i sysselsetting blir dermed tatt ut i år, sier Dørum.

Meglerhuset anslår at så mye som 90.000 jobber kan komme til å forsvinne. Imidlertid ligger det en betydelig risiko for at det kan bli verre.

- I industrien tror vi mellom 30.000 og 50.000 jobber kan forsvinne. I bygg og anlegg ser vi for oss at 40.000 til 50.000 kan forsvinne. Innen varehandel og transport forsvinner henholdsvis mellom 20.000 og 30.000 og mellom 5.000 og 10.000. Hotell- og restaurantbransjen vil ikke bli så hardt rammet, bank og finans vil heller ikke bli så hardt rammet og primærnæringene vil miste noen få tusen stillinger, sier Dørum.

- Kan bli mye, mye verre
- Men jokeren her er den gruppen vi kaller forretningsmessig tjenesteyting. Her tror vi mellom 15.000 og 20.000 stillinger forsvinner, men innen denne sektoren kan det forsvinne mye, mye mer, sier Dørum.

I denne sektoren, som har vokst kraftig de siste årene, er det nå over 180.000 stillinger. Dørum tror svært mye avhenger av hvor mange som mister jobben her.

- Veksten i denne gruppen ansatte har vært driveren for etterspørselen etter næringseiendom. Dersom vi får et fall her vil det få store konsekvenser for disse eiendommene, sier sjeføkonomen.

Offentlig vekst
Brutto tror DnB Nor Markets at 120.000 jobber forsvinner de neste årene, men frykter at dette kan bli så høyt som 180.000. I motsatt retning trekker det offentlige. Meglerhuset tror vi vil få se mellom 30.000 og 40.000 nye stillinger i offentlig forvaltning, noe som delvis veier opp for frafallet i privat sektor.

Dette avhenger imidlertid av størrelsen på redningspakken. DnB Nor tror denne pakken blir større enn det statsminister Jens Stoltenberg selv har hintet om de siste dagene.

- Vi tror den norske stimulipakken blir på 30 milliarder, eller 1,5 prosent av BNP, sier Dørum, som mener dette er å betrakte som en kvalifisert gjetning.

Kommunene får mest
- Brorparten av pengene kommer over i kommunene etterhvert, spår Dørum, som ser for seg at mye av pengene vil gå til vedlikehold.

Dersom pakken blir mindre enn DnB Nor Markets antar, kan konsekvensen bli enda høyere ledighet og en mer langvarig krise.

- En pakke på 30 milliarder vil være et betydelig bidrag til å bedre situasjonen, mener Dørum.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag