NA24.no

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst,  blir den vraket for godt. Men nye EU-krav kan likevel føre til at avgiften blir innført.
Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst,  blir den vraket for godt. Men nye EU-krav kan likevel føre til at avgiften blir innført.

- Kan bli poseavgift likevel

Sist oppdatert:
Nye krav fra EU kan tvinge frem poseavgift, selv om regjeringen har vraket den.

Den omstridte poseavgiften som regjeringen og samarbeidspartiene ble enige om i fjor høst, skulle egentlig ha vært innført 15. mars. Nå blir den vraket for godt og erstattet med økt elavgift i stedet, ifølge kilder NTB har snakket med.

Men selv om regjeringen dropper poseavgiften, kan nye krav fra EU tvinge frem poseavgiften likevel, skriver Dagens Næringsliv i sin papirutgave tirsdag. EU kommer med et krav om at bruken av plastposer må ned med hele 80 prosent innen 2025.

28. april vedtok Europaparlamentet å redusere forbruket av plastposer fra 100 milliarder hvert år, til 20 milliarder poser i året innen 2025. Hvordan dette skal gjøres er opp til de enkelte landene. I en e-post til DN skriver Jens Frølich Holte (H), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet, at direktivendringen kan gjennomføres med økonomiske virkemidler, eller andre virkemidler som fører til at man reduserer antall brukte plastposer per person fra 90 i året i 2019, og til 40 i året i 2025. 

Endringen er ikke en del av EØS-avtalen i dag, og vil bli vurdert på vanlig måte.

Fristen for innføring i EU-landene er satt til slutten av november 2016.

- Dette blir dermed også en slags frist for når EØS-landene Norge, Island og Lichtenstein skal ha innført direktivet, sier Tore Grønningsæter i Efra-sekretariatet i Brussel, til Dagens Næringsliv.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere