*Nettavisen* Økonomi.

- Kan bli verre enn finanskrisen

Foto: Dimitri Messinis (AP)

Reiselivsdirektør Rolf Forsdahl i HSH sier varig vulkankrise kan gi konkursras i reiselivsbransjen.

19.04.10 15:39

Rolf Forsdahl sier til Nettavisen at det vil få store konsekvenser om askeskyer fra vulkansk aktivitet på Island fører til at flytrafikken i og rundt Norge stanser helt opp eller blir preget av tilfeldige avganger i året som kommer.

- Det ene spørsmålet er hvem av bedriftene som vil overleve, det andre spørsmålet er hvordan folks reisemønster vil påvirkes. Blir den nåværende situasjonen langvarig, så vil vi få en konkursbølge som rammer flyselskaper, reisearrangører og reisebyråer, sier Forsdahl, som er reiselivsdirektør og advokat i nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen HSH, til Nettavisen.

- Noen vil overleve, men trolig vil de som reiser i ettertid oppleve at de får færre og dyrere tilbud. Det vil bli mer begrenset når og hvor vi kan reise, sier Forsdahl.

Han advarer om at det kan bli overfylte veier gjennom Europa i sommer, om alle skal på ferie med busser, biler og campingvogner som et alternativ til fly - og jernbanevognene også er fulle.

- Flere prosent av BNP
Han understreker at situasjonen er uklar, men sier at i verste fall kan en langvarig vulkankrise føre til at verdiskapingen i Norge reduseres med flere prosent.

Reiselivsnæringen står for cirka 4,5 prosent av BNP i Fastlands-Norge og sysselsetter 140.000 personer.

- Økt innenlandsturisme kan i noen grad kompensere for at utenlandske turister ikke kan fly til Norge, men det vil ikke kompensere tapet fullt ut. Hotellbransjen lever av turister fra utlandet. At reiselivsbransjen rammes vil dessuten få massive ringvirkninger for andre bransjer. Turister kjøper jo for eksempel dagligvarer og bensin. Vedvarer situasjonen vi har hatt de siste dagene, så kan dette bli verre enn finanskrisen, sier Forsdahl.

- Mer heft
Kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Eksportutvalget for fisk opplyser til Nettavisen at bransjen foreløpig lever greit med situasjonen.

Norge eksporter laks for cirka 22 milliarder kroner i året. 13 prosent av dette har så langt i år gått med fly til Asia og USA.

- Vår bransje er så langt ikke bekymret for effekten av vulkanasken. Det er mer heft å finne tilgjengelige flyplasser nå, men det er ikke sånn at bransjen taper penger på laksen som ikke kan bli sendt med fly. Man kan la laksen stå i vannet, eller gå over til å fryse laksen. Det er det mange som allerede har gjort, sier Chramer.

Videre peker Chramer på at etterspørselen etter laks er økende i Europa og at prisen er seks kroner høyere per kilo enn for ett år siden. Ifølge SSB har eksportprisen for laks gått kraftig opp i år. Se prisutviklingen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.