NA24.no

- Kan få nytt fall i boligprisene

Sist oppdatert:
Heller kaldt vann i blodet på de som tok av da dagens prisvekst ble presentert.

- Jeg må si jeg var overrasket over dagens tall. De var sterkere enn jeg hadde ventet, sier Christian Dreyer, leder for Norges Eiendomsmeglerforbund til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag kom statistikken som viser at boligprisene steg med 4,8 prosent. Januar er normalt en bra måned for boligprisene, og korrigert for sesongvariasjoner var prisøkningen på mer beskjedne 0,8 prosent. Men dette er likevel langt sterkere tall enn eiendomsmeglerforbundet ventet seg, finanskrise, lånetørke og stigende arbeidsledighet tatt i betraktning.

Men Dreyer er opptatt av å ikke friskmelde boligmarkedet basert på enkeltoppgangen i januar.

- Med en så kraftig oppgang i januar, kan man fort få en korreksjon nedover i februar, sier Dreyer.

- Umulig å spå
Eiendomsmeglerforbundet har nå slått fra seg å spå hvordan boligprisene vil utvikle seg i 2009. Dette kan ha sammenheng med den kraftige bommen fra fjoråret.

- Det er svært vanskelig å si hvordan prisutviklingen blir i år. Men så langt ligger vi foran skjemaet, mener Dreyer.

Han peker også på at det nærmest var fullstendig stillstand i boligmarkedet i oktober, november og desember 2008. Dermed var det naturlig at det kom en relativ kraftig priskorreksjon i januar.

- Hovedforklaringen til at det nå ser ut til å bedre seg i boligmarkedet er psyken til folk. Folk innser at på grunn av de kraftige rentekuttene vil få langt bedre råd, såframt de ikke mister jobben. Så lenge folk tror de har trygge jobber, begynner flere nå å se at dette kan være et bra tidspunkt å kjøpe bolig på, sier Dreyer.

LES OGSÅ: Tror på rekordlav rente.

LES OGSÅ: Kreditt til bunns.

Dreyer mener at bankene også har blitt noe mer villige til å gi lån, og at dette også bidrar til at boligmarkedet ser ut til å løsne.

- Boligmarkedet i august 2007 lå på et bærekraftig nivå med det arbeidsledighetsnivået vi hadde den gang. Boligprisene har falt med rundt 15 prosent siden da, og flere mener at det nå er tid å kjøpe bolig, sier Dreyer.

LES OGSÅ: Nøktern optimisme i Stavanger.

LES OGSÅ: Boligsalget på gang i Trondheim.

LES OGSÅ: Prishopp i Bergen

LES OGSÅ: Kraftig opp på Sørlandet

Overrasket over prisoppgangen
First Securities har vært negative til boligprisene i Norge det kommende året. Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen sier at dagens noe overraskende boligtall kan vise at de har vært vel pessimistiske.

- Kanskje vi vil se flatere prisutvikling enn det vi trodde bare for et par måneder siden. Det er ganske åpenbart at rentekuttene til Norges Bank har hatt en effekt, mener Wilhelmsen.

Han mener det mest oppsiktsvekkende med dagens tall er at de sesongkorrigerte tallene viste en oppgang på 0,8 prosent.

- I tillegg har desembertallene blitt justert. Sesongkorrigert viser tallene faktisk en prisoppgang på 0,3 prosent, i stede for en nedgang på minus 0,1 prosent som det opprinnelige tallet var.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Wilhelmsen skisserer to mulige tolkninger på at det faktisk har vært en prisoppgang de to siste månedene i Norge.

Rentekuttet er årsaken
- Den optimistiske er at en to måneders prisoppgang kommer samtidig som renten har blitt kuttet veldig mye. Det kan altså være begynnelsen på en ny prisvekst på boliger vi nå ser, sier Wilhelmsen.

Den litt mer konservative tolkningen er at prisoppgangen kommer etter et kraftig prisfall spesielt i fjor høst, men som dekker hele forrige halvår.

- Spesielt da finanskrisen herjet som verst, smittet panikken i finansmarkedet over på boligkjøperne. Det vi ser nå er at de som satt på gjerdet i høst, nå har kommet tilbake og bidrar til en liten korreksjon fra fallet i høst, skisserer Wilhelmsen, som sier at First heller mot den mer pessimistiske tolkningen.

- Grunnen til det er at vi venter økt arbeidsledighet gjennom hele 2009 og det vil hindre en videre boligprisoppgang. Men vi får kanskje en flatere prisutvikling enn det vi opprinnelig så for oss, medgir Wilhelmsen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere