- Kan bli poseavgift likevel

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst,  blir den vraket for godt. Men nye EU-krav kan likevel føre til at avgiften blir innført.

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst,  blir den vraket for godt. Men nye EU-krav kan likevel føre til at avgiften blir innført.

Nye krav fra EU kan tvinge frem poseavgift, selv om regjeringen har vraket den.

12.05.15 09:04

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst, skulle egentlig ha vært innført 15. mars. Nå blir den vraket for godt og erstattet med økt elavgift i stedet, ifølge kilder NTB har snakket med.

Men selv om regjeringen dropper poseavgiften, kan nye krav fra EU tvinge frem poseavgiften likevel, skriver Dagens Næringsliv i sin papirutgave tirsdag. EU kommer med et krav om at bruken av plastposer må ned med hele 80 prosent innen 2025.

28. april vedtok Europaparlamentet å redusere forbruket av plastposer fra 100 milliarder hvert år, til 20 milliarder poser i året innen 2025. Hvordan dette skal gjøres er opp til de enkelte landene. I en e-post til DN skriver Jens Frølich Holte (H), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, at direktivendringen kan gjennomføres med økonomiske virkemidler, eller andre virkemidler som fører til at man reduserer antall brukte plastposer per person fra 90 i året i 2019, og til 40 i året i 2025.

Endringen er ikke en del av EØS-avtalen i dag, og vil bli vurdert på vanlig måte.

Fristen for innføring i EU-landene er satt til slutten av november 2016.

- Dette blir dermed også en slags frist for når EØS-landene Norge, Island og Lichtenstein skal ha innført direktivet, sier Tore Grønningsæter i Efra-sekretariatet i Brussel, til Dagens Næringsliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.