- Kan føre til store tap for verdensøkonomien

Foto: Johnny Syversen (NORCAP)

Går Japan snart over stupet med en statsgjeld på 62.500 milliarder norske kroner, eller hele 14 oljefond?

Norcap er dypt bekymret over den økonomiske situasjonen i Japan.

Japan har over lengre tid opparbeidet seg en statsgjeld på én biljard yen, noe som tilsvarer 62.500 milliarder norske kroner eller hele 14 oljefond.

Tre piler
Den Japanske statsministeren, Shinzo Abe, har nå satt igang tre ekstremt dristig forsøk på å få den japanske økonomien på fote igen etter et kvart århundre med forfall.

  1. Massiv pengetrykking
  2. Stimulanser gjennom stort statlig pengebruk
  3. Restrukturering og modernisering av økonomien

- Bare to av punktene innebærer noe nytt. Den første har vært prøvd i 20 år uten hell. Den andre er potensielt livsfarlig og den tredje har man aldri lyktes med å få til, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef i Norcap, til Nettavisen NA24.

Japan tar sikte på en inflasjon på to prosent.

- Kort sagt er pengetrykking livsfarlig, fordi de har så høy statsgjeld og når de da sier at de skal ha to prosent inflasjon, da setter de seg selv i en rasjonell-investor-paradoks. Ingen vil eie gjeld under én prosents rente, når inflasjonen skal være to prosent, sier Mikelsen.

En økning i japanske statsrenter vil svekke Japans kredittverdighet, fordi pengene til å betjene rentene i praksis må lånes, hvilket igjen driver renten opp i en selvforsterkende spiral.

- Store tap for verdensøkonomien
Dette kan gi en enorm gevinst hvis det går gjennom, men kan også føre til økonomisk ruin, både for Japan og resten av verden.

- Det forsvinner så mye etterspørsel at det kan være det som skal til for å føre til store tap for verdensøkonomien. I stedet for svakt positiv, går verdensveksten til null eller negativ. Japan er verdens tredje største økonomi etter Kina, sier Mikelsen.

Hvis ikke planen fungerer, vil en hard restrukturering av gjelden være nødvendig. Ifølge Norcap må gjelden trolig nedskrives til et bærekraftig nivå, som kan antas for Japan sin del å være 100 prosent gjeld/BNP. Noe som vil si at kreditorene får et tap på cirka 60 prosent.

For Norge vil det direkte tapet være 60 milliarder kroner, noe som ikke er kritisk.

«At verdensøkonomien skal kunne fortsette ufortrødent videre, samtidig som Japansk etterspørsel faller markant, er ikke mulig. Dermed vil det bli vesentlige indirekte tap for så godt som alle utenforstående også. Fallende etterspørsel fra Japan, kombinert med at japanerne vil bli enda mer konkurransedyktige på eksportmarkedet, vil bety at resultatene til en stor andel av verdens bedrifter må nedjusteres, noe som medfører fallende aksjekurser.» skriver Norcap i markedsrapporten.

De forteller at verden rett og slett ikke har råd til å tape et slikt beløp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.